Nederland’s strijd om het fysieke en culturele voortbestaan

De toename aan het hoger onderwijs neemt toe. Te gelijker tijd blijft de vruchtbaarheid van hoogopgeleide vrouwen laag. Er bestaat geen twijfel meer over dat IQ erfelijk is en dat kinderen van hoogopgeleide vrouwen gemiddeld veel betere onderwijs- en carrière-resultaten halen dan de overige kinderen. Sommige deskundigen wijten dat laatste niet aan de erfelijkheid van nature maar de overdracht van nurture. Zij staan echter niet sterk.
Het is duidelijk dat voor de toekomstige welvaart van Nederland en voor het in stand houden van een rijk cultureel leven een groot aantal hoogopgeleide Nederlanders nodig is.
Onder hoger onderwijs worden ook HBO-oopleidingen verstaan. Het gemiddeld niveau van het HBO neemt echter af waardoor de toename van deelname aan het hoger onderwijs niet gelijk gesteld mag worden aan toename van hooggeschooldheid. We kunnen beter naar universitair onderwijs kijken. Dat onderwijs moet zich nog enigermate richten op internationale standaarden en biedt daarom een betere maat voor het kwalitatieve niveau van de hoogste Nederlandse onderwijs. Het aantal universitaire Nederlandse studenten neemt nauwelijks toe en bij de exacte vakken zelfs af. De geringe vruchtbaarheid van universitair opgeleide vrouwen vormt dus een bedreiging voor de toekomst van Nederland.
Het stimuleren van kinderrijkdom door de overheid blijkt in de praktijk heel moeilijk en het overhalen van hoogopgeleide vrouwen om vaker te baren is voor haar een bijna onmogelijke opgave. Zij zal alert moeten zijn op alle kleine beetjes die kunnen helpen.
Hoogopgeleide vrouwen krijgen meestal geen kinderen voordat ze hun opleiding geheel en al voltooid hebben. Daarna stellen zij het baren vaak uit tot na een geslaagd carrière. Als deze vrouwen aan het eind van hun vruchtbare tijdsinterval geen geschikte partner hebben zullen zij vaak kinderloos blijven. Op dit moment ziet het er echter naar uit dat het binnenkort mogelijk wordt om door het invriezen van ei-cellen het tijdvak van vruchtbaarheid te verlengen. Het zou verstandig van de overheid zijn om hoogopgeleide vrouwen daarop te wijzen en hen te stimuleren om van de mogelijkheid om ei-cellen voor later gebruik in te vriezen gebruik te maken.
Seger Weehuizen