onderwijsnieuws van 16 februari

Drie berichten vanmorgen:

  • steeds meer ouders sturen hun kind naar Vlaamse scholen;
  • actieplan mbo ( zie ook pdf)van van Bijsterveldt: meer les en aaneensluitende roosters in eerste jaar mbo, geen drempelloze toegang meer vanuit vmbo;
  • bestuurders in het speciaal onderwijs boven balkenendenorm (zie bv de Telegraaf).

    Allemaal BON geluiden. En dat binnen vijf jaar na oprichting van onze vereniging.

  • 2 Reacties

    1. Hoeveel jaren weten we nu al
      Hoeveel jaren weten we nu al dat o.a. de bestuurders, sorry managers, van de zogenaamde semipublieke sector hun zakken vullen?
      Er is zelfs een wet aangenomen dat al die salarissen openbaar moeten worden gemaakt. Gevolg: de salarissen stegen nog sneller aangezien ze niet minder wilden krijgen dan het gemiddelde onder hun collega’s.
      Ik wil maar zeggen dat het prachtig is dat onze landgenoten wakker aan het worden zijn, we moeten niet tevreden zijn alvorens de juiste maatregelen zijn genomen waarmee al die problemen ook daadwerkelijk worden opgelost.

      Op die website van onze overheid staat nogal wat politiek correcte taal. MBO-leerlingen worden tegenwoordig blijkbaar ook al student genoemd (dat is voor het HBO al belachelijk) maar mijn tenen gaan pas echt krommen van deze zin: “‘Hiermee kunnen we de opwaartse lijn in het mbo verder uitbouwen en vastleggen,’ “.
      We hebben juist heel lang een neerwaartse stroom gehad, in het bijzonder de afgelopen jaren.
      Ik ben blij dat de minister zich voorneemt om het VAVO-onderwijs voortaan te laten bekostigen door het ministerie van OCW maar het ministerie liegt met de opmerking dat “het vavo zich tegenwoordig bijna geheel op jongeren richt die zo alsnog een diploma halen.” Dit was 15 jaar geleden ook al zo en dat is sindsdien niet veranderd, toen trok het ministerie zich daar echter niets van aan.

    2. Positief
      Ik kreeg het stuk ook al vandaag onder ogen en zie absoluut positieve trends. Er zijn een paar onderdelen waarover ik mijn bedenkingen heb, zoals het vasthouden aan competentiegericht leren en het verkorten van de niveau 4 opleidingen (in plaats van nu eindelijk weer eens een vet programma neerzetten waarvoor je echt moet studeren).

      Schijnt dat een deel van dit plan gebaseerd is op de ‘motie Beertema’, een naam die veel BON-ners wel wat zegt.

    Reacties zijn gesloten.