Uit de school geklapt.
Jaren geleden op een symposium ontmoette ik een collega uit het Noord-westen van het land. Was het onze betrokkenheid voor het onderwijs, de zorg voor onze leerlingen, de gedrevenheid of hetzelfde absurde gevoel voor humor dat er voor gezorgd heeft dat we door de jaren heen contact zijn blijven houden? Ik weet het niet, toch bellen of mailen we elkaar geregeld over onze wedervaren met leerlingen, collega’s, ons vak en de laatste jaren vooral over onze managers en bestuurderen. Menig column is tot stand gekomen na een telefoongesprekje met deze verre huisvriend.
“ Sjeek, voor de dooie dood, geen column deze keer, de muren hebben oren en de intimidatiepolitie is op pad gestuurd”, waren zijn eerste bange woorden toen hij me deze week belde. Eigenlijk was ik een beetje overdonderd, dacht eerst dat het een grapje was en grapte olijk terug:” Je weet toch dat mijn tweede schuilnaam van Royen is, dus alleen die ex-hoerenlopende wethouder van Amsterdam heeft wat te vrezen.”
“ Verdomme Sjeek, ik meen het”, klonk het een beetje bozig . “Er worden hier politieke spelletjes gespeeld over onze hoofden heen, het kost mij mijn baan als ons opperhoofd aan de weet komt wie uit de school heeft geklapt.” Aangezien dat laatste mij nogal bekend voorkomt heb ik toegezegd heel voorzichtig te zijn in mijn bewoordingen. Wat is er aan de hand?
Maandag om 15.00uur exact werden alle personeelsleden van zijn ROC ingelicht over een fusie met de concurrent. Om exact 15.55uur verscheen het bericht op de website van het plaatselijke sufferdje dat onderdeel is van een landelijke krant en dinsdagochtend kregen alle personeelsleden een schrijven in de bus waarin nog eens werd uitgelegd welke beweegredenen de bestuurderen hadden om over te gaan tot de vorming van een mastodont ROC. We kunnen hier spreken van een geslaagde gecoördineerde opzet, een een-tweetje tussen school, het sufferdje, en de postbode om iedereen onmiddellijk lam te slaan. Niemand van het gewone werkvolk was op de hoogte van de aanstaande fusie, zelfs de beroemde wandelgangen hadden dit over het hoofd gezien en in het roddelcircuit was er verbazing en respect alom. Zelfs zij, de roddelaars wisten nergens van. Wat wil zeggen dat de fusie voorbereid is in de hoogste ROC kringen, onder embargo, en dat het tijdstip van “ door de strot duwen” zorgvuldig gepland was.
In het bestuurlijk schrijven naar de personeelsleden zijn de reden voor de fusie netjes op een rijtje gezet. Naast het gebruikelijke minder bureaucratie, versteviging van de marktpositie, behoud en uitbreiding van het onderwijsaanbod en het verbeteren en borgen van de onderwijskwaliteit hebben de bestuurderen nog een paar opmerkelijke overwegingen om tot de fusie over te gaan.
Wat moeten we denken van: “ Minder concurrentie, waardoor het risico dat er maatschappelijk geld weglekt minder wordt.” En van: “ Behouden en versterken van partnership met lokale organisaties zoals gemeenten, bedrijfsleven toeleverende onderwijsinstellingen en andere partners”. Ook het volgende spreekt tot de verbeelding: “ De landelijke ontwikkeling richting schaalvergroting maakt, met de huidige schaalgrootte van de beide organisaties, profilering en invloed op bovenregionaal en landelijk niveau beperkt mogelijk”. Als laatste: “ Het Praktijk- en competentie gericht onderwijs kan sneller en effectiever worden ingevoerd, zodat we goed aan de nieuwe landelijke diploma-eisen van het bedrijfsleven en de overheid kunnen voldoen.”
Dit zijn geen holle frasen. De bestuurderen willen samen met het bedrijfsleven, een monopoliepositie en macht, vooral veel macht. In al hun hebzucht en megalomanie gaat de invoering van competentiegericht onderwijs hun niet snel genoeg, willen ze geen bemoeienis van de overheid wat betreft de examen en toetsing, zien ze met lede ogen dat andere partijen maatschappelijk geld verkrijgen wat van hun is, en vooral, het is een reden voor de zoveelste reorganisatie.
Mijn verre vriend was vooral geschokt door het laatste zinnetje in de brief. “De fusiepartners zullen zoveel als mogelijk is gedwongen ontslagen als gevolg van de fusie voorkomen.”
Anders gezegd, “ bek dicht, of je staat op straat.”
