Met dank aan twitter @elkedas. Alternatieve meervoudige intelligenties ontdekt. Naast Zelfknap & Beweegknap is er nu ook Oplet-, IJver- & Onthouknap. Zie de blog van instructivist
Reacties zijn gesloten.
Met dank aan twitter @elkedas. Alternatieve meervoudige intelligenties ontdekt. Naast Zelfknap & Beweegknap is er nu ook Oplet-, IJver- & Onthouknap. Zie de blog van instructivist
Reacties zijn gesloten.
Copyright & kopiëren; 2025|WordPress thema door MH Themes
gedrag: 8 / vlijt: 8
Wist men vroeger ook al.
Er bestaat ook nog zoiets als ‘streetwise’-knap. Matige leerlingen zijn dat vaak. Het kan hen zeker helpen in het leven. Maar de school hoeft daar geen boodschap aan te hebben: die onderwijst noodzakelijk dat wat niet op straat geleerd wordt.
knapheden
Meester of juf ontmoet vele knapheden (ehh… intelligenties) tijdens zijn werkzaamheden voor de klas.
‘Treiterknap’: Sommige kinderen waren beter voorzien van deze kwaliteit dan anderen. Het stimuleren ervan leidde niet tot gewenste resultaten.
‘Leesknap’: Sommige kinderen deden niets liever dan, als het even kon, duiken in een leesboek. Het kon regelmatig noodzakelijk zijn hen van deze drang af te houden.
‘Luiknap’: Deze kinderen hadden een bijzondere bekwaamheid in het uitvoeren van zo min mogelijk werk in combinatie met het tot stand brengen van een minimum aan vereiste resultaten.
‘Sociaal knap’: Deze leerlingen blonken uit in hun sociale vermogens. De leraar kon dit met veel genoegen aanzien, maar besefte tevens dat met deze vaardigheid alleen geen leerstof werd eigengemaakt.
‘Sympathisch knap’: Deze leerlingen waren in staat een zeer grote mate van sympathie op te wekken bij de meester (of bij de juf). Hoewel veel genoegen werd ondervonden van deze eigenschap, werden de rekenprestaties er helaas niet door verbeterd.
‘Eigenzinnig knap’: Deze leerlingen waren met grote moeite tot gewenst gedrag te bewegen. Misschien zijn er wel situaties te bedenken waarbij zo’n eigenschap voordelen oplevert: voor het aanleren van het volgende dictee is zo’n eigenschap vooral hinderlijk.
‘Praatknap’: Deze kinderen beschikten al vroeg over het grote vermogen te babbelen zonder inhoud. Zij bereiden hun spreekbeurt b.v. niet voor, want zij vertrouwen helemaal op hun vaardigheid om loze babbels te verkondigen. In sommige kringen is zo’n eigenschap zeer gewenst, maar bij het aanleren van de noodzakelijke feiten is zo’n eigenschap vooral zandgrond waarop gebouwd moet worden.
‘Handelsknap’: Deze kinderen zien al heel vroeg hoe zij voordeel kunnen behalen ten koste van anderen. Hoewel zij er later erg rijk mee kunnen worden, helpt het hen op 9-jarige leeftijd weinig bij het onder de knie krijgen van de juiste spelling.
uit de praktijk
de voorbeelden komen uit de praktijk