Ik wil jullie graag wijzen op deze interessante column: corporate.weblog.tudelft.nl/2010/10/07/geef-ons-de-echte-ingenieurs-terug
Hij heeft het hier over hoe ingenieurs vaak geschikter zijn voor het leiden van projecten dan bestuurders die geen verstand hebben over de zaken waarover ze leiding moeten geven maar hetgeen hij hier vertelt kan je ook toepassen op het artsen die een zorginstelling zouden moeten leiden of leraren die een school zouden moeten leiden.
Kortom, we moeten af van de manageritis en de vakmannen op waarde schatten.
Lees ook de reacties onder de column: er zitten een paar interessante reacties tussen. Zo vertelt een chinees dat in China de meeste ministers een ingenieur zijn. Zou het toeval zijn dat de economie van china zo bloeit?
Ik citeer hieronder ongeveer de helft van zijn column:
Volgens een onderzoekje van adviesbureau Boer & Croon beginnen veel bedrijven bezwaar te maken tegen de hoge kosten van juridisch advies. Een topadvocaat van een groot kantoor vraagt 514 euro per uur, en dat mag van veel bedrijven best wat minder.
De vergelijking met een andere groep van topprofessionals is veelzeggend. Wie advies van een ingenieursbureau nodig heeft, betaalt voor een partner ongeveer 150 euro. En dan gaat het om vragen die er in de tastbare werkelijkheid toe doen – hoe zwaar moet een dijk zijn om het land droog te houden bijvoorbeeld, of hoe bouw je een elektriciteitscentrale die efficiënt is en veilig?
Er was een tijd dat de belangrijke dingen in dit land door ingenieurs werden bedacht en uitgevoerd. Zij legden kanalen aan en ontwierpen bruggen, spoorlijnen en Deltawerken. In de regering waren zij verantwoordelijk voor de Afsluitdijk (Lely), landbouw (Mansholt, Lardinois, Braks), aanschaf van F-16’s voor de luchtmacht (Vredeling), onderwijs (opnieuw Braks, Ritzen) en zelfs financiën (Vondeling). En zij bestuurden grote bedrijven als Philips, Hoogovens en Shell.
Maar ze zijn verdwenen. In het laatste kabinet-Balkenende zat er één, Eurlings, maar dat is geen echte want die is afgestudeerd in technische bedrijfskunde. Verder waren het politicologen, ex-onderwijsmensen, juristen, historici, economen, twee biologen en, de grootste groep, sociale wetenschappers. Bij elkaar niet echt een groep mensen van wie rekenen het sterkste punt is, en aan wie je de verantwoordelijkheid voor complexe technische projecten zou geven.
…
Minister Eurlings – misschien toch een echte ingenieur – wees vorige week resoluut het voorstel van de hand om de beloning van de directie van spoorwegbeheerder ProRail te verdubbelen. Dat is een staatsbedrijf zonder concurrentie dat ’s winters veel wissels laat bevriezen. Eurlings was even gaan rekenen en vergelijken, en vond het voorstel buiten proporties. Balkenendenorm en geen cent meer, bromde hij.
Dat was krachtig gesproken, maar oei, dacht ik, wat gebeurt er als de hele ProRail-directie verontwaardigd opstapt? Ze deden het niet, maar waar vind je in de wereld van procesaanstuurders directeuren die bereid zijn voor een schamele 188.000 euro aan de slag te gaan? Tot die uurtarievenvergelijking van advocaten en ingenieurs langskwam.
Voor minder dan eenderde van de prijs van een moderne sofist heb je iemand die weet dat inhoud voor aansturing komt. Die beseft dat stekkers alleen werken als de stopcontacten ook kloppen, en die ervaring heeft met krachten en weerstanden en daarmee kan rekenen. Dan heb je voor 188.000 euro een ingenieur die sterk is op inhoud, waar je anders een half miljoen kwijt zou zijn voor een jurist, bestuurskundige of MBA’er.
Heren (en ook dames!) commissarissen, word wakker, let op uw inkoopgedrag bij de aanschaf van uw volgende topbestuurder. Geef ons de ingenieurs terug. Ze kosten minder en werken zeker net zo goed.
Ik deel je waardering
Echte vakmensen die weten waarover ze praten, en die dit met duidelijke resultaten kunnen tonen: ik denk dat we daarnaar snakken.
Dat we onze buiken vol hebben intussen van al die loze praatjesmakers met hun holle managementtaaltjes. Dat we het spuugzat zijn, dat eindeloos analyseren van ‘processen’ met alle humbug die er uit voortvloeit.
Als Cordula Rooijendijk verlangt naar een visie, dan denk dat we kunnen verlangen naar de visie dat vakmanschap echte meesterschap is. Dat de nadruk op vakkennis wordt gelegd, en niet of vaagheden als ‘sociaal functioneren’, ‘burgerschap’, ‘emotionele vorming’, ‘attitudes’, multicultureel bewustzijn’ en wat voor ellende nog meer.
