Plasterk komt terug
Oud-minister Plasterk zal zich zeker niet zo vermoeid hebben als oud-minister Bos, althans niet met hard werken op zijn beleidsterrein. Dhr Rouvoet, die nu het ministerschap waarneemt, een man die niet vaak op een onbezonnen uitlating betrapt kan worden, zei: ‘De afgelopen jaren is er in de portefeuille van de heer Plasterk te veel de indruk gewekt dat we een staatssecretaris van Onderwijs hadden en een minister van Feesten en Partijen en Emancipatiebeleid.’
De eenvoudige burger denkt dan: die Plasterk zal wel niet in aanmerking komen voor een nieuwe ambtsperiode op hetzelfde departement. Daar wordt anders over gedacht door de columnist van het Onderwijsblad, Ton van Haperen. Die noemt Plasterk ‘de beste minister van de laatste twee decennia’.Zijn redenering is even simpel als ingenieus: dhr Plasterk heeft namelijk niets gedaan. De vorige bewindslieden, hij noemt Ritzen, Hermans en Van der Hoeven, waren ‘regelrechte vernielers’ met name door hun decentralisatiemaatregelen waardoor de managers zichzelf excessief konden belonen en het onderwijs konden verzieken. En de verdienste van Plasterk is dat hij niet medeplichtig is.
De vorige bewindslieden hebben, zo is de redenering van Van Haperen, regelingen bedacht waardoor dieven en rovers vrij spel hebben in het onderwijs en Plasterk laat dat maar zo. Voor hem pleit dat hij niet meedoet met de boeven. Wel, ik zou zeggen, aan zo’n bewaker van het culturele erfgoed heb je niet veel, zelf stelen heeft hij niet gedaan, hij is niet openlijk bevriend met de boeven, hij… hij heeft zich in de afgelopen periode geamuseerd.
Zo iemand moet niet geprolongeerd worden, zou je denken, Een leraar die geen gezag heeft en consequent vervelende dingen uit de weg gaat, al drie jaar achtereen, moet niet in het onderwijs blijven en zeker niet op dezelfde school. Zijn reputatie is al bekend voor hij de nieuwe klas binnentreedt. Misschien, als hij zijn leven betert en luistert naar goede raad, kan hij het elders , een eind uit de buurt, nog eens proberen.
PLasterk zou dat zelf moeten inzien. In het interview dat het Onderwijsblad met hem heeft – hij wordt daar echt op het schild geheven – laat hij blijken dat hij in grote lijnen wel ziet wat er fout is in het onderwijs, hij is slim genoeg, maar dat is niet genoeg, er is een veel krachtiger figuur nodigt, iemand die ontzag wekt en resoluut misstanden aanpakt. Iemand die even hard is als Wallage of Netelenbos, maar dan voor het goede doel.
Cornelis Verhage
Plasterk en Van Haperen
De column van Van Haperen is hier op zijn website te lezen.
Er is 1 belangrijk ding dat Van Haperen niet noemt: dat Plasterk opgesloten zat in een kabinet met het CDA. En dat het CDA koste wat het kost de macht van de schoolbesturen beschermt. Maar ook binnen de PvdA, de VVD en zelfs D66 en GroenLinks staat de macht van de schoolbesturen niet echt ter discussie.
Hoera, Plasterk komt terug
Plasterk heeft niets meer afgebroken, zoals velen voor hem van diverse partijen en met steun van nog veel meer partijen.
Onder Plasterk kregen besturen bij nieuw beleid niet meer de volledige en onvoorwaardelijke zeggenschap. Denk aan het geoormerkte geld in het convenant.
Onder Plasterk werd duidelijk gemaakt dat fusie niet vanzelfsprekend was.
Onder Plasterk werd duidelijk gemaakt dat de ROC de kennis verwaarloosden.
Door Plasterk werd uitgedragen dat het onderwijs van docenten en ouders is.
Allemaal niet zo vreselijk veel, maar wat wil je in 3 jaar tijd.
Ik hoop dat Plasterk terug komt en het werk af kan maken.
Afgezien van Jasper van Dijk zie ik nog niet zo snel een ander die het werk kan afmaken.
En daar komt nog iets bij
Onderwijs weer op poten zetten gaat niet in een keer.
In het interview in het Schoolblad maakt Plasterk duidelijk dat een termijn daar niet genoeg voor was.
Je kunt de machtsbolwerken niet met een slopershamer tegen de vlakte slaan, als je met een CDA in de regering zit die dat vanwege haar achterban nooit zal toelaten.
Maar in die partij lijkt men zich ook te realiseren dat de geschiedenis over hen zal oordelen als men het onderwijs zieltogend achterlaat. In 2007 schreef Ab Klink met Arnold Heertje een artikel waarin zinnen voorkomen als “Maak het stichten van scholen met een eigen pedagogisch profiel beter mogelijk, zodat ouders die kiezen voor een Vlaamse aanpak niet de grens over hoeven en mensen niet meer moeten uitwijken naar dure privéscholen” en “Zonder sturing van bovenaf dreigt extra geld voor onderwijs terecht te komen bij managers..” en “alleen wie die fundamentele kennis eerst, met inspanning heeft verworven, is in staat creatief te zijn”
Dit gevoegd bij de volgens mij welgemeende woorden van van Bijsterveldt op onze laatste jaarvergadering, laat zien dat de kansen er nu aan komen. In het kabinet met op onderwijs Plasterk en Jasper van Dijk zouden ook CDAers als Klink een aanwinst kunnen zijn.
Stel dat de PvdA weer de minister van OCW levert…
…dan zou ik graag hebben dat zij Rick van der Ploeg vraagt.
Hij heeft veel ervaring als hoogleraar aan diverse universiteiten in diverse landen maar daarnaast heeft hij ook relevante ervaring als politicus.
Hij is zo’n wereldvreemde nerd (positief bedoeld) die zich niets aan lijkt te trekken van de heersende cultuur en die gewoon vanuit zijn eigen ontwikkelde visie handelt.
Ik herinner me van hem de uitspraak dat hij er naar streeft om elke week minstens 1 boek te lezen. Hij heeft zijn proefschrift geschreven onder de vlag van Cambridge University wat hem een baan als hoogleraar opleverde aan Princeton University.
Ik kan geen geschiktere kandidaat bedenken, zeker voor de PvdA niet. Hij heeft toendertijd de politiek verlaten omdat hij op dat moment geen minister mocht worden.
Hopelijk vraagt Job Cohen hem als de PvdA weer gaat regeren.