Doekle spreekt op ‘Surf’

*Surf (video)*

Doekle Terpstra:

“De school bestaat niet meer. De school heeft plaatsgemaakt voor een kennisinstelling.

Surf is veel te bescheiden over zichzelf. Er gebeuren daar fantastische dingen, het is absoluut niet niks wat ze samen met bestuurders van onderwijsinstellingen gerealiseerd hebben.

Het HBO kent talrijke platforms. Wat ik interessant vond was te zien dat mensen uit de platformsector techniek en de platformsector kunsten mekaar zijn gaan vinden, omdat ze in toenemende mate tot de ontdekking komen dat daar verbindingslijnen liggen en dat die verbindinslijnen niet verzilverd worden en dat we na moeten denken over de vraag of we via het multidisciplinaire samenwerken vanuit die verschillende sectoren vandaan uiteindelijk niet toegevoegde waarde kunnen organiseren en dus ook nieuwe innovatie tot stand kunnen laten komen.

student 2.0 = werknemer 2.0.
Een waarneming die ik zelf ook heel sterk registreer is: de werknemer van vroeger bestaat niet meer. De werknemer die opdrachten krijgt wat hij van 9 tot 5 moet doen is een out-dated beeld, een beeld van de vorige eeuw. Wat ervoor teruggekomen is is werkondernemerschap. Werknemers die via de hierarchie gefaciliteerd moeten worden in hun eigen creativiteit, hun eigen ontwikkeling, hun eigen innovatieve vermogen en hun eigen organisatievermogen.

De studenten van nu komen ook via dat beeld binnen bij onze onderwijsinstelling. Dat studenten gefaciliteerd willen worden in hun ontwikkeling, sluit aan op het werkondernemerschap; eigen creativiteit moet uitgedaagd worden om je eigen potentieel en talenten te benutten en van daaruit ondersteuning te krijgen van de onderwijsinstelling; dat is het credo voor de toekomst.

Studenten zijn op vele gebieden verder dan hun eigen docenten. Een docent zei tegen mij: als studenten uiteindelijk de opleiding verlaten met minder kennis dan de kennis waar ik over beschik dan heb ik gefaald.

Je ziet in toenmende mate dat studenten en docenten t.o.v. elkaar in een lerende omgeving komen te staan. De klassieke student bestaat niet meer.

De student 2.0 schakelt van het ene netwerk naar het andere. Wim Veen heeft daar prachtige verhalen over, de multi-taskende student. Ik kan dat niet, ik heb de leeftijd daar niet meer voor, maar het is heel interessant om dat te zien.

Wat we ook in toenemende mate zien is dat de grenzen tussen de virtuele en de reële werkelijkheid aan het vervagen zijn.

Kennis is niet meer een exclusief eigendom maar een collectief eigendom dat open is voor de hele wereld. Kennis is globaal beschikbaar. Wat je globaal naar binnen kunt halen pas je toe in je eigen omgeving op locaal niveau.

Een aantal jaren dachten we nog digitaal over het onderwijs: docenten en niet-onderwijzend personeel. Dat beeld is volgens mij als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen. Het gaat niet meer om docenten als primaire dragers van het onderwijs, het gaat nu om een keten van activiteiten van professionals die elkaar in wederzijdse afhankelijkheid moeten zien te vinden.”

Punt.avans:

Terpstra vraagt zich ook af hoe studenten staan tegenover de onderwijsvisie. ‘Studenten vinden het prettig om les te krijgen van een goede docent. In plaats van een docent die alleen als coach fungeert’, zegt Harrie de Werd, directeur van de Academie voor Technologie en Management.

8 Reacties

  1. De lijmstok
    Ex-minister Vogelaar is een afgestudeerd onderwijskundige met een marxistisch-leninistisch verleden en bestuurservaring in de onderwijsvakbond. Het is verleidelijk om het gedoe van Doekle te vergelijken met haar geloofsijver en politieke gedrevenheid.
    Het ligt nooit aan de rechte leer; het ligt aan de ongelovigen die de prediking belemmeren en hun adviezen niet opvolgen.

    • Zie de link niet
      Sorry Hendrikush, ik zie absoluut de link niet met de idiote opvattingen van de nieuwe leergoeroes. Het lijkt me dat je hier alleen een mogelijkheid aangrijpt om te katten op het kennelijk door jou verafschuwde marxisme (en de onderwijskunde).

    • Waar moeten ze heen?
      Vogelaar is dus onderwijskundige? Dan zat zij eigenlijk op dat nepministerie lekker veilig weggestopt. Dat wordt oppassen als zij weer in het onderwijs wordt losgelaten.
      Voor Terpstra, over wie deze draad gaat, geldt dat misschien in mindere mate, maar ook hij zal weer ergens anders moeten werken als men er in zou slagen de HBO-raad op te heffen.
      Wat moet de maatschappij met al die mensen beginnen? Het moet toch mogelijk zijn om ze gewoon iets nuttigs te laten doen?

  2. Out-dated beeld
    “De werknemer die opdrachten krijgt wat hij van 9 tot 5 moet doen is een out-dated beeld” Deze oud-vakbondsleider, die wel erg ver verwijderd is geraakt van de werkelijkheid op de werkvloer laat nu zijn pseudo-wijsheden los op het onderwijs. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat iemand die zo kletst ooit een reëel beeld van de door hem vertegenwoordigde werknemers heeft gehad. Zo nu ook t.a.v. het onderwijs van hetzelfde laken een pak.

  3. De school bestaat niet meer.
    “De school bestaat niet meer. De school heeft plaatsgemaakt voor een kennisinstelling.

    De eerste van de twee is inderdaad op vele plaatsen waar !
    Vervangen door nieuwbouw, bestuurslagen, franje en veel minder onderwijs door minder, minder gekwalificeerde (maar niet mindere) mensen.

    De tweede is NIET waar ; integendeel de kennis zit bij Google en niet in nieuwbouw, bestuurslagen, franje en veel minder onderwijs.

  4. Doekle Terpstra nu ook in de wijken
    Deze Doekle Terpstra zet jongeren willens en wetens tegen hun ouders op. Hij blijft er maar over doordrammen dat jongeren totaal anders denken en leren dan hun ouders. Om die onzin te ‘bewijzen’ gooit hij zichzelf in de strijd. Hij had graag willen leren multi-tasken maar heeft daar helaas de leeftijd niet meer voor.
    Mij doet z’n verhaal denken aan een combinatie van glazen bollen en glimmende kralen. Tegen de tijd dat het allemaal bedrog blijkt, is de dader gevlogen.

    Binnenlands Bestuur van deze week meldt weer een nieuw bijbaantje.
    “Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie heeft de adviescommissie Preventiebudget benoemd. De commissie gaat de minister adviseren over de verbeterplannen die gemeenten indienen voor wijken die dreigen af te glijden naar het niveau van de 40 aandachtswijken. D. Terpstra, voorzitter van de HBO-raad, wordt voorzitter.”

    Minister weg, Doekle blijft!

Reacties zijn gesloten.