in Trouw vandaag een artikel over de onderwijsraad die eindelijk begint te begrijpen dat de fusies zeer kwalijke gevolgen hebben. Een citaat:
De Onderwijsraad ziet twee gevaren, legt Huisman uit. Allereerst dreigen er monopolies te ontstaan. In veel regio’s, met name in Overijssel en Noord-Brabant, is in het voortgezet onderwijs nog maar één schoolbestuur actief, blijkt uit gegevens die de raad heeft verzameld. Ouders hebben daar dus weinig te kiezen, zegt Huisman, en dat is riskant. „Concurrentie houdt besturen alert.”
Daarnaast waarschuwt de Onderwijsraad dat die grootschalige besturen vaak ondoorzichtig worden. Er is een heel ’labyrint’ ontstaan van instanties aan wie besturen verantwoording moeten afleggen, zegt Huisman. Maar niemand heeft volledig zicht op hun handel en wandel. „De schoolbesturen zijn als het ware van de radar verdwenen.”
Na het demasqué van het realistisch rekenen dat BON in gang heeft gezet lijkt er nu beweging te komen op een ander van onze belangrijke punten. Het zijn mooie tijden. We beginnen resultaat te zien van al het werk.
Tijd om door te duwen en niet op de lauweren te gaan rusten. Tijd om het taalonderwijs aan te pakken en te blijven hameren op bevoegdheden. Tijd om de eisen op te schroeven.
gevolgen fusies
Lump-sum financiering en decentralisatie zijn de oorzaak. In ROC-land is al lang bekend wat een fusiegolf oplevert. Zodra men taken en geld neerlegt bij enkelen (schoolbesturen en directeuren) loop je het risico dat persoonlijke ambities een grotere rol spelen dan algemene belangen; zie in dit kader ook de bonussen in het bedrijfsleven. Zodra mensen de macht krijgen over grote bedragen en belangen, krijgt men ook de smaak naar meer. Deze posities trekken ook bepaalde mensen aan. Door fusies kan men de piramide groter en hoger maken; groter betekent meer aanzien en macht, hoger betekent meer salaris. Welke bestuurder is daar tegen bestand?
Tijd voor ander alias?
Is het zo langzamerhand niet eens tijd voor het updaten van je alias 1945? Zoveel goede berichten brengen de nieuwe tijd in zicht.
Zo beter Hinke?
Inderdaad, het werd tijd om weer een paar stappen vooruit te zetten. Bij het rekenonderwijs zijn de eerste gaten in de muur nu wel geslagen. Maar je weet, met een beetje pech wordt het straks nine-eleven in plaats van 9/11.