Juist! Schrobben. poetsen en met kasten sjouwen.
Bekijk het filmpje en huiver (ook over het commentaar van de juf die aan het einde wordt geïnterviewd).
Voor de duidelijkheid: dit is voor mij niet nieuw, ik weet dat dat gemeengoed is in het PO. Maar dat het kennelijk “normaal” is, is geen enkele reden er niet iedere keer opnieuw laaiend boos over te worden. Weet iemand wanneer deze waanzin is ontstaan? Was dat werkelijk 30 jaar geleden ook al zo?
Op het moment dat we het lieten gebeuren
Ik gok zo dat het tijdstip ongeveer samenvalt met het moment dat er in het PO meer vrouwen dan mannen werkzaam werden. Een mannelijke leerkracht zal eerder zakelijk zeggen dat onderwijs geven zijn verantwoordelijkheid is en dat het probleem van ‘geen geld voor schoonmaak’ niet op zijn bordje geschoven dient te worden. Een vrouw vindt het toch wel erg vervelend voor de kinderen, wil niet werken in die troep, denkt ‘vooruit dan maar even’ en verlegt haar grenzen. Daarmee de arbeidsomstandigheden voor al haar collega’s in het land mede naar de mallemoer helpend, maar daar denk je op zo’n moment misschien niet direct aan.
Verkeerd gegokt.
De uitstervende meesters poetsten niet of lieten/laten het kinderen of hulpouders doen. Jonge verse meesters, soms komt dat nog voor, poetsen braaf mee. Weten niet beter. Geen geld.
De duojuffen van tegenwoordig hebben gelukkig wat meer “eigen” tijd om het onvermogen van de maatschappij “weg/schoon” te poetsen.
Overigens hebben de meeste juffen daar geen probleem mee. Wel met de steeds grotere groepen en het toenemende aantal gedrags/taalproblemen.
Je legt de vinger exact op de zere plek
Je zegt:
Overigens hebben de meeste juffen daar geen probleem mee. Wel met de steeds grotere groepen en het toenemende aantal gedrags/taalproblemen.
Dat is dus precies het probleem. Dat juffen liever poetsen dan datgene te doen waar ze voor opgeleid zouden moeten zijn. Als je reageert als een huishoudelijke hulp, verwacht dan niet dat je als leerkracht wordt behandeld. Juffen die liever poetsen dan kinderen lesgeven zijn voor mij, ik kan het niet anders zeggen, poetsmadammen. Ze hebben elke legitimering verloren.
Ter verduidelijking: ik geloof best dat poetsen gemakkelijker, minder intensief en minder belastend is dan lesgeven aan moeilijke kinderen. Ik onderschat de problemen met die kinderen niet, maar als je liever poetst dan je werk doet, zoek dan werk als poetsmevrouw…. tsja …kan het niveau van de juf nog verder zakken?
Overigens twijfel ik of de groepen werkelijk veel groter zijn geworden dan zeg een jaar of dertig geleden.
sopstaking
De vrouwen soppen en de mannen klussen en we vinden het kennelijk nog heel vanzelfsprekend ook.
Toen ik protesteerde tegen mij opgelegd sopwerk omdat ik dat niet overeenkomstig mijn opleidingsniveau en salaris vond (we verdienen wel weinig maar de gemiddelde schoonmaakster nog minder) werd mij dat in het onderwijs niet in dank afgenomen (op z’n Amsterdams : kapsones). Terwijl ik bij de universiteit te horen kreeg dat ik dat soort werk niet mocht doen; daar was ik niet voor aangenomen.
Zo zijn wij onderwijsggevenden ook een slecht emancipatievoorbeeld (naast meer mannen aan de top).
Zo krijg je het beeld van de juf is een bijklussend en soppend huis vrouwtje. Dus geen serieus vak met een volwassen salaris.
Strikt genomen hoef je het natuurlijk ook niet te doen, het staat in geen OP-functiebeschrijving. Maar doe je het wel dan nemen je leerlingen je niet serieus, doe je het niet dan heb je een probleem met je leidinggevende.
Ik ben voor een algehele sopstaking door OP en ouders (lees : moeders).
Ik
geef me over.
Leo toch…
*Leo toch*!
*Adios*
Zijn PO-klassen nu groter dan 30 jaar geleden?
