Staatssecretaris Van Bijsterveld wil de vergoeding voor oud-topman Klaas Koops van het Friesland College deels terugvorderen. Dat heeft ze de Tweede Kamer laten weten.
De Drentse schrijver uit Schipborg was tot in 2007 voorzitter van de Raad van Toezicht van het college, maar moest opstappen na een intern conflict. Hij bleef wel adviseur en krijgt nog salaris en pensioenvergoedingen van in totaal 1 miljoen Euro !!
Wat denkt u dat er gaat gebeuren ?
a. Klaas Koops krijgt maar de helft
b. Klaas Koops lacht zich rot en betaalt geen cent terug, want: afspraak is afspraak
c. Klaas Koops ziet zelf af van deze hoge gage
d. Het wordt erg stil en wij horen er nooit meer iets van
Ik zie uw reactie als BON lid graag tegemoet met deze meerkeuze opgave.
En nu maar afwachten, ze gaat de Onderwijs Inspectie er op zetten, ik blijf het voor u volgen…………………………
Wat mij betreft hoeft Koops
Wat mij betreft hoeft Koops niets terug te betalen. Ik vind dat de mensen die hem dat geld toegezegd/gegeven hebben moeten dokken. Zij hebben iets beloofd dat niet waargemaakt kon worden. Kan Koops niets aan doen. Hetzelfde geldt ook voor die figuren van zorginstellingen en zo, laat die mannen zitten waar ze zitten. Haal het geld bij de mensen die hen dat geld toebedeeld hebben. Dat lijkt me een effectieve maatregel.
Antwoord op je vraag: eerst B en daarna volgt D.
Van Bijsterveld bazelde maar weer wat ………….
Topman André Olijslager van het Friesland College is nog niet bereid een deel van het salaris van ex-bestuurder Klaas Koops terug te vorderen. De voorzitter van de raad van toezicht van het regionaal opleidingscentrum (roc) reageerde woensdag zo op het standpunt van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).
De staatssecretaris vond de vertrekregeling van 1 miljoen euro voor Koops te hoog. Olijslager zegt dat in 2007 is gekozen voor de goedkoopste oplossing. Koops moest vertrekken na een mislukte invoering van competentiegericht onderwijs bij het Friese roc. „Als we hem er in één keer hadden uitgegooid, was het Friesland College vijf tot zeven ton duurder uit geweest.” Koops is sinds zijn vertrek voor vijf jaar als adviseur van het Friesland College aangetrokken. Daarvoor krijgt hij 200.000 euro per jaar, inclusief een pensioenregeling.
De afgelopen weken is er ophef ontstaan rond de vertrekregeling van Koops. De staatssecretaris noemt de regeling een ondoelmatige constuctie en wil dat het Friesland College een deel terugvordert.
Bron: De Telegraaf 10 juni 16.40 uur
Conclusie 1:
Je doet je werk niet goed en wordt daarvoor gehonoreerd
Conclusie 2:
Van Bijsterveld bazelde maar weer eens wat en weet echt van toeten noch blazen
afstervende hersenen
Conclusie 3: De staatssecretaresse moet dringend naar een hersenspecialist. Het gedeelte van haar hersenen waar schaamtegevoelens ontstaan is blijkbaar helemaal afgestorven. Wie is nu zo gek te beloven onterecht geïncasseerd geld terug te vorderen als hij/zij van te voren weet dat hij/zij het niet waar kan maken? Als dat laatste niet het geval is zou zij zich toch nog moeten schamen, namelijk over haar domheid.
Seger Weehuizen
Wie is de baas?
Ook dit voorval toont weer aan dat niet meer de politiek de baas is en dat daarmee de bazen in het onderwijs niet meer democratisch te controleren zijn. De bazen bij het FC handelen t.b.v. het eigenbelang en gebruiken hiervoor de letter van de wet zelf goed wetend dat zij volkomen ingaan tegen de geest van de wet. Zie daar maar eens een antwoord op te geven als politiek.
