Tamelijk vers van de pers: Michael Wesch (Kansas State University) heeft onlangs weer een fraaie video/presentatie op Youtube gezet, ditmaal m.b.t. een antropologische kijk op YouTube.
Je moet er even de tijd voor nemen want de video duurt 55 minuten. Die ik overigens in één ruk heb uitgezeten. Niet iedereen zal het met hem eens zijn, maar zijn conclusies snijden hout en de vragen die hij stelt zetten aan tot nadenken.
Ik post deze blog niet zozeer omdat het filmpje daadwerkelijk zal bijdragen tot Beter Onderwijs in Nederland maar wel omdat het raakt aan het onderwijs en de positie van het individu (onze leerling) in de maatschappij. Het is niet toevallig dat Michael Wesch wijst op de grootste groep deelnemers (uploaders) van YouTube en waar ook onze leerlingen deel van uitmaken. Het doet mij als docent nadenken over hoe in de eerste plaats ikzelf, maar ook mijn kinderen en mijn leerlingen bezig (gaan) zijn met het vormen van een identiteit – óók of juist op internet. Draagt internet in een individualiserende wereld bij aan community-vorming? Wat geven we onze kinderen mee als het gaat om het schenden van copyrights/wetgeving op internet? etc. etc.
Het gaat om DEZE (klik) video.
En voor wie Michael Wesch niet kent: hij is wereldberoemd geworden mijn zijn intrigerende video over Web2.0 (in 5 minuten): The machine is us/ing us” (klik)