Brutalen hebben de halve wereld
Dat geldt voor leerlingen als ze de kans krijgen en vooral voor ondernemers die de kans grijpen. NRC Handelsblad van 29 augustus vertelt hoe gemakkelijk het is voor gezakte eindexamenleerlingen om alsnog een diploma te halen. De leerling laat een van de vakken vallen waarvoor hij of zij gezakt is, kiest in plaats daarvan het vak cvk ( klassieke culturele vorming) of maatschappijleer en volgt een zomercursus bij Luzac.
Zo’ n cursus kost per vak 600 euro en duurt twee weken. Een Luzac-directeur vertelt: ‘De eisen voor de kleine vakken stellen niet veel voor. Als ze daarvoor zakken hebben ze echt niets gedaan.’Maar het is niet erg waarschijnlijk dat ze zakken want deze vakken worden alleen in het schoolexamen ( en dus niet landelijk) beoordeeld. Geen wonder dat het slagingspercentage bijna 100% is.Van de kant van Luzac is het goede, en in zekere zin eerlijke handel. Gezien vanuit het standpunt van billijkheid en ‘gelijke kansen’ is het een vorm van fraude. Voor de zoveelste keer hebben de onderwijsbonden, de Inspectie en de Tweede Kamerleden voor Onderwijs zitten slapen. Ik heb al eens geschreven dat het examensysteem lek is maar zó lek, dat wist ik niet.
De brutalen gaan ermee heen, zo is het ook aan de top van het bedrijfsleven en bij de bestuurders van grote onderwijsinstellingen. Wat Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond daarover schreef in de krant van 5 september is juist: ‘De afgelopen jaren zijn we geconfronteerd met bizarre salarisstijgingen, onverklaarbare prestatiebonussen en torenhoge gouden handdrukken van bestuurders in het onderwijs.’
Het is inderdaad bizar en het is voor mij ook nog onbegrijpelijk dat deze bestuurders, zo snel, onmiddellijk toen de kans zich voordeed, zich op de trog met geld hebben gestort. Dat betekent natuurlijk ook, ipso facto, dat deze figuren zich ver verheven voelen boven het gewone leraarsvolk en op het punt van onderwijs geen binding hebben met het vak. Zij zitten, evenals de Luzac-directeuren, in de handel.
En Walter Dresscher? Moeten wij het waarderen dat hij nu een kritisch artikel schrijft over deze stinkende materie? Ja, maar het weegt lang niet op tegen het laffe beleid van zijn bond dat mede de huidige situatie heeft mogelijk gemaakt. Zo dom, zo slap!
Niet de AOb maar mensen als Annemarie Oudemans, Fenna Vergeer en Prof Heertje hebben deze toestanden het eerst aan de kaak gesteld.
En, let op mijn woorden, zolang in deze kliek van bestuurders deze zelfverrijking doorgaat is daar ook geen plaats voor mensen met hart voor het onderwijs.
Cornelis Verhage
Dresschers twee petten
Walter Dresscher heeft in zijn hoedanigheid als lid van de raad van toezicht van OMO zelf ingestemd met een fikse salarisverhoging van zijn eigen bestuurders. Zie o.a hier op dit forum.
Verder speelt de sociologische variant van Darwin een rol, denk ik. Die mensen die het beste voor zichzelf kunnen opkomen, komen op de bepalende (en best betalende) posities. Leraren in hart en nieren vallen hier in het gemeen buiten. De enige oplossing is de klassieke oplossing voor dergelijke situaties: een regie-voerende overheid.
Staatsexamen
Beste Cornelis,
Het Luzac College leidt ook op voor staatsexamens, wat is daar mis mee?
Groet,
H
Weg met het eindexamen!
Het Eindexamen VWO en het eindexamen HAVO zouden moeten worden afgeschaft en het VWO en de Havo zouden voortaan moeten opleiden voor de staatsexamens HAVO en VWO. Een leerling kan dan besluiten om een aantal vakken op eigen houtje of via afstandsonderwijs te doen. Hij kan ook besluiten om het eindexamenjaar buiten zijn school om te doen of verder leren een jaartje lang zelf te doen omdat hij is blijven zitten. Oneerlijk blijft natuurlijk dat een leerling de kosten die hij maakt door zich buiten de erkende scholen op het toelatingsexamen voor de Universiteiten of het HBO voor te bereiden niet vergoed krijgt.
Seger Weehuizen
Sprokkelen
Elders op de site stelde ik ook al de vraag: wat nou als deze leerling(e) gewoon het vakkenpakket met dit laatst behaalde vak “regulier” had gevolgd? Had je er dan ook problemen mee gehad? Het is toch gewoon een pakket volgens de eisen die er aan een examenpakket worden gesteld? Alleen niet in één keer behaald.
Er is nu eenmaal een “sprokkelbesluit”. Daar profiteren Luzac’s en de De Boer’s van, maar ook het VAVO. En daarmee ook sporters, laatbloeiers, deeltijders, zieken en gehandicapten. En ook leerlingen die zo wel aan een compleet vakkenpakket komen.
Als dit je niet aanstaat moet je niet schieten op de leerlingen, maar moeten er aan het minimale vakkenpakket gewoon zwaardere eisen worden gesteld. En een scherp toezicht op de inhoud en uitvoering van deze routes.
Schieten op de leerling
Beste geschiedenisleraar,
Zoals ik het lees schiet Cornelis Verhage zeker niet op de leerling (zelfs niet op het Luzac), maar pleit hij juist voor scherpere eisen vanuit de overheid (precies wat jij ook schijft).
geprikkeld
Ik zal dan wel geprikkeld zijn door “Brutalen hebben de halve wereld. Dat geldt voor leerlingen als ze de kans krijgen […]”.
Zelf werkzaam op ’n VAVO wéét ik namelijk wat de eisen zijn die aan leerlingen met ’n sprokkeldiploma worden gesteld. En die zijn niet mis en bestaan zeker niet uit ’n malafide zomercursusje. Brutalen (ook leerlingen dus) zullen bij ons geen kermisdiploma verdienen. Ze hebben echt wat gepresteerd.