Volgens een bericht in de Volkskrant wil de Rotterdamse Vereniging Katholiek Onderwijs de Thomas More PABO overnemen.
De volkskrant heeft nu ook een commentaar geschreven over deze overname van een PABO door een basisschoolbestuur. Ze noemen zelfs BON hierin…..
interessant
De wens eigen leerkrachten op te leiden, hoeft niet verkeerd te zijn. De wettelijke eisen voor een bevoegde meester of juf veranderen er niet door.
Ik vraag mij alleen af hoe basisscholen dit kunnen betalen.
Wij (ook bijzonder onderwijs) kwamen steeds geld tekort.
Maar de Vereniging neemt de PABO over, en kan waarschijnlijk gewoon op overheidsgeld blijven rekenen.
Een zuilaire opleiding dus. Functioneerde ooit prima,.
Geen goed idee
Ik ben hier niet gelukkig mee. Op de eerste plaats zijn de wettelijke eisen voor een bevoegde leerkracht boterzacht. Schoolbesturen hebben nog meer dan pabo besturen belang bij veel afgestudeerden. De perverse prikkels om studenten diploma’s te geven zijn groter. Tegelijkertijd hebben de scholen daar zelf minder problemen mee: zij kunnen de beste oogst binnenhalen. Daar zullen wel formele regels tegen worden opgesteld of wellicht bestaan die al, maar ik heb niet op voorhand vertrouwen dat de scholen geen gebruik gaan maken van de studentgegevens van de eigen pabo.
Ook vind ik het opleidingstechnisch niet optimaal. Je wil toch een pabo-opleiding die breder is dan alleen gericht op scholen van een bepaald bestuur. Stel dat dat bestuur helemaal in het nieuwe leren is, dan wil je dat de opleiding toch kritusch blijft
In de praktijk kan het overigens wel goed uitpakken en op de huidige situatie is zoals we weten ook veel erg veel af te dingen, maar het staat en valt bij de integriteit van de betreffende bestuurders.
soevereiniteit in eigen kring
Ik ben voorstander van het beginsel ‘soevereiniteit in eigen kring’.
Niemand wordt gedwongen naar de Katholieke Thomas More-opleiding te gaan. Wie daar wel voor kiest, kiest zeer waarschijnlijk voor onderwijs dat de betrokken basisscholen ook willen. Wie daar niet voor wil kiezen, kiest een andere PABO.
Over de motieven tasten wij in het duister. Willen die scholen traditioneel klassikaal onderwijs of willen die scholen juist meer ‘vernieuwend’ adaptief onderwijs? En willen die scholen vervolgens aangepaste leraren?
Mijn goedkeuring hangt dus af van de gewenste onderwijsdoelen. Maar deelt men die niet, kan men gewoon voor een andere PABO kiezen.
Anderzijds hebben ouders die Katholiek onderwijs willen, verder weinig te kiezen: de hele Vereniging wil zich bedienen van een eenduidige vooropleiding; ook eenduidig misschien als het om een onderwijsmodel gaat.
Dat laatste is dan inderdaad bezwaarlijk.
Er zouden ook Katholieke basisscholen in Rotterdam moeten kunnen bestaan die leerkrachten kunnen aantrekken die een ander onderwijsmodel willen gebruiken.