Ik berichtte eerder over het kort geding van de vakbonden tegen de VO-raad naar aanleiding van het principeakkoord over de CAO.
De uitslag is binnen: lees de NRC.
Het is volgens de rechter geen automatisme dat dingen pro rato voor deeltijders gelden. Toekomstige CAOs zouden wel een dikke dikke boekwerken kunnen worden. Komt ervan als je met een onbetrouwbare partner als de VO-raad onderhandelingen aangaat.
De AOb gaat actie voeren. Zie weer de NRC.
Leerschool voor de bonden:
Leerschool voor de bonden: timmer alles dicht ! Neem bijvoorbeeld het convenant, ziet er positief uit, alleen teveel ‘ruimte’ in de streefcijfers, doelstellingen, beoogde rechten, e.d. Schoolbesturen maken handig gebruik van deze ‘ruimte’ en varen hun eigen koers.
Overigens wie gaat er nog staken voor inflatiecorrectie en 3% werkdrukvermindering ? Ik geef de bonden gelijk om geen seconde meer met de belangenclub van SS te praten. Waarom niet direct met de minister over de arbeidsvoorwaarden onderhandelen ?
Acties
Op het eerste gezicht zou ik de aangekondigde acties ook als kansloos inschatten, want inderdaad, wie gaat er het werk neerleggen voor nul salarisverbetering en nauwelijks werkdrukvermindering?
Maar toch heb ik wel aardig wat collega’s die automatisch de bonden volgen, dus wellicht gaat de boel inderdaad eventjes plat. Van mij mag de vlam in de pan hoor, maar dan voor een werkelijk wezenlijke verbetering. Het lijkt me zo’n treurige bedoening als we straks staan te juichen dat we -oh glorie!- even hard mogen blijven werken en een heuse inflatiecorrectie hebben binnengesleept. Dat levert geen enkele nieuwe goeie leraar voor onze leerlingen op, de lessen die ze krijgen worden niet beter voorbereid, leraren kunnen niet meer aandacht aan individuele leerlingen besteden, het houdt geen enkele goeie leraar tegen om het onderwijs te verlaten, maar wij gaan staan juichen. TE treurig.
Ik ben benieuwd of Leraren In Actie de komende tijd nog de publiciteit gaat opzoeken en/of acties voorbereidt.
En nog wat huiswerk
Als er dan toch gestaakt wordt (of opnieuw ondehandeld), poets dan ook even dat andere schoonheidsfoutje weg: regel dat voor ALLE scholen het maximaal aantal contacturen op 728 komt, zonder de uitzondering voor scholen waar het nu meer dan 750 uur is: juist voor de docenten op die scholen is een duidelijke bovengrens extra belangrijk, omdat hun weektaak nog zwaarder was dan de toch al te zware taak elders.
Wat betreft de deeltijders: In de huidige CAO staat (artikel 2.1 lid 4):
De rechten en plichten die de werkgever en de werknemer op grond van deze CAO ten opzichte van elkaar hebben, gelden naar rato van de betrekkingsomvang, tenzij elders in
deze CAO anders is bepaald.
(In de praktijk geldt die uitzondering met name bij het toekennen van verlofdagen in verband met familie-omstandigheden of wettelijke verplichtingen, en die uitzonderingen zijn steeds in het voordeel van deeltijders, zodat ook zij in voorkomende gevallen een volle verlofdag krijgen, en niet slechts een dagdeel.)
Dus de werkgevers belazeren de kluit:
òf ze ontkennen ten onrechte het bestaan van dit artikel, òf ze hebben het stiekem geschrapt, òf ze willen via een achterdeurtje de reikwijdte inperken.
Rechter
Nu zal ik wel erg simpel denken, maar: heeft de rechter dat artikel niet onder ogen gekregen?
tenzij
In het artikel staat ook: “”… tenzij elders in deze CAO anders bepaald…”.
De rechter sluit niet uit dat in de uiteindelijke CAO-tekst een bepaling komt die in dit geval deeltijders uitsluit. Hij kijkt niet of dat redelijk is of zelfs toegestaan. Dat gebeurt niet in een kort geding.