Azijnsite

Azijnsite

In de Volkskrant blikt columniste Aleid Truyens terug op het roerige onderwijsjaar 2008. Chronologisch geeft ze de highlights weer van het afgelopen jaar en concludeert met enig genoegen dat het onderwijs in Nederland eindelijk op de politieke agenda is komen te staan. Een jaaroverzichtje zoals er zoveel rond deze tijd van het jaar over sport, spel en politiek op ons worden afgevuurd door de media. Ze eindigt haar column met een allervriendelijkste nieuwjaarsgroet aan al haar lezers. En zo hoort het, geen borstklopperij, geen hoerageroep, geen overtrokken weemoed, geen triomf, gewoon sec, duidelijk, to the point, zoals we Aleid kennen. Maar niet iedereen is ingenomen met de column en onverdeeld gelukkig met de aandacht die het onderwijs opeist.

De allerlaatste échte intellectueel in Nederland reageert furieus op de column en deelt en passant een sneer uit naar Beter Onderwijs Nederland. Nee, ik noem geen naam, de persoon in kwestie blinkt uit door bescheidenheid en dan past het niet om zijn identiteit hier te noemen. Hij heeft er namelijk een hekel aan dat hier op het forum soms een link wordt geplaatst. Volgens hem dient dat alleen maar de fanmail en daar is hij niet van gediend. Zijn website, barstensvol met niet te begrijpen politiek vooringenomen zogenaamde intellectuele verhandelingen waar de pretentie van afdruipt, is in niets te vergelijken met de website van Beter Onderwijs Nederland door hem ‘een azijnsite, Geenstijl.nl voor veertig-plussers’ genoemd. Het allergrootste verschil tussen beide sites zit hem in het bezoekersaantal. Zijn website ongeveer 1 bezoeker per week (hemzelf?), de website van BON 10.000 bezoekers per dag. Natuurlijk is dat een klein verschilletje waar het helemaal niet om gaat, het gaat om de boodschap en die is wat hem betreft duidelijk. Ergens in het verleden heeft hij zich aan de kant van de onderwijsvernieuwer geschaard omdat hem dat op dat moment het beste uitkwam. Iedereen die een afwijkende mening heeft over onderwijs is voor hem onmiddellijk een gevalletje van ‘dom geboren en onnozel gewiegd’, en moet zijn mond dicht houden, gewoon zwijgen. Je mag het van hem niet zeggen maar het heeft wat weg van fundamentalisme, intellectueel fundamentalisme weliswaar, en dat is toch niet hetzelfde als dat andere fundamentalisme.

Het is opvallend dat het slinkende contingent zelfbenoemde‘ Nederlandse intellectuelen’ zich de laatste tijd bedient van rabiate uitspraken zoals ‘Simplificeren is een kunst en BON is daar een meester in’, ‘Overheid, stuur de kudde bij’, ‘Leraren zijn schietende Palestijnen en BON is de Hamas’. Een aantal columnisten geeft duidelijk en onomwonden te kennen dat de verdeling van de bevolking in de roepende intelligentsia aan de ene kant en de zwijgende meerderheid aan de andere kant aan herstel toe is. Het wordt zo zoetjesaan tijd dat de zwijgende meerderheid ook weer zwijgt en dat het door hun aanbeden en alom geprezen wereld wijde web eigenlijk alleen maar toegankelijk zou mogen zijn voor hen, ‘ het kruim van het volk’.

Websites van Beter Onderwijs Nederland, Geenstijl.nl en Nujij.nl kunnen, als het aan hen ligt, best zo snel mogelijk verboden worden. Programma’s zoals standpunt.nl waar het gepeupel zomaar uit de losse pols wat mag roepen moet zo snel mogelijk uit de lucht worden gehaald. Frans Bauer, Geer en Goor, Andre Rieux, onverbiddelijk weg er mee. Alleen de zangeres zonder naam, koningin van het levenslied en persoonlijk door de heilige G. van het Reve zalig verklaard en tot Cult benoemd kan nog, de rest is volksvermaak en moet overal in de publieke ruimte worden geweerd.

De Nederlandse Elite der intellectuelen, is de democratie zat. Al die mensen uit het ‘gewone volk’ met een mening, dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest. Dáárom hebben zij het Maagdenhuis niet bezet, dáárom hebben ze niet massaal plaats genomen op de bestuurderszetels, dáárom hebben ze niet het onderwijs ‘vernieuwd’.
De vergrijzende Nederlandse intellectuele elite heeft de waarheid in pacht en iedereen die niet tot hun groepje behoort is óf populist, óf machtswellusteling, óf gepeupel, óf dom, óf alle vier tegelijk.

De verhouding zweefliegende intelligentsia en het harwerkende volk is zoals de website van de zelfgepunnikte intellectueel en de website van BON 1 op 70.000, eens kijken wie de langste adem heeft.

Sjeekspier

3 Reacties

  1. Galsite
    De bittere commentaren op de galsite van een formalist wekken heel wat meer weerzin op dan de meest zure commentaren op de site van BON.

Reacties zijn gesloten.