De bazen in het onderwijs geven hiermee echter een duidelijk zeer negatief signaal af aan de docenten en studenten.
In de laatste les behandeld een docent vraagstukken die nagenoeg letterlijk terugkomen op het tentamen. Uiteraard is dit tentamen openboek. Studenten scoren goed, docent een bonus vanwege de mooie cijfers en de school haalt een goed rendement. En wat zal de baas hiervan zeggen, niets, helemaal niets. Los dat nu maar eens op als Staatssecretaris!
Kamer geeft unaniem bijval ?!
De vergoeding van Klaas Koops als teruggetreden voorman van het Friesland College gaat alle perken te buiten. Dit stelde staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van onderwijs donderdagavond in de Tweede Kamer, in een debat op initiatief van de SP.
De raad van toezicht had Koops nooit mogen aanbieden dat hij met behoud van zijn volledige salaris als adviseur tot 2012 in dienst kon blijven. ,,Ook nu merk ik nog dat deze raad onvoldoende oog heeft voor de ernst van de situatie, die in de afgelopen weken is ontstaan.”
Scherp haalde Van Bijsterveldt eveneens uit naar Koops. ,,Bestuurders in de publieke sector hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid”, stelde zij. ,,Je pakt niet alles aan, dat je aangeboden wordt. Hoe hoger de adel, hoe belangrijker de voorbeeldfunctie.”
Van Bijsterveldt kreeg in de Tweede Kamer UNANIEM BIJVAL voor het voornemen om het teveel betaalde geld terug te vorderen van het Friesland College.
Snapt nu alleen van Bijsterveldt het niet of snapt de hele Tweede Kamer het niet, het is droevig gesteld met onze parlementaire democratie in ieder geval…………..en het bleef bij een voornemen dus !!
Steun voor Koops
www.vo-raad.nl/actueel/weeklog-sjoerd-slagter/ruimte-voor-de-leerling .
Sjoerd is niet te spreken over de ophef over Koops..
65 miljoen voor Kaka. 96 miljoen voor Ronaldo.
En dan maar een mager miljoentje voor Koops. En dat ook nog voor een periode van 4 jaar.
Kaka en Ronaldo mogen bijzonder getalenteerd zijn.
Maar de medewerkers in het onderwijs zijn buitengewoon getalenteerd en zetten iedere dag topprestaties neer onder moeilijke omstandigheden en met een kritisch publiek op de tribune.
Het verdient aanbeveling de Slagter blog niet meer te lezen
De hoeveelheid bij elkaar geraapte onzin die hij hierin de wereld in spuwt kan in het Guiness recordboek.
Bij een regulier betoog doet de schrijver een poging om zijn gedachten zo helder mogelijk te formuleren. Slagter begint al direct met de vergelijking van de salarissen, waarbij hij geen enkele moeite doet om zelfs maar een mening te formuleren of argumenten te geven. Hij zet het alleen naast elkaar. Als een rijke leeromgevind waaruit de lezer zijn eigen werkelijkheid mag construeren. Een beetje als een orakel doet. Bijzonder suggestief ook, want anders dan bij een orakel heeft Sjoerd hier een dubbele agenda: we moeten vooral niet onze eigen werkelijkheid construeren, maar de zijne als een langzaam werkend gif innemen.
Die vergelijking met een orakel is zo vreemd nog niet omdat hij direct in de volgende alinea over het netwerk van ambitiescholen gaat praten. Ik vreesde al getrakteerd te worden op slash21-achtige jubelverhalen, maar nee… het gaat om scholen die bijzonder slecht presteren (uhum, toch slash21 misschien?). Aardig woord: ambitiescholen. Waar heb ik degelijke taalvervuiling meer gehoord. En ik bedoel dan niet alleen in Delphi.
En zo reutelt Sjoerd, kennelijk erg bevriend met Doekle, dezelfde thema’s, dezelfde ledigheid, nog even door.
