De Siberische tijger van het onderwijs

Het lerarentekort is een bloedserieus en maatschappelijk verontrustend probleem, maar kan voor een enkeling ook zo z´n voordelen hebben.
Wie de Volkskrant van vandaag leest (www.volkskrant.nl/binnenland/article1076299.ece/Leraar_Latijn_en_Grieks_is_een_rariteit_aan_het_worden) zal zich zorgen maken als hij zijn kinderen naar het gymnasium stuurt. Je moet namelijk maar afwachten wat voor kwalificaties hun leraar klassieke talen heeft.
Maar wie zoals ik tot de bedreigde diersoort ´eerstegraads bevoegde leraar klassieke talen´ behoort, kan een trots gevoel toch niet onderdrukken. Wij classici zijn net zo bijzonder als Siberische tijgers en iedereen maakt jacht op ons. Nu maar hopen dat deze positie ons niet naar het hoofd gaat stijgen.

4 Reacties

  1. Reuzenpanda
    Wij hebben er hier ook over lopen grappen, maar grappig is het eigenlijk niet: voor ons vak is het tekort echt TE groot geworden. Zo groot, dat scholengemeenschappen besluiten de gymnasiumafdeling maar te sluiten. Zo groot, dat de werkdruk voor de ‘echte’ classici stijgt omdat zij met zoveel onbevoegden moeten werken.

    En, het ergst: zo groot, dat schoolleiders luidkeels kunnen doen alsof het tekort nog groter is dan het is, bevoegde sollicitanten afwijzen en een stagiaire aannemen. Ik weet van tenminste twee scholen waar dit de afgelopen jaren is gebeurd, en dat is ongetwijfeld een topje van de ijsberg. Ja er zijn weinig classici, maar het is in het belang van de managers om te doen alsof er nog minder zijn, en dit artikel werkt daaraan mee.

    • Openbaar maken?
      Kun je niet een stukje schrijven voor de krant? Als je hard kunt maken dat je mensen kent die bevoegd zijn, maar niet worden aangenomen, dan lijkt me dat een mooi onderwerp voor een artikel. We zouden hier op het forum een oproep kunnen doen zodat meer classici zich melden. Of breder: een oproep doen aan eerstegraads leraren die niet aangenomen worden maar waarbij de vacature wordt vervuld door on(der)bevoegden.

      We hoeven de namen van die collega’s niet in de openbaarheid te brengen. In eerste instantie zou het zelfs wellicht alleen maar hoeven ta gaan om aantallen. Eventueel kun je de scholen noemen.

      • Voor de duidelijkheid
        1945 schreef: “… een oproep doen aan eerstegraads leraren die niet aangenomen worden maar waarbij de vacature wordt vervuld door on(der)bevoegden”.

        Ik durf te wedden dat je hier eigenlijk ‘bevoegden’ bedoelde in plaats van eerstegraads leraren. Want tweedegraads bevoegden die worden verdrongen, dat willen we ook niet. Ja toch niet dan?

        • Zeker
          Vanzelfsprekend Couzijn. Het probleem speelt inderdaad precies eender bij tweedegraders. De koppeling met eerstegraders was omdat ik direct aansloot bij het voorbeeld van classica. Dar breide ik wel in de breedte uit maar niet naar bevoegdheidsgebied. Dank voor je opmerking.

Reacties zijn gesloten.