Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers laat zich door BON waarschuwen

Op de website van de Vakvereniging van Brandweer Vrijwilligers wordt melding gemaakt van het Deltaplan.

Men eindigt met het verstandige plan Ad Verbrugge uit te nodigen:
NB VBV Als je dit leest, bekruipt je het ongemakkelijke gevoel dat dit het voorland is van het Brandweeronderwijs. Goed dat er een Brandweeronderwijsraad komt. Dan zullen wij Ad Verbrugge op een van de eerste bijeenkomsten uitnodigen om ons uit te leggen waar wij niet naartoe moeten en waar juist wel om vakmanschap te borgen. Om te voorkomen dat het ook bij ons gebakken lucht wordt en de marktwerking op kousenvoeten binnensluipt.

2 Reacties

  1. marktwerking en “marktwerking”
    Die reactie van de Vrijwillige brandweer steekt ons een hart onder de riem. Maar zij is tevens voor mij aanleiding om er op te wijzen dat het woord “marktwerking” hier en op vele plaatsen op dit forum gebruikt wordt voor iets dat helemaal geen marktwerking, althans geen VRIJE-MARKT-werking is. Dat sticht soms verwarring wanneer ik voor marktwerking pleit als het snelste praktische middel om het onderwijs te saneren.
    Ik ben ervan overtuigd dat onderwijs gegeven moet worden door hoogopgeleide leraren met een grote vrijheid en de daarmee verbonden verantwoordelijkheid. Maar daardoor twijfel ik er niet aan dat bij echte concurrentie scholen geld willen uitgeven voor het aanstellen en goed honoreren van hoogopgeleide leraren en dat ze die onder optimale condities, dus in vrijheid willen laten werken. De strenge produktcontrôle door de overheid zal hen er toe nopen. Goede leraren zullen veel invloed kunnen uitoefenen en veel vrijheid krijgen want alle medewerkers van een school, van conciërge tot en met directeur, weten dat de gehele school via een CSE op kwaliteit zal worden afgerekend. En als de ouders vrij een school kunnen kiezen zal een school met goede resultaten verzekerd zijn van voldoende leerlingen om heel het personeel vastigheid te geven en zullen slecht presterende scholen, zoals dat in een vrije markt hoort, failliet gaan.
    Men zou bij voorbeeld de kans die een leerling moet hebben om zonder zitten blijven voor het eindexamen te slagen kunnen koppelen aan zijn cijfer voor de CITO-toets en daarmee een school de maat kunnen nemen. In het begin zal aan de eisen het nodige geschoven moeten worden om het meten fair te maken.
    Ik stel voor om voortaan het begrip marktwerking zoals dat door de onderwijskliek gepresenteerd wordt van aanhalingstekens te voorzien.
    Seger Weehuizen

  2. Het is weer een teken dat
    Het is weer een teken dat mensen zich langzaam maar zeker bewust worden van de problemen in ons onderwijs.
    De laatste tijd zien we steeds frequenter zulke tekens: de maatschappelijke kritiek op het realistisch rekenen (zoals het is geworden) en het gebrekkige niveau van veel lerarenopleidingen, de veranderingen op de PABO-opleidingen (nog verre van voldoende maar het begin is er in ieder geval), een BON-woordvoerder die wordt uitgenodigd door Buitenhof, een parlementslid die BON serieus neemt, het parlement wat onder aanvoering van zijn partij de invoering van het CGO controversieel verklaart…
    De oprichters van BON mogen tevreden zijn, laat dit vooral een aanmoediging zijn om de strijd met onverminderde energie voort te zetten.

    Ik heb overigens de indruk dat de kwaliteit van het onderwijs internationaal sterk is gedaald.
    Ook in Vlaanderen zie ik een aantal verontrustende trends die het Nederlands onderwijs hebben verslechterd:

    – dalend niveau van wiskunde (van zeer hoog naar redelijk hoog) en Nederlands (van zeer hoog naar middelmatig) op de middelbare scholen

    – veranderde pedagogische visie, zo heeft een student regentaat geschiedenis mij eens verteld dat op zijn lerarenopleiding aan de hogeschool werd verteld dat de leraar vooral niet te veel aan het woord moet zijn en dat de leerlingen van elkaar moeten leren (het nieuwe leren), –

    – geleidelijk meer CGO in het hoger onderwijs

    – invoering van steeds meer softe vakken in semi-exacte en exacte studierichtingen.

    Wellicht kan BON nu het aan momentum wint ook andere landen gaan waarschuwen voor de fouten die wij maakten en die zij in mindere mate en later zijn gaan maken?

Reacties zijn gesloten.