NiNa, wat een schatje

Boek: *Donkere materie*
Auteur: Vincent Icke (hoogleraar astrofysica)

Ik sta hier nu wel te mopperen over de producten van het middelbaar onderwijs die ik als docent aan een universiteit voor mij krijg, maar er wordt natuurlijk aan het programma van de middelbare scholen wel gesleuteld. De meest recente vorm heet NiNa.
NA staat voor natuurkunde, dat komt altijd een beetje na op school.
NI staat voor nieuw. Als je echt niet meer weet hoe je de zaak moet verkopen, noem je het nieuw: ‘nieuwe politiek’, ‘nieuwe natuurkunde’, noem het maar nieuw en dan tuinen de mensen er wel in.
Ach ja, het moet ook nog een meisjesnaam zijn, misschien om ons er aan te herinneren dat wij grote moeite hebben om vrouwen, die er uiteraard ook bij horen, een passende plaats in de natuurkunde te geven.

Nieuwe Natuurkunde? NINA zou nu juist oude natuurkunde moeten zijn.
Nieuwe natuurkunde, dat is supergeleiding bij hoge temperaturen, de substructuur van quarks, de fysica van de donkere materie. Op ieder moment in de geschiedenis is ‘nieuwe natuurkunde’ per definitie nog te moeilijk voor de knapste koppen van onze hele planeet.
Voor het onderwijs van onze toekomstige knappe koppen die nu nog 6 jaar zijn hebben we ‘oude natuurkunde’ nodig. Daar kun je alvast wat mee doen totdat je hersens toe zijn aan het mysterie van het Higgs-deeltje.
Toch schrijft de commissie die NINA baarde in het rapport: ‘We mogen vaststellen, dat modernisering van het onderwijs niet hoeft te betekenen dat klassieke onderwerpen geschrapt worden ten gunste van onderwerpen van het front van de wetenschap’.
Maar het probleem is nu juist dat alle wetenschap eruit wordt gewerkt, ja zelfs alle feiten het moeten afleggen tegen meningen, zoals gebruikelijk in onze maatschappij waar iedereen in het café ongeveer evenveel gelijk moet hebben. Dat meningen volgens deze officiële aanbevelingen belangrijker zijn dan feiten wordt als volgt in bedekte termen omschreven: ‘De commissie steunt de internationaal merkbare tendens, om in de lagere klassen het onderwijs langer in de kwalitatieve sfeer te houden’.
Da’s een heel mooie. Als je auto na de APK-keuring toch door zijn assen zakt, kan de garagehouder zich verontschuldigen met de mededeling dat hij de reparatie in de kwalitatieve sfeer heeft gehouden.
En dan ‘het front van de wetenschap’, laat me niet lachen: zeker in een omgeving waar je met een lantarentje moet zoeken naar mensen die de elementaire methoden en resultaten van de quantummechanica kunnen uitleggen.
De NiNa-auteurs zijn net zulke schatjes als de naam aangeeft, zij proberen misschien te redden wat er nog te redden valt, een vorm die bekend staat als ‘burgemeester in oorlogstijd’.

1 Reactie

  1. spherical bastard
    Interessant te lezen dat Icke zich zo duidelijk uitspreekt. Niet helemaal toevallig is dat hij ook één van de leden van het comité van Aanbeveling is van de stichting goed rekenonderwijs. Hij is op onze hand.

    Uit de link die je geeft wil ik toch een geniaal scheldwoord naar voren halen: “spherical bastard”, een scheldwoord dat volgens Icke bedacht is door astro fysicus Fritz Zwicky. Zwicky was volgens zeggen een nogal knorrig man, die zijn tegenstanders regelmatig uitschold voor “bastards”. Voor heel erge bastards had hij de uitdrukking “spherical bastards”. Zo iemand was “a bastard from whatever which way you look at him”.

    Laat iedereen zelf bedenken op wie dit woord van toepassing kan zijn. Ons gewaardeerd forumlid jl heeft een hele lijst vol kandidaten beschreven in zijn verzameling uitspraken van bestuurders en vernieuwers. Enig probleem dat ik met het benoemen tot spherical bastard van een of meerdere van deze personen heb is dat het teveel eer is om iemand te tooien met zo een prachtig scheldwoord.

Reacties zijn gesloten.