Volgens de Haagse redactie van de Volkskrant hangt op het ministerie de vlag uit naar aanleiding van het 10 jarig bestaan van het VMBO.
Reacties zijn gesloten.
Volgens de Haagse redactie van de Volkskrant hangt op het ministerie de vlag uit naar aanleiding van het 10 jarig bestaan van het VMBO.
Reacties zijn gesloten.
Copyright & kopiëren; 2024|WordPress thema door MH Themes
Nog meer kranten
Het Nederlands Dagblad kopt: “Ook na 10 jaar vmbo is doorstroming moeilijk”
NRC Handelsblad twijfelt: “Tien jaar vmbo, reden voor een feestje?”
En er heeft weer een congresbureau goed geld verdiend aan de viering van 10 jaar vmbo …..
dommige en schooljufachtige indruk
(Nederlands Dagblad)
Het maakt allemaal zo’n dommige en schooljuffrouwachtige indruk. Neem het eerste deel van de zin “werd het vmbo als ‘minder’ gezien ten opzicht van havo en vwo, ‘terwijl dit geenszins het geval is’” Wie zijn dan wel die “minder zieners” en wat bedoelen ze met “minder”? Net zo dom als “alle leerlingen zijn gelijkwaardig” in plaats van “alle leerlingen hebben gelijke rechten”, waar je misschien ook alle kanten mee opkunt maar waarvan de betekenis vanuit de geschiedenis redelijk goed vast ligt. Ik zou op dat eerste deel geen ja of nee op kunnen zeggen. En nu het tweede deel, “terwijl dit geenszins het geval is”: Om de auteur gelijk te geven zou een kritische lezer zelf moeten gaan zoeken naar alle mogelijke gevallen waarin het VMBO in een zin (betekenis) “minder” dan de HAVO of VWO zou kunnen zijn. Een belachelijke of op zijn minste weinig respectvolle opdracht. Schooljuffrouwachtig? Ja, als een moeilijk lerende leerling eens een keer een matige prestatie levert zal de juf zeggen dat het “heel goed” is. Een basisschoolleerling die zijn best doet mag je niet de grond in boren. Maar een schooltype?
Seger Weehuizen
Minder
Natuurlijk is het VMBO minder dan de HAVO wat weer minder is dan VWO.
*De ingangseisen zijn lager (CITO score).
*De uitstroommogelijkheden zijn minder (VMBO geeft alleen toegang tot MBO; HAVO en VWO doen dat ook, maar geven ook toegang tot HBO en in het geval van VWO tot de universiteit).
Hoe kan iemand met droge ogen beweren dat het VMBO niet minder is dan HAVO/VWO???
Omdat iedereen en alles altijd gelijk is
En als dat al niet het geval is, dan is het laagste toch zeker hoger dan het hoogste. Het hoogste wordt bevolkt door kinderen die het kunnen, zij hebben veel mee, de kinderen die het niet kunnen, zij moeten er harder voor werken en als ze dat niet doen, dan zijn er redenen waarom ze dat niet kunnen, want ze hebben het al zo moeilijk.
Ik weet niet of het (alleen) typisch bijbels is: de laatsten zullen de eersten zijn. In een toch redelijk Bijbels land als de VS heerst dat idee minder of in het geheel niet.
Maar als de maatschappij het “pikt” dan is het natuurlijk een geweldige uitvlucht: de beste worden door in het geheel niks uit te vreten en verder te stom te zijn om voor de duvel te dansen.
Het is een omkering van gedachten die in het nieuwe leren ook nogal voorkomt. Ook ideeën als: je leert het meeste van je fouten komen uit dezelfde hoek. Het is dat ik sociologen niet vertrouw, anders wilde ik er wel eens een sociologisch onderzoek naar. Waarom is die houding zo typisch Nederlands (als dat al zo zou zijn natuurlijk)
Hohohoho
Laten we proberen genuanceerd te blijven. ‘Hoog’ of ‘laag’ zijn geen criteria. Het VMBO is qua schooltype een uitstekende school voor mensen die minder kunnen of willen leren dan HAVO of VWO-leerlingen. Als het bij je past is dit helemaal OK.
‘De beste worden door niks uit te vreten enz.’ vind ik een zinsnede die absoluut niet past op een forum van dit niveau. Het is generaliserend en denigrerend en dus per definitie ten onrechte.
Natuurlijk ontken ik helemaal niet dat problemen en probleemleerlingen zich helaas vaak concentreren op de VMBO. Voor leerlingen die op dit onderwijs qua niveau zijn aangewezen is dat reuze triest. Dat ligt niet aan het VMBO, maar aan ons schoolsysteem dat zonder enig verantwoordelijkheidsgevoel lastige leerlingen naar de lagere niveaus verwijst, niet omdat ze dom zijn, maar omdat ze lastig zijn. Dat is eigenlijk het echte probleem. Probleemleerlingen horen niet in het regulier onderwijs, daar waren we het toch al over eens?
Tenslotte: In het algemeen ben ook ik wat teleurgesteld in de prestaties van sommige (maar zeker niet van alle) VMBO-scholen. Ze hebben weinig ambities met leerlingen, halen er niet uit wat er in zit, leren geen discipline en huiswerkritme aan. Dat kunnen we dan in het MBO weer proberen op te lossen.
Voor de duidelijkheid
En dat had ik wellicht beter eerder kunnen opmerken. Maar zeker bij de leeftijdsgroepen waar we het nu over hebben leg ik nooit de schuld bij de leerlingen/studenten.
Ik constateer dat er een cultuur heerst dat iets niet kunnen hoger gewaardeerd lijkt te worden dan iets wel kunnen (de laatsten zullen de eersten zijn)
Die cultuur werkt niet kunnen in de hand. niet kunnen loont in deze maatschappij. Ik heb dat persoonlijk gemerkt toen ik bijna werd gefeliciteerd met de dyslectieverklaring (“het dyslectiediplome”) van mijn zoon, ik herken het in de gesprekken die ik heb gevoerd waarbij een aantal PO juffen en pabo studenten maar al te graag de moeilijke achtergrond van de leerlingen gebruikte als een reden om de lat lekker laag te leggen en lees er over in artikelen over scholen waar het wel goed gaat met “dezelfde” kinderen omdat men daar juist niet de zieligheid van leerlingen als Godsgeschenk accepteert om het eigen falen te verbloemen.
In een maatschappij waar horkerig gedrag loont, zal dat gedrag ten toon gespreid worden. Zo denk ik dat er vaak wordt aangezet tot niks uitvreten. Als je het maar erg genoeg verknalt, dan krijg je altijd een andere kans. Dat moet wel want de school heeft baat bij goede doorstroomcijfers.
Hiervoor beoogde ik die systematiek te beschrijven. Hoe meer problemen hoe beter het voor een school (voor het bestuur/directie) is. Doekle Terpstra heeft er weer 200 miljoen bijgekregen omdat er zielige allochtone studenten zijn die anders dreigen uit te vallen. Hij moet er niet aan denken als die studenten het plotseling wel zouden halen. Weg extra pegels, weg stukkie in de krant, weg loot aan de “Doekle for MP-boom”