10 februari MBO-debat en actie

Woensdag 10 februari van 18.30 tot 21.30 is een Kamerdebat met Van Bijsterveldt over het inspectierapport en de problemen in het MBO. Het debat is publiek toegankelijk (mits legitimatie wordt getoond).

Voorafgaand aan het debat organiseert actiegroep “Mijn! Beroepsonderwijs” een actie op het Plein (vanaf circa 16.00). Kijk op www.job-site.nl voor meer info. Komt allen en laat zien dat het anders moet.

Zie ook:
www.sp.nl/onderwijs/nieuwsberichten/7349/100203-chaotische_toestanden_mbo_ontoelaatbaar.html

7 Reacties

  1. Prima, Jasper! Laat Den Haag
    Prima, Jasper! Laat Den Haag dit keer niet te ver zijn voor sommige sympathisanten. Een beetje maatschappelijke druk op de ketel van het parlementaire debat is nooit weg.

  2. Toch maar even citeren….
    …of als schotschrift aan de muur hangen.

    Van Dijk pleit al jaren voor intensief MBO-onderwijs in kleinschalige scholen. Het competentiegericht onderwijs is volstrekt onverantwoord, aangezien leerlingen aan hun lot worden overgelaten. MBO-bestuurders zitten op grote afstand van de werkvloer naar hun onleesbare jaarverslagen te staren. Een groot deel van het budget verdwijnt in de overhead. Vervolgens publiceren ze hun goed-nieuwsberichten in een glanzende brochure. Het heeft weinig te maken met de realiteit en het contact met docenten is ver te zoeken.

    Van Dijk: “Het MBO verdient beter, want deze leerlingen hebben juist alle aandacht en structuur nodig.

    Van Bijsterveldt moet het boetekleed aantrekken, het competentiegeleuter terugdraaien en weer vakinhoudelijk lesgeven propageren……….!

    • Van Bijsterveldt loopt achter de feiten aan….
      …bleek gisteren maar weer bij Pauw&Witteman.
      Haar enige verweer op de beschuldigingen dat er geen lessen werden gegeven en er geen leraren voorhanden waren om dat te doen was dat dat zo niet langer kon en dat de inspectie ernaar zou kijken.
      Ik dacht toch echt dat de inspectie er al naar gekeken kon hebbben, gezien alle heibel in de media.
      Jammer dat het competentiegeleuter niet aan de orde kwam.
      Immers dat is de grote boosddoener in het geheel.
      Daar wordt meer dan 60 procent van alle leerlingen slachtoffer van.
      En daar is Van Bijsterveldt schuldig aan.

      • Niet helemaal juist Hals
        Het was inderdaad maar één zin, maar toch uitgesproken door de derde leerling. Het klonk mij als muziek in de oren. Op de vraag van Pauw waarom zij geen Nederlands kreeg antwoordde zij met de woorden van de leidinggevende. “dat is het oude leren en daar doen wij hier niet aan”.
        Het hele debacle in het MBO in één zin samengevat. Heerlijk

  3. pauw & witteman
    Ik erger me er inmiddels behoorlijk aan dat ook journalisten als P & W er blijkbaar niet in slagen om mevr. van Bijsterveld die vragen te stellen, waaruit blijkt hoe erg de situatie is. Bereiden ze zich zo slecht voor?
    Bijvoorbeeld; “Wat heeft de inspectie dan gedáán, als ze er zo bovenop zitten?
    “Wat kan de inspectie doen, als zij alleen naar een papieren werkelijkheid kijken en niet gewoon in de klassen kijken en met de leraren en “deelnemers”praten?
    Is er al eens geëvalueerd of de resultaten door het CGL beter zijn?”
    Laat leraren aan het woord die meer dan 20 jaar lesgeven en er is zo aangetoond, dat lesstof die 20 jaar gelden aan leerlingen werd aangeboden, nu écht niet meer gemaakt kan worden. Als ik mijn archief oude toetsen opzoek, weet ik dat namelijk héél zeker; het niveau is echt gedaald.
    Ik vind ook, dat de media lui van de MBO-raad, VO-raad en allerlei andere “deskundigen” niet meer uit zou moeten nodigen, om aan te geven dat je die niet meer serieus kan nemen.
    Vorige week in Buitenhof zo’n Leonard Geluk, 5 maanden opperhoofd op een ROC en we zijn deskundig.
    Het zou misschien ook wel verhelderend werken om in de 2e Kamer eens te inventariseren hoeveel kinderen van onze parlementariërs en bewindslieden er op een VMBO/MBO zitten/gezeten hebben.

    • Teleurstellend P&W
      Ik ben het met je eens. Maar de setting van P&W is helemaal niet bedoeld om door te vragen, het is geen journalistiek. Het is borreltafel zonder borrel, zonder deskundigheid en zonder de intentie van doorvragen. Deze manier van infotainment lijkt speciaal uitgevonden om de dames en heren bestuurders en politici in onderling overleg elkaar de bal te te kunnen spelen. Marcouch zou veel beter moeten kunnen, maar deed dat niet omdat hij (pvda) met van B (cda) in een kabinet zit (en anders dat binnen een paar jaar wel zou zitten).
      Het is een sketch voor een paar dames en heren, waarbij het publiek vooral dient te applaudiseren.

    • oude leraren
      worden uitgelachen, ze gaan niet met hun tijd mee. Bij de leerlingen waaraan ze les geven oogsten ze meestal wel waardering: “Bij hem, haar leer je tenminste wat”.

Reacties zijn gesloten.