Mariëtte Hamer: Offensief voor beroepsonderwijs

Als je een offensief inzet, dan moet je wel weten wat je wil bereiken. Uit onderstaande bericht is me dat, om het voorzichtig te zeggen, niet glashelder.

Van Nu.nl:

‘Offensief voor beroepsonderwijs’
Uitgegeven: 13 september 2008 15:02
Laatst gewijzigd: 13 september 2008 15:05

DEN HAAG – Het kabinet moet een groot offensief inzetten voor het beroepsonderwijs.

De kwaliteit van de lerarenopleiding moet omhoog en sport moet weer onderdeel van de lessen worden in het middelbaar beroepsonderwijs.

Die oproep zal PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer komende week doen tijdens de algemene politieke beschouwingen, liet zij zaterdag weten.

Motor

Nu zijn er nog te veel leerlingen die het onderwijs voortijdig verlaten, terwijl het beroepsonderwijs toch de motor van de economie is, vindt Hamer.

Geld dat nu nog via gemeenten of het maatschappelijk werk naar de scholen gaat, zou beter op de scholen zelf ingezet kunnen worden.

3 Reacties

  1. sport moet weer onderdeel van de lessen worden
    Eerst 5 minuten theorie uitleggen en dan met de hele klas een rondje rondom de school rennen?

  2. Aandacht voor beroepsonderwijs is mooi
    Aandacht voor het beroepsonderwijs is prachtig. Maar een goede visie, waarbij rekening gehouden wordt met de ervaringen van ons, werkenden in het beroepsonderwijs, is dan wel noodzakelijk. En helaas; dat zie ik niet. Een diploma van het VMBO moet weer een garantie geven op een zekere kwaliteit. Veel scholen leveren een ‘basis’ diploma af, als de leerlingen min of meer altijd geweest zijn. Rekenen kunnen ze niet, schrijven nauwelijks en begrijpend lezen houdt ook al niet over.

    Het blijft dweilen met de kraan open. We proberen de kindertjes te dwingen op school te blijven tot 18. We kunnen ze helaas niet dwingen iets te leren. Toch is enige basismotivatie vanuit de leerling zelf een absolute voorwaarde om te kunnen leren.

    Mijn eerste leerlingen zijn nu alweer gestopt: “Jullie zijn veel te streng. Ik mag nog geen eens 10 minuten te laat komen. In de klas eisen jullie dat ik werk in plaats van muziek luister, eet, drink en mijn sociale contacten bijhoudt. Als ik me eens ziek meld (alleen maar anderhalve week in de eerste drie weken) dan controleren jullie of ik echt ziek ben. En het is ook nog eens Ramadan…………..” En inderdaad: er zijn genoeg opleidingen die niet zo moeilijk doen. Iets met ICT, management of handel of zo.

    Daarom: leerplicht terug naar 14 jaar, daarna nog 10 jaar leerrecht, op te nemen wanneer je echt iets wilt. Als het alternatief voor schoolgaan werken is, dan komt er bij velen rap een goede bruikbare motivatie. Nu blijven ze ingeschreven en proberen er zoveel mogelijk de kantjes af te lopen. Bijbaantjes zijn vanaf 14 belangrijker dan school. Sommigen houden het vol tot 22 en hebben dan nog geen ‘startkwalificatie’. Maar ze hebben wel plezier gehad. ‘Mijn vader zegt dat je nog lang genoeg kunt werken hoor. Je bent maar één keer jong’.

    Jongeren moeten kiezen: 40 uur per week leren, 40 uur per week werken, of half om half.

Reacties zijn gesloten.