De kamerbrede ellende in onderwijs, weer eens onbedoeld belicht :
Zojuist op Hilversum I in Tros Kamerbreed discussie tussen Mariette Hamer/PvdA en Alexander Pechtold D66. Over, uiteraard, ex-minster Vogelaar ; met verwijzingen naar de rol van de PvdA top (M. Hamer, W. Bos) in deze, en een enkele zijsprong over OCW. Hierover : www.uitzendinggemist.nl
Afgezien van het tumult, een kippenhok niet onwaardig, is wel duidelijk dat mw Hamer draait als de beste, wanneer ze er niet straight uitkomt. Het ging over de supersnelle omvorming van Vogelaar naar Laan-elaar, die in 3 uur was beklonken. Hamer : niet voorgekookt. Pechtold, scherp : hoe kan dat, zonder voorkoken ?
Daarna meer gekakel over de harde (autoritaire) lijn, „die de laatste maanden door W. Bos is ingezet“. Tableau : Bos, die zijn „nieuw verworven gezag“ (krediet na financiele crisis) inzet in andere partij-disciplinaire zaken, i.c. Vogelaar. Van de ene krediet-crisis nu (zogezegd), naar de volgende (in 2011).
Het zal nog blijken dat Bos niet de financiele expert is die deze tijd van crisis vereist (zie het aanvankelijke ABN debacle), en niet de partij (de hardelijn factie) van neergang kan behoeden (voorspelling, 2011). Bos, die begin dit jaar nog „functioneringsgesprekken“ met alle PvdA bewindslieden heeft gevoerd. Dus ook met Plasterk en Dijksma ; kennelijk naar serviele tevredenheid.
Wat we al wisten is dat Plasterk aan zijn klus begonnen is met alleen het reguliere budget van OCW, zonder enig extra geld van zijn p.g., de Minister van Financien. Vogelaar (zonder budget) ook, exit Vogelaar ; tip the party line, Plasterk blijft. Dat laatste kan ook makkelijk want “Plasterk doet cultuur en laat het onderwijs over aan de twee staatssecretarissen” ; correctie Hamer : “hij doet universitair onderwijs”. Dank je de koekoek ; koekoek, half negen, het is nog niet twaalf uur in Onderwijsland.
De performance van Dijksma kennen we inmiddels ; kakelen ; kennelijk naar tevredenheid van de PartijLeider (functioneringsgesprek, januari 2008). Die van Bijsterveldt valt bezijden de autoriteit van PL Bos. Rijst de vraag : hoe competent is Bos eigenlijk in zaken van onderwijs ? De vraag stellen is haar beantwoorden. Van deze constellatie (Bos, Plasterk, Bijsterveldt, Dijksma) hebben we NIETS te verwachten. Kan tot 2011 duren, en misschien nog vele jaren daarna.
Wat nu ? Er is een uitweg mogelijk, door zich af te vragen WIE onderwijs-competent is, aan wie de verantwoordelijkheid voor onderwijs toekomt (de rest is dood hout, zoals we bij de Wereldbank wel zeiden).
Welnu : dat zijn de ouders (het collectief), die voor hun kinderen opkomen ; ze betalen er trouwens ook voor (collectief bericht aan Bos !).
Eigenlijk zijn het de kinderen die, collectief, om onderwijs vragen. Omdat ze dat niet zelf kunnen verwoorden, treden de ouders in hun plaats. En, omdat het collectief-ouders niet zelf het onderwijs kan verzorgen, delegeert het ouders-collectief die taak aan een ander, aan die taak toegewijd collectief, de leraren. Zo simpel kan het zijn.
Wat moet er dan gebeuren ?
Het collectief-ouders is souverein wat betreft onderwijs ; niet OCW, niet de politiek en niet de minister. Het collectief-ouders (gefaciliteerd door OCW in de vorm van een Oa, Onderwijs-autoriteit) richt het onderwijs in, samen met het collectief leraren. De laatste wordt belast met de uitvoering van de taak. De verantwoording wordt gedeeld door beide collectieven, en vindt in die wisselwerking plaats. OCW blijft op armlengte. Waarom wel een NMa, FMa, verzekeringskamer, Nederlandse Bank ; en geen Oa ?
De Oa faciliteert de menigvuldige onderwijs-vormen die nu ook het onderwijs kenmerken, zonder autoritaire bijgedachten. Bijkomend voordeel : kleine scholen, kleine school-organisaties, veel facetten, nadruk op de onderwijs-taak.
Tegelijk geldt : alle andere instituties, van OCW tot –raden, manasjers, adviseurders en directeuters, hebben een uitsluitend facilitaire taak. De klus is IN de klas, tussen de leraar en de leerlingen ; alles daarboven is van dienende aard. De dienende functies worden gehonoreerd op een nivo, dat steeds onder dat van seniore docenten ligt.
Een revolutie ; het zal er wel niet van komen. Het gevolg daarvan : doormodderen. Plasterk vindt t goed (echt ?), en W. Bos ook.