Niet afwachten

Van welke snit de toekomstige regering ook zal zijn, zij wil graag op het onderwijs bezuinigen. Zou het niet iets voor BON zijn om samen met bij voorbeeld de Vereniging van Zelfstandige Gymnasia een kleine zelfstandige VWO-school overeenkomstig de beginselen van BON te ontwerpen met een minimale overhead? Men kan dan bij voorbeeld de leerstof splitsen in een gedeelte dat de leerlingen zelfstandig thuis of in een studiezaal of studiekluis moeten bestuderen en in een gedeelte dat zij bestuderen onder leiding van een hoogopgeleide docent. Waar het om stampwerk gaat zou men van de computer gebruik kunnen maken en het praktikum zou gevirtualiseerd kunnen worden. De (van het huidige VWO sterk afwijkende) leerstof zou op deze wijze mogelijk tegen aanvaardbare kosten op aanvaardbare wijze door de leerlingen tot zich genomen kunnen worden. De leerstof en examinering moeten natuurlijk wel door de universiteiten aanvaard moeten worden en voor de school zou een toelatingsexamen moeten worden afgelegd.
Door zo’n initiatief te nemen grijpt BON een kans om (meer) invloed op het VWO-onderwijs te verkrijgen. De kans dat het voorstel wordt aangenomen is groter naarmate de kosten lager getaxeerd worden.
Iets dergelijks lijkt mij ook voor de MAVO mogelijk.

3 Reacties

  1. Amendementen
    “Van welke snit de toekomstige regering ook is, zij wil graag op het onderwijs bezuinigen.”

    De drie grote partijen, VVD, PvdA en PVV willen alledrie miljarden investeren in onderwijs.

    De kleine partijen die het vaakst als ‘vulmateriaal’ in beeld zijn (D66, GL, CU, SGP) willen ook allemaal investeren.

    Dat wil niet zeggen dat ze niet ook of per saldo willen bezuinigen. De verkiezingen zijn voorbij, het grote marchanderen gaat beginnen. Maar dat geldt voor elke politieke partij. Geen minister heeft zo streng bezuinigd op onderwijs als de econoom Jo Ritzen van de PvdA. Die een half jaar voordat hij voor het ministerschap werd gevraagd, in de NRC het artikel ‘Op onderwijs kan best nog flink bezuinigd worden’ plaatste.

    Feiten, ze blijven leuk.

    Een BON-school ontwerpen is een goed idee. In de eerste plaats voor onszelf, als lakmoesproef. Ik vind het een zwaktebod om een BON-gymnasium te ontwerpen. Leergierige en zeer- tot hoogbegaafde leerlingen komen uit zichzelf al een eind: behaalde successen kunnen daaraan worden toegeschreven. Kies liever voor mavo- of havo-niveau, dat is veel overtuigender, en straalt uit naar zowel vmbo als vwo.

    Ook niet sterk zijn voorstellen om allerhande ‘kosteneffectieve’ didactieken in te voeren, die kunnen rekenen op de scepsis van veel BON-leden: zelfstandigheids-didactiek, de computer als trainer, virtuele leeromgevingen. Ga je dan ook nog selecteren aan de poort, dan is de overtuigingskracht foetsjie.

    Een BON-school stut wat mij betreft op de volgende zuilen:
    – hoogopgeleide, bevoegde vakdocenten
    – die zelf afspraken maken over didactiek en programma, binnen ruime kaders op schoolniveau
    – relatief veel vaklessen, evt. zelfwerkzaamheid in de vakles
    – gestandaardiseerde, extern genormeerde toetsing na een bepaalde periode
    – sterke reductie van management en andere overhead
    – niet de leerling centraal, maar het onderwijs aan de leerling centraal
    – ouders als structureel en serieus genomen overlegorgaan.

  2. droogzwemmen
    Het gaat hier dus niet om een school die onder de huidige voorwaarden opgericht zou kunnen worden maar om het ontwerpen van een kleine levensvatbare school waarop met een beperkt budget van het begin af aan toegewerkt wordt naar een universitaire studie.
    Ik heb fractieleider Rutte van de VVD een e-mail toegestuurd waarin ik hem er op wijs dat een organisatie van het onderwijs waarbij een bestuur met vele scholen onder zich dat meent beleid te moeten maken in strijd is met de autonomie van leerlingen en ouders die passend zou zijn in een volgens liberale opvattingen ingerichte maatschappij en ik heb hem gevraagd of zijn partij de mogelijkheid voor ouders om te kiezen belangrijk vindt. Ik hoop dat er nog meer leden van het BON-forum zo’n mailtje aan Rutten zullen schrijven zodat Rutte serieus zal moeten ingaan op ouder- en leerlingen-rechten.
    Seger Weehuizen

    • Herziening gewenst
      Malmaison schreef: “Ik heb fractieleider Rutte van de VVD een e-mail toegestuurd waarin ik hem er op wijs dat een organisatie van het onderwijs waarbij een bestuur met vele scholen onder zich dat meent beleid te moeten maken in strijd is met de autonomie van leerlingen en ouders die passend zou zijn in een volgens liberale opvattingen ingerichte maatschappij en ik heb hem gevraagd of zijn partij de mogelijkheid voor ouders om te kiezen belangrijk vindt. ”

      Seger, kun je die zin herschrijven, zodat hij leesbaar wordt? Dank!

Reacties zijn gesloten.