Het onderwijs is te goed

Kent u dat van vroeger op school? Als je weer eens een 9 voor een proefwerk had gehaald, moest je voor sommige klasgenoten uitkijken. Die wachtten je wel ergens op om dat stuudje even te grazen te nemen.
Dat gevoel begkruipt me nu ook bij de komende bezuinigingen op het hoger onderwijs. We worden te grazen genomen door de politiek – omdat we het goed doen, en er op de intellectuele elite vrij gejaagd mag worden volgens het kabinet-Wilders.
Op de universiteiten hebben we ons ons stinkende best gedaan om het studierendement te verbeteren. Dat is redelijk gelukt. Als ik zie wat we nu doen om studenten bij de les te houden en dat vergelijk met toen ik zelf studeerde, is er veel vooruitgang geboekt. En dit tegen de trend in van een gestaag dalend kennisniveau van de instromende studenten.
Toch worden we gestraft met een boete en extra bezuinigingen voor iedere student die er te lang over doet.
De faculteit waar ik werk – Aardwetenschappen – haalt steeds hoge scores in de keuzegids voor het hoger onderwijs. Worden we daarvoor gewaardeerd? Nee natuurlijk niet – geen goed woord kan er af, want goed onderwijs is vooral te duur. Inmiddels zitten we tegen de zoveelste bezuinigingsronde aan te kijken. We moeten 10% van onze veldwerken schrappen. Er ligt een voorstel om het aantal kontakturen met 35% te verminderen.
Hierin is nog niet eens rekening gehouden met de plannen van dit kabinet. Wat wordt de volgende stap? In-Hollandje spelen? MSc diploma’s maar gewoon te koop aanbieden op internet? Dan hoef je geen onderwijs meer te geven. Veel goedkoper en het verdient lekker.
Ik kan me niets anders herinneren sinds ik begonnen ben als docent, bezuinigingsronde op bezuinigingsronde. En al die politici steeds maar de mond vol hebben over Nederland Kennisland en Innovatie.

BONers, kom op 21 januari massaal naar Den Haag!