Op Nu.nl een aantal opmerkelijke cijfers over doorstroming en kosten van het onderwijs.
Leerlingen in het VO blijven minder vaak zitten en stromen sneller door, Bij MBO en HBO is er een toename aan leerlingen/studenten. Je zou toch een correlatie vermoeden.
Zeer opmerkelijk is dat een MBO leerling nu meer kost dan een student aan de universiteit. Als we er van uit mogen gaan dat universitair docenten toch duurder zijn dan de MBO kootsjes, dat MBO-ers een groot deel van de tijd op stage zijn en studenten aan de universiteit nauwelijks, dan kan het niet anders dan dat het moloch dat ROC heet (en in geldnood zit, begreep ik van berichten over ROC Amsterdam) een wanstaltig waterhoofd aan grootgraaiers herbergt.
Reacties zijn gesloten.
Enige relativering
Hoewel ik het met de strekking van je verhaal eens kan zijn ’89, toch een relativering:
– Sommige MBO-richtingen (Techniek) trekken weinig leerlingen. Het is niet ‘geil’ genoeg, zoals mijn collega’s zeggen
– Bij Techniek kun je vanwege de veiligheid maar 16 leerlingen in een klas hebben (al halen we vaak zelfs dat niet)
– Stages kosten een school, als ze het goed doen, enorm veel werk. Er moeten plekken geworven worden én ze moeten goed begeleid worden. Dat is behoorlijk wat werk en dat kost dus geld.
– Niet alle docenten op het MBO zijn coaches (gelukkig maar!)
– Op het MBO komen relatief zeer veel probleemleerlingen terecht. Ook dat kost veel geld aan begeleiding, om ze sowieso op school te laten komen, om te zorgen dat ze hun noodzakelijke schoolspullen aanschaffen, aan begeleidingsgesprekken met leerlingen en soms ook met ouders, contacten met leerplicht, jeugdzorg, justitie, psychologen etc. etc.
Dat neemt niet weg dat de meeste MBO’s bovendien nog een waterhoofd aan grootgraaiers hebben. Mensen die uitsluitend zijn aangesteld om te bedenken wat leraren (anders) zouden moeten doen. Daarnaast wordt er enorm geïnvesteerd in niet terzake doende activiteiten: internationalisering, culturele festivals, derde wereldprojecten, buitenlandse studiereizen voor uitsluitend de hogere echelons etc. etc.
relativering van je relativering Hinke
MBO heeft dure techniek opleidingen, maar de universiteiten hebben natuurlijk ook dure opleidingen waar met dure laboratoria wordt gewerkt. Ik durf niet te zeggen welke de duurdere is.
Over de prijs van stages heb ik je wel anders horen spreken. Natuurlijk zijn stages duur, maar ik begreep van jou zelf dat de vergoeding voor docenten daarbij veel en veel te weinig is. Die doen het zelf, in eigen tijd. Ook moeten de leerlingen de stages zelf regelen (wat inderdaad vaak niet lukt). Daarbij komt zijn de stages de laatste jaren steeds uitgebreider geworden. Waarom denk ik nu dat de MBOs dat niet zouden doen als die stages duurder zouden zijn dan regulier les?
Het laatste punt ben ik met je eens. Er is aan begeleiding meer te doen dan bij universiteiten. Maar eigenwijs als ik ben, denk ik dat dat best wat minder zou kunnen. Als de lessen tenminste beter en gestructureerder zouden zijn. Ook kun je je afvragen of al die begeleiding wel een MBO taak is. Als de politie in NL vreselijk duur is, maar geen autodiefstal kan oplossen omdat men hele dagen hulpverlener speelt bij allerlei randgroepen, dan is dat nog geen reden daar dan ook maar tevreden mee te zijn. MBO: houd je aan je taak. Zo simpel kan het denk ik werkelijk zijn.
Al die extra taken zijn door het MBO opgepakt OMDAT daar allerlei gelden tegenover staan. Projectje hier, projectje daar. Het is een bewuste keuze geweest. Ik vind het werkelijk waanzinnig dat een MBO-er meer kost dan een universitair student. Er is heel veel mis in die sector. Maar… dat was je al met me eens 😉
Verandering in tijd
Hinke, je redenen verklaren niet de verandering in tijd. Enkele jaren geleden waren MBOers nog goedkoper dan HBOers en universitaire studenten.
Piramide’s bouwen
Binnenkort komen ze met de jaarrekeningen. Wedden dat er heel veel geld van Bos wordt gevraagd omdat hun financiële reserves zo zijn afgenomen – door de beurscrisis – ?
Ze moeten overigens wel hoge salarissen blijven uitkeren want anders komt er geen “kwaliteitsmanager” meer binnen. En hun bonussen zijn door de raad van toezicht goedgekeurd. Dus waar gaat het in hemelsnaam over?
En het goede nieuws is
Dat het Nederlandse onderwijs alweer goedkoper is geworden. Zie het CBS.
Die managers brengen dus echt wel hun geld op.
Een en ander
wordt verklaard door een artikel in de Volkskrant:
link:
www.volkskrant.nl/binnenland/article1108971.ece/Plots_meer_geld_voor_onderwijs
Na Mad off
Kan nu Jan van Swaffelaar zijn gang gaan.