1945 schreef:
>Overigens twijfel ik of de groepen werkelijk veel groter zijn geworden dan zeg een jaar of dertig geleden.
Ik telde laatst op de klassenfoto van mijn eigen vijfde/zesde klas (1974-1976) maar liefst 38 kinderen. En wie kent niet die zwart-wit of sepia klassenfoto’s van opa en oma met een enorme berg kinderen in elke klas en één enkele zuster of meester links- of rechtsachteraan?
Pure casuistiek, natuurlijk, en niet bepaald iets om naar terug te verlangen. Maar inderdaad aanleiding tot de door jou geuite twijfel.
In sepia
werd zelfs van de meester verwacht dat hij zelf de kolen meebracht om de kachel in het klaslokaal te stoken.
Inzake klassefoto’s
Zetten ze niet gewoon de hele jaarlaag op de foto? Dat kan dan best meer dan 1 klas zijn.
Klassenfoto’s op schoolbank.nl
Op schoolbank.nl staan heel wat klassefoto’s. Foto’s genomen in een lokaal zijn betrouwbaarder wat grootte betreft dan groepsfoto’s buiten. Of het om meer klassen gaat kun je soms afleiden uit het aantal “mijnheren” of “juffrouwen” dat vermeld staat.
Ik heb even wat foto’s bekeken van drie verschillende lagere/basisscholen, maar kan nog geen uitspraken doen:
47/48: 40
55/56: 38
58/59: 38
70/71: 29 (klas 6)
70/71: 37 (klas 4)
70/71: 37 (klas 5)
76/77: 32
73/74: 22
82/83: 22
84/85: 16
97/98: 14
Zet er maar iemand op!
Mijnheren en juffrouwen
Met de huidige deeltijdbanen is het simpelweg kijken of er meer mijnheren of juffrouwen vermeld staan natuurlijk nutteloos.
Hoezo ?
Die zijn toch niet tegelijkertijd aanwezig ? Een foto is een *momentopname*.
Momentopname
Zo een foto is een belangrijk aandenken voor de leerlingen, dus ik neem aan dat de juffen de moeite nemen om op hun vrije dag even langs te komen om op de foto te gaan met hun klas.
Op mijn klassefoto…
.. van het eerste jaar lagere school tel ik 36 leerlingen, van wie vier met stropdasjes en de platen van Isings aan de wand.
Is dat niet ongeveer
wat ik schreef Leo?
Waar moet je nu laaiend boos over worden ?
ik zie het probleem eigenlijk niet ?
Aan het einde van het schooljaar komt er een schoonmaakdienst die de hele school een keer goed schoonmaakt, daarna moet alles weer op de plaats worden gezet, maar de juffen en meesters zijn dan op vakantie !!
Dat kan je toch niet door die schoonmakers laten doen ?
Juffen met sopdoeken
Daar word ik boos over. Lijkt me van geen kanten nodig. Ik ben geen schoonmaak expert, maar zie niet in waarom een schoonmaakploeg de spullen die ze bij het schoonmaken kennelijk verplaatsen niet ook op dezelfde plek terug kunnen zetten, waarom ze ook de boeken uit de bieb niet kunnen schoonmaken en terugplaatsen.
Diezelfde juffen kunnen hun tijd veel en veel beter aan andere zaken besteden, al is het maar aan hun vakantie.
Daar is niks mis mee, 45….
……..dat een docent(e) zijn rommel achter zijn rug opruimt of anderszins zorgt dat de klas een beetje op orde blijft. Daar is ie niets te goed voor.
Heb je het filmpje
Heb je het filmpje gezien?
a) Die ‘schoonmaakdienst’ komt helemaal niet. Dat doen de meesters en juffen dus zelf.
b) En als die er wel zou zijn: waarom zouden die de kasten en dergelijke niet weer op hun plaats kunnen zetten, als ze die er ook zelf vanaf gehaald hebben?
Het is volslagen onzinnig. Onderwijzers moeten lesgeven, niet voor poetsvrouw spelen. Ik hoef m’n kantoor toch ook niet zelf te stofzuigen, vegen en poetsen? Dat is m’n werk niet en dat is hun werk ook niet.
Steeds meer moet
en ’t mag steeds minder kosten.
Het is gewoon…
…*armoei*
En wie zijn de *aanstichters * ?
Deze naam is in ieder geval een *nachtmerrie*!
*Adios*