Grote hulde aan de ingenieurs en de echte makers! Die zich grote inspanningen getroosten ten bate van de medemens. Kennis en kunde in dienst van de menselijke samenleving, dat kan heel goed zonder de dikdoenerige taal van procesmanagers.
Een ervaren vakman is haast vanzelf een goed manager, vanwege het simpele feit dat hij meer weet en kan dan de onder hem gestelden.
Laura Dekker
Ik las het verhaal van zeilmeisje Laura Dekker. Na al die honderden meningen van buitenstaanders was het beslist interessant haar eigen verhaal te lezen. Schokkend en ontroerend. Schokkend om te lezen hoe bureaucratische instellingen als Jeugdzorg en Kinderbescherming haar leven verwoestten. Ontroerend om te lezen hoe haar daadkracht, wilskracht en motivatie het uiteindelijk winnen van de misselijkmakende bureaucratren. Al was het op het randje.
Een citaat over school:
‘Dat jaar (groep 8) hebben we een meester, een heel strenge. Iedere dag krijgen we huiswerk op, de hele klas moppert. Maar na een paar weken vindt de hele klas hem geweldig. En het huiswerk? Daar wen je gewoon aan, ik vind het een fijn schooljaar.’
Kijk, zoiets lees je nooit bij de glossy onderwijspraatjesmakers. Zoiets past niet in hun roze propagandapraatjes.
Sterker nog
Sterker nog, diezelfde Cordula Rooijendijk heeft ook een goed en onderhoudend boek geschreven over de geschiedenis van de waterbouwkunde. Het boek heet ‘Waterwolven’ en is echt een aanrader.
Aan het eind van het interview vertelt ze dat in de waterbouwkunde ook inmiddels beslissingen worden genomen door mensen die geen écht verstand van waterbouwkunde hebben, maar door managers die bijvoorbeeld sociale geografie of biologie hebben gestudeerd. Zij is ervan overtuigd dat er in dit land veel te luchthartig met onze veiligheid en de bescherming tegen het water wordt omgegaan.
TV-uitzending van 17 mei 2009
Zie HIER de uitzending van het programa “Boeken” met het gesprek met Cordula Rooijendijk over dit boek.
Het gesprek gaat eerst over computers. Daarover heeft Cordula Rooijendijk ook een boek geschreven, getiteld: “Alles moest nog worden uitgevonden”. De briljante informaticus Edsger Dijkstra speelt hierin een prominente rol.
echte ingenieurs?
Voor echte ingenieurs heb ik veel respect.
Als ik me goed herinner, ga dat niet googlen, zijn Mansholt, Lardinois, Braks, Ritzen, Vondeling en Eurlings amper tot helemaal niet als technisch vakman werkzaam geweest. Ze doken meteen bestuur en politiek in. Pluche-zitters dus, in de optiek van Bart en Moby. Niet de mijne.
Willem Smit
Mussert
En wat dacht je van Ir. Anton Mussert. Die is overigens wel nog echt als vakman bezig geweest voor hij de poltiek inging. Had hij het maar niet gedaan.
En
Diederik Samson dan; die kan heel leuk wat atoomreakties uitrekenen.
Ik sten niet dat ingenieurs
Ik sten niet dat ingenieurs betere managers en/of politici zijn, wel stel ik dat je projecten moet laten leiden door die mensen die het meest verstand hebben van de technische uitvoering van zo’n projecten.
Benoem een ervaren arts tot minister van gezondheidszorg, benoem een ervaren docent tot minister van onderwijs, benoem een ervaren econoom tot minister van economische zaken, benoem een ervaren medische specialist tot de directeur van een ziekenhuis, benoem een ervaren onderwijzer tot directeur van een school enz.
Het komt helaas veel te veel voor dat leken worden aangesteld als leidinggevende voor een project waar ze helemaal geen verstand van hebben.
Draaide Philips vroeger niet uitstekend onder leiding van ingenieurs? Draaiden onze scholen niet uitstekend onder leiding van ervaren onderwijzers?
Uit al die vakdeskundigen kan je gegarandeerd mensen selecteren die naast hun expertise ook beschikken over leidinggevende kwaliteiten.
Agrariërs
De meeste van deze ingenieurs zijn nooit als technisch vakman werkzaam geweest omdat zij geen technici waren, maar landbouwkundig ingenieurs.
Een technisch
Een technisch bedrijfskundige kan officieel een ingenieurstitel krijgen maar ofdat dat ook een ingenieur is…?
Mijn broer is afgestudeerd bedrijfskundige en hij moest erom lachen dat hij de ingenieurstitel kreeg voor die paar exacte vakken (ongeveer 1/6de deel van de bachelor).
Niet dat het mij wat uitmaakt, die titel ir. en het woord ingenieur zijn internationaal al dermate gedevalueerd dat je beter op je C.V. kan zetten welke master je aan welke universiteit hebt gevolgd zonder die titel te vermelden. Idem voor de titel master of science die je in tal van landen ook voor gammastudies kan krijgen, bijvoorbeeld voor psychologie.
Misschien
helpt dit?
Of een leuke dijkdoorbraak ergens?