Minder belangstelling voor lerarenbeurs

Dit jaar hebben minder leraren belangstelling voor bijscholing getoond dan een jaar geleden. In totaal hebben 4200 docenten een beurs hiervoor aangevraagd. Vorig jaar ging het nog om 7500 leraren. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Onderwijs vandaag heeft bekendgemaakt.

Lees verder in de NRC.

3 Reacties

  1. mogelijke verklaringen
    Het artikel rept niet van mogelijke verklaringen. Wellicht is het een eenmalige dip in het aantal aanmeldingen, wellicht probeert iemand die in september een opleiding wil starten het eerder bij de aanvraagronde in mei dan bij die in februari, wellicht liep het alleen bij de allereerste aanvraagronde storm.

    Of wellicht denken veel leraren erover zoals ik: ik heb gewikt en gewogen, en besloten een opleiding buiten de lerarenbeurs om te doen. Want:
    1) Ik verwacht niet het vereiste aantal studiepunten te kunnen halen naast mijn drukke leraarsbaan
    2) Ik verwacht een hoop moeilijk gedoe over het studieverlof omdat mijn school natuurlijk onmogelijk een vervanger kan vinden (tekortvak)
    3) Net als veel jonge leraren wil ik de mogelijkheid openhouden op korte termijn het onderwijs te kunnen verlaten. De beurs vereist -op zich logisch- dat je na afloop van de studie nog minstens een jaar in het onderwijs blijft werken. Tel daarbij de jaren van de studie op, en je zet jezelf vast op nog minstens een jaar of vier, vijf in het onderwijs. Ik vermoed dat veel jonge leraren liever de opties wat meer openhouden.

    Voor mij bleek de Open Universiteit een veel betere optie: studeren zonder tijdsdruk, aftrekbaar van de belasting, en zonder allerlei haken, ogen en voorwaarden. Ik kan me zo voorstellen dat anderen dezelfde overwegingen maakten.

    Een andere verklaring voor de daling van het aantal aanvragen kan zijn dat een vereiste is dat je een lesbevoegdheid bezit. Laat dat nou net bij steeds minder leraren het geval zijn 😉

    • Herkenning
      Ik herken je afwegingen, classica. Met dezelfde conclusie. Ik doe een Master in deeltijd, ben al lang blij dat ik tot op heden nog op schema zit maar ik houd ook graag alle opties open zonder dat ik aan verplichtingen vast zit. En beschouw de jaarlijkse belastingaftrek daarom maar als een mooie tegemoetkoming 😉

      Succes met de studie!

    • Ook over de grens kijken
      Een goed alternatief voor de Open Universiteit in Heerlen is de Fenuniversität zu Hagen (Duitsland).
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.