Het vinden van een verkiezingskrantje van de SP in mijn brievenbus bracht mij in herinnering dat ik moest gaan stemmen om als zandkorrel mijn bijdrage te leveren aan de anti-Europese furie. Ik ben niet tegen de SP. Lang voor de SP de evenknie van de PvdA werd las ik in het weekblad voor leraren van het AOB tot mijn grote verbazing dat Marijnissen intelligente leerlingen welgezind was. Het militante gedrag van de SP in onderwijszaken komt dus niet uit opportunisme voort. Als het over de samenstelling van Europa gaat vind ik echter dat Turkije erbij moet. Zo voorkom je zowel dat dit aan Europa grenzende land een fascistisch/militaire dictatuur alsook dat het een Islamitische republiek wordt. En verder is, vóór de Wende, aan de Turken beloofd dat ze lid mochten worden.
Mijn voornaamste reden om te stemmen en mijn stem op een pro-Europese partij uit te brengen is mijn wantrouwen in de bekwaamheid en de rechtschapenheid van de politici die in Nederland op dit moment de dienst uitmaken. De puinhoop op het gebied van onderwijs wordt elk jaar groter en en mijn indruk is dat het CDA en de PvdA er op andere gebieden ook weinig van bakken. Het lijkt mij beter hen zo veel mogelijk macht te ontnemen en ons verder in het Europese avontuur te storten waaruit tot nog toe meer goeds dan kwaads is voortgekomen. Niet-tertiair onderwijs was als onderdeel van de nationale identiteit tot nog toe vooral een rechtsgebied van de afzonderlijke staten. De ontwikkelingen op onderwijsgebied in Nederland maken het duidelijk dat dat onderwijs in elk geval beter onder de Europese mededingingswetten gebracht kan worden. De meeste onderwijsinstellingen worden bestuurd alsof het utilitaire commerciële bedrijven zijn. Maar ze hoeven de tucht van de vrije markt niet te vrezen vanwege hun verwovenheid met het door het CDA en de PvdA gedomineerde educatief-politieke complex. Behalve de goedbetaalde schoolbstuurders en managers profiteren daar nog duizenden anderen van die die zich met educatieve en sociale advisering en begeleiding bezig houden. Ook om bij te dragen aan het einde van oneigenlijk gebruik van subsidiariteit door konkelende politici stem ik op Europa
Seger Weehuizen
erratum
Het gaat om een beschermwal tegen de anti-europese furie
Seger Weehuizen
Doorgeslagen marktdenken en bureaucratie
Juist op het gebied van onderwijs is een voorbeeld waaruit blijkt dat we eerder behoefte hebben aan bescherming tegen Brusselse bemoeizucht: de “gratis” schoolboeken. Daaruit blijkt:
1. het doorgeslagen marktdenken van Europa: alles wordt als handelswaar beschouwd, zelfs intellectuele producten als schoolboeken.
2. de geldverslindende en de democratie aantastende bureaucratie: door de verplichte Europese aanbesteding zijn de kosten van “gratis” schoolboeken” per jaar tientallen miljoenen hoger, wegens de kosten van de te doorlopen administratieve procedures.
Dat Europa iets zou kunnen doen aan de feitelijke privatisering lijkt mij dan ook uiterst onwaarschijnlijk, het tegendeel zal eerder het geval zijn. De privatisering van de gezondheidszorg en van de nutsbedrijven is ook onder druk van Europa tot stand gekomen, en bepaald niet met succes, behalve wellicht voor de aandeelhouders. Verder is het marktdenken en het streven naar zoveel mogelijk winst een van de belangrijkste oorzaken van de kredietcrisis. Ook van belang voor het onderwijs, want daardoor heeft de overheid weer minder middelen ter beschikking om de problemen in het onderwijs aan te pakken.
Tenslotte: het geeft geen pas geeft om kritiek op het functioneren van de EU (bijvoorbeeld ten aanzien van het gebrekkige democratische gehalte, de bureaucratie of het eenzijdige maktdenken) te kenschetsen als anti-europese furie. Ik denk dat de overgrote meerderheid in Nederland in principe voor Europa is, maar dat tegelijk zeer velen vinden dat “Europa” op een aantal punten is doorgeslagen.
Overigens: wat het al of niet toelaten van Turkije op dit forum te zoeken heeft, ontgaat mij geheel.