Sjeekspier
Verzoek aan BON bestuur: stel dit aan de kaak
Een korte zoektocht met Google toont aan dat deze column van Sjeekspier op volledige waarheid berust (niet dat ik er aan twijfelde).
Kijk bv hier of Google op de woorden ROC Noord Holland en fusie.
Daar waar het kabinet wel een fusie van zorginstellingen wil(de?) tegenhouden, lijkt me dat hier ook iets moet gebeuren. Ik wil het BON bestuur vragen hier actie te nemen.
Vooral de weglekkende gelden en de andere newspeak die wordt aangehaald geven opnieuw betekenis aan de woorden van Arnold Heertje toen hij over maffia praktijken sprak.
Bericht van colleges van bestuur
De berichtgeving van de colleges van bestuur van deze twee instellingen hierover is hier te lezen.
Breed aanbod is slecht voor winst
Fusievoornemen Horizon College en Regio College
(van de website van het Horizoncollege die verschijnt na het klikken op “hier” bij “Bericht van de Colleges van Bestuur” van Mark79).
Bovengenoemde ROC’s beweren dat het brede onderwijsaanbod door de fusie in de regio ten noorden van het Noordzeekanaal behouden blijft. Zouden marginale opleidingen werkelijk beter af zijn door een fusie? Zonder concurrentie is de verleiding wel heel groot om alleen maar goed renderende opleidingen in stand te houden. En het uitschakelen van concurrentie is wel degelijk de bedoeling: “De krachtenbundeling leidt bovendien tot een sterkere positie ten opzichte van concurrerende ROC’s. Het nieuwe, gefuseerde ROC zal het grote voordeel hebben dat het als enige ROC specifiek op het gehele gebied boven het Noordzeekanaal gericht is en een sterke lokale verankering heeft”.
Seger Weehuizen
Niet handig van die ROC’s in Noord Holland
Laat ze een voorbeeld nemen aan de ROC’s Flevoland en Amsterdam. Die fuseren ook, maar daar heet het gewoon intensief samenwerken. Hou je dubbel zoveel stafleden aan de gang met die samenwerking.
SP en PvdA tegen deze fusie
Uit Trouw:
CDA en VVD begrijpen er, vrees ik, niets van. Het kan uitstekend werken als de lokaties kleinschalig blijven. Hiermee volledig voorbijgaand aan de aspecten marktmonopolie, eenvormigheid en geconcentreerde on ongecontroleerde macht. Valt me zwaar tegen, mn van de VVD. Die Mw Hamming lijkt toch wat minder slim te zijn dan Halbe Zijlstra. Misschien tijd om Zijlstra een mailtje te sturen?
PvdA en SP zien megafusie tussen ROC’s niet zitten
den haag – PvdA en SP maken zich zorgen over een voorgenomen fusie tussen twee ROC’s in Noord-Holland. De kwaliteit is in het geding, zeggen de fracties.
Als het aan de colleges van bestuur van het Regio College te Zaandam en het Horizon College te Alkmaar ligt, gaan de ROC’s per september volgend jaar fuseren.
De SP wil dat staatssecretaris Van Bijsterveldt (onderwijs) hier een stokje voor steekt. Een ROC met 21.000 leerlingen en 1800 docenten is niet wat we moeten willen, vindt SP-Kamerlid Van Dijk. Ook de PvdA wil dat de voorgenomen fusie niet doorgaat.
De fracties maken zich grote zorgen over de gevolgen voor de studenten. Van Dijk: „Op ROC’s zitten de meest kwetsbare leerlingen, die verdrinken in grootschaligheid. Zo’n extra bestuurslaag creëert een onwenselijke afstand tussen bestuurders en het onderwijspersoneel. Docenten krijgen daardoor minder inspraak en er is geen gevoel van: we maken de school met elkaar”, somt de SP’er op.
De PvdA verwacht evenmin dat het ’de menselijke maat’ terugbrengt op de scholen. „Bij een fusie is het management veel meer met zichzelf en het fusieproces bezig, dan met de kwaliteit van het onderwijs. Bovendien kun je je afvragen of dit goed is voor de pluriformiteit, want je krijgt zo één onderwijsvorm voor alle leerlingen in de regio”, zegt Kamerlid Depla. Hij vraagt zich af waarom de scholen niet gewoon kunnen samenwerken zonder allerlei vergaande stappen te nemen.
CDA en VVD zijn niet op voorhand tegen grootschaligheid, maar willen eerst de verdere uitwerking afwachten. „Door afdelingslocaties kleinschalig te houden, kan het juist uitstekend werken”, weet VVD’er Dezentjé-Hamming. Haar CDA-collega Biskop sluit zich daarbij aan.