Volgens de NRC moet het ministerie van onderwijs binnen de eigen begroting 165 miljoen vinden om het ABP te stutten. Minder geld voor onderwijs dus.
UPDATE: En volgens Ter Horst gaan er door het verhogen van de pensioenpremie ontslagen vallen. Weer te lezen in de NRC.
Gratis schoolboeken van de baan…
ABP is slim en denkt: we laten de overheid betalen.
Eenvoudige oplossing dus: gratis schoolboeken van de baan en nog een paar kleine onnozelheden.
Overigens pleit ik voor kleedgedrag voor BON-leden in het kader van de statusverhoging van de leraar: Tenminste in een colbertje voor de klas, geen piercings, spijkerbroeken en t-shirtjes. En een fatsoenlijke boekentas of laptop natuurlijk.
kledingmerkjes als sta-op-strepen
Naar ik uit de website van BON begrepen heb is het op veel scholen riskant om openlijk uit te komen voor je sympathie met de doelstellingen van BON. Opvallend netjes er bij lopen is dubbelduidig en kan daarom is veel gevallen misschien wel als getuigenis van een band met BON dienen. Bovendien zal tot ergernis van de bovenbazen niemand meer kunnen zien of je hoog- of laag-geplaatst bent. Om toch nog op te vallen en ‘op hun strepen te kunnen staan” zullen de bovenbazan maatpakken of haute culture moeten gaan dragen of merkkleding waarvan het merkje een aantal strepen vertegenwoordigt,
Seger Weehuizen
Maatpakken voor de leraren…
…en de managers als slippedragers.
Onderwijs wordt slechte investering
Onderwijs blijkt onverbeterbaar een arbeidsintensieve taak onder de overheidstaken. Toen bij de vorige economische en daarmee ook staatshuishoudkundige crisis elk departement met eenzelfde factor moest bezuinigen vond alleen op het departement van onderwijs een “herziening” van de salarissen plaats, de beruchte HOS. Met als gevolg jaren lang scheve gezichten binnen het lerarencorps en een devaluatie van de eerstegraadsbevoegdheid. Vandaar de liefde van onderwijshervormers voor computers en laaggeschoolde leraren die hoog- en goed-geschoolde leraren het heft uit handen zouden moeten nemen. Dat is niet gelukt zonder het onderwijs slechter te maken maar diegenen die zich daarvoor hebben ingezet zijn er wel bij gevaren. Besparingen weg en slechter onderwijs dus veel geld verspild. Bij deze nieuwe crisis blijkt “onderwijs” weer door bezuinigingen binnen zijn eigen begroting voor financiële tegenvallers naar rato te moeten opkomen, in dit geval m.b.t. de pensioenpremie. Als de schoolbesturen om deze reden straks verder mogen gaan op de onderwijs paden die zij nog steeds bewandelen is Nederland met investeringen bezig die in hun slechtheid niet onderdoen voor de slechte hypotheekleningen in Amerika.Seger Weehuizen
Graai uit de pot eerst terug
Een aantal jaren geleden heeft de landelijke overheid een vette graai in de pensioenpotten gedaan, omdat die een overschot hadden. Het lijkt me niet meer dan terecht dat ze dan nu ook de tekorten aanvullen.
Dit is complexe materie, met
Dit is complexe materie, met de staat als werkgever. De werkgever (staat) wilde de premies niet verhogen, de werknemers (docenten) wel. Om het besluit te nemen hebben de gepensioneerden ook voor het verhogen van de premies gekozen, niet zo vreemd want hen kost het niets. Nu moet de werkgever dit betalen uit de begroting en gaat het weer ten koste van het onderwijs (de leraren of de kinderen) door lagere salarissen of vollere klassen.
En nog meer mist…
Ondertussen moet iedereen begrijpen dat het verhogen van de AOW leeftijd iest anders is dan de pensioenleeftijd. De nu voorgestelde verhoging van de AOW leeftijd naar 67, met een verhoging van 1 maand per jaar gedurende een 24 jaars periode dus pas in 2023 een AOW leeftijd van 67 jaar, heeft geen enkele impact, hooguit een uitermate marginale, op de problemen nu.
Not
in my backyard gedoe. tH heeft oogkleppen op. Bekende Haagse afwijking.