De Pavlov reactie van de MBO bazen: keuze-uitstel

Van NU.NL
MBO’ers: eerst oriënteren en dan kiezen
Uitgegeven: 5 september 2008 09:55

DE BILT – Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) krijgt vanaf september volgend jaar een andere opzet om studenten beter te helpen bij het kiezen van hun opleiding.

Een woordvoerster van de MBO Raad bevestigde vrijdag een bericht daarover in het AD.

Er komt voor alle mbo’ers een oriëntatiejaar waarin zij van de ongeveer twintig richtingen iets meekrijgen. In het tweede jaar moeten studenten dan een keuze maken voor een richting zoals techniek, zorg of economie.

De MBO Raad wil met de andere opzet niet alleen de keuze vergemakkelijken, maar daarmee ook de uitval tegengaan.

Het mbo is met ruim 500.000 studenten de grootste sector in het onderwijs.

Ik begrijp dat nu de LTS is afgeschaft en vervangen door een voorbereidende opleiding, waarin je, denk ik, toch aandacht zou kunnen geven aan het beroep dat een kind later wil uitoefenen, er toch nog leerlingen uitvallen in het MBO. De reden daarvoor akn natuurlijk alleen maar zijn dat ze niet goed zijn voorbereid op hun beroepskeuze. Vandaar dat men het eerste jaar … een keuzejaar gaat maken. Laten we het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs, dan ook maar een andere naam geven: Voorbereidend VMBO, VVMBO.

Voor alle duidelijkheid: dat betekent dat de kinderen de eerste vijf jaar van hun middelbare schooltijd voornamelijk bezig zijn met voorbereiden op de rest van hun schooltijd.

3 Reacties

  1. @45
    Heb vandaag overlegd met een docent bouw van het VMBO. Zijn school zal volgend schooljaar de keuze bij de twee laagste leerwegen, tot nu toe de motorvoertuigenstroom, handel en dienstverlening, bouw, metaal en electro,enz… opheffen. Daar komt een ” techniekplein” voor in de plaats. Bedoeling: uitstellen van keuze, Leerlingen mogen twee jaar lang “proeven” van ‘alle’ opleidingen. Hierdoor wordt de uitval tegengegaan door verkeerde keuze.
    Blijkt dus dat hierna de leerlingen nog een jaartje hetzelfde nog eens dunnetjes mag overdoen op het MBO. Hoezo ‘ de ambachtsschool herleeft’. Conclusie, het experimenteren over de hoofden van leerlingen, docenten en ouders houdt gewoon aan. De bestuurderen trekken zich niets maar dan hoegenaamd niets aan van de huidige malaise in het VMBO, MBO enz… Het word dus met de dag erger, plannetjes worden uitgebroed en plompweg over ieders hoofd uitgegoten, wanneer stopt dit? Is de huidige chaos nog niet groot genoeg? Het wordt de hoogste tijd dat de politiek ingrijpt en deze mallemolen tot stilstand laat komen.
    PS, moet nog even nadenken hoeveel centjes de bestuurderen besparen met deze onzinnige ideeen, maar daar kom ik wel uit.

    • Geld besparen
      Uitstellen van keuze kost inderdaad minder geld: je hoeft geen aparte (kleine) klasjes metaal, hout en dergelijke te hebben, maar kwakt de leerlingen gewoon allemaal samen op een ’techniekplein’ onder supervisie van 1 coach.

      Dat besparen van geld is natuurlijk ook hard nodig: er blijft steeds minder voor de werkvloer over nadat de bestuurderen hun deel van het geld genomen hebben.

    • Inzake verdachte reclamewoorden
      Het valt mij op dat voor deze ongure ontwikkelingen steeds hetzelfde type reclamewoord wordt gebruikt.
      De structuur is verzamelwoord + locatie. De oervorm van dit woord is, voor zover mijn herinnering teruggaat, (Sanders) Meubelstad. Nu hebben we dus Techniekplein en Talendorp. Is er al iemand met Science Plaza gekomen, of CKV Garden? Als ik over iets dergelijks lees, dan zie ik aan de naam al dat het flauwekul moet zijn.

Reacties zijn gesloten.