Ik zag laatst een interview met de man en daar werd verteld dat hij filosofie had gestudeerd. Het lijkt me dat je dan wel in staat zou zijn om wat diepzinnige en beter onderbouwde meningen te poneren. Desnoods als een rijke leeromgeving. Ik prefereer een blog met wekelijks een of twee ideeën van echte filosofen verre boven wekelijks een paar ondoordachte en slecht geformuleerde keutels van meneer Slagter.
Real Madrid
Real Madrid is een bedrijf met opbrengsten. Indien de dure aankopen zichzelf niet meetbaar terugverdienen heeft RM een probleem wat uiteindelijk de club de kop kan kosten. Bij een school draait het vooral om de verdeling van het beschikbare budget. Bij het FC voeren ze 400000 voor bestuurskosten op en daar zit Koops niet bij. Feitelijk zijn er dat dus 650000 en waarom niet? Er is nauwelijks een meetbaar verband tussen dit bestuur en het totale budget van het FC.
Fontys stelt in de media dat de ondersteunende diensten veel te veel geld opslokken van het totale budget namelijk 1/3. Feitelijk is dat een afgeleide conclusie. De studenten zijn ontevreden binnen Fontys en dus moet er meer geld naar de onderwijsuitvoering en dat haal je dan elders op de begroting weg.
Bij het FC is, net als bij Fontys, circa een derde van het budget voor ondersteuners en het FC heeft de media zeer negatief gehaald. De studenten waren meer dan ontevreden. Zij trekken echter, i.t.t. Fontys, de conclusie dat er nog wel 250000 voor Koops af kan.
Zonder meetbare prestaties welke vertaalt worden naar een budget kunnen de bestuurders het beschikbare budget verdelen naar eigen inzicht en zijn we overgeleverd aan de ethiek van bestuurders zoals Koops.
brutaal en opdringerig
Ik draag geen cent bij aan het salaris van Ronaldo en ik zou dat ook niet willen. Zijn doen en laten is voor mij volkomen irrelevant. Of een bal in de ene goal of de andere komt maakt voor mijn geluk of welzijn echt niets uit. Maar bij onderwijs ligt dat heel anders. Ik betaal er aan mee in de vorm van belastingen en ik heb kinderen die onderwijs volgen. Ik heb vastgesteld dat mijn kinderen slechter onderwijs krijgen dan ik vroeger kreeg en dat het onderwijs in de loop van de tijd steeds slechter geworden is. Voor basis-onderwijs en VWO-onderwijs weet ik dat uit eigen ervaring en voor andere onderwijsvormen concludeer ik dat uit de media en de website van BON. (Ik ben wel blij dat mijn kleinkind naar een Leonardoschool kan). Als iemand iets presteert waarom je niet gevraagd hebt of nog erger, dat jou schaadt, zie je niet in waarom hij beloond zou moeten worden. Laat hem maar niet presteren.
Natuurlijk verwacht ik niet dat alles in het onderwijs om de belangen van mijn kinderen gaat. (hoewel ik bij onderwijs-nieuwlichters vaak lees dat zij bij elk kind willen uitgaan van een eigen ontwikkeling en dat klinkt heel mooi: voor elk kind het beste). Maar ik merk dat het in het onderwijs vaak niet eens om onderwijs gaat. B.v. de bewering dat de invoering van de basisvorming voor alle leerlingen een vooruitgang zou zijn kan alleen uit de mond van iemand met bijbedoelingen komen of hij moet niet goed snik zijn.
“Het predikaat ZZS vraagt om krachtige ingrepen die niet altijd waardering van direct betrokkenen krijgen, maar wel nodig zijn om de leerprestaties te verhogen” en “Ik ben onder de indruk van hun [ZZS-scholen] vastberadenheid om zo snel mogelijk van het predikaat ZZS af te komen” schrijft Sjoerd. Ik zelf ben toch in de eerste plaats beïndrukt door resultaten. En daar schrijft hij (daar) niet over.
Seger Weehuizen
Kaka en Ronaldo
ik wist niet dat Kaka en Ronaldo ook iets met onderwijs te maken hebben !
Wat is hun functie dan ?