Verwaarloosd handelsonderwijs kost exporteurs € 2 miljard per jaar

In het Financieele Dagblad van 8 juli 2008 staat een interview met de jubilerende directeur Frank Hauwert van Fenedex, de vereniging van exporterende bedrijven. Subkop boven het artikel: “Fenedex-directeur betreurt het dat technisch en handelsonderwijs is verwaarloosd”.

In de tekst licht Hauwert toe waar deze verwaarlozing toe leidt: “Er kan nog veel verbeteren, zegt de Fenedex-directeur. ‘De maakindustrie kan nog veel beter presteren wanneer zij beschikt over voldoende technisch personeel dat de producten ook kan maken. Er moet meer en beter technisch onderwijs komen op mbo- en hbo-niveau. Een bedreiging voor de export is ook dat jongere generaties te weinig weten van de spelregels van de internationale handel. Jongeren hebben wel ambities, maar ze weten niets over leveringsvoorwaarden. Ze spreken hun talen niet meer. Het idee heeft postgevat dat je er alleen met Engels wel komt. Het handelsonderwijs is verwaarloosd. Gevolg is dat er onnodig veel fouten worden gemaakt in de afwikkeling van exporttransacties. Dat kost Nederlandse bedrijven euro 2 mrd op jaarbasis. Het exportpotentieel van mkb-bedrijven komt niet tot ontwikkeling, omdat er binnen deze bedrijven geen mensen zijn die de export kunnen initiëren en uitbouwen.’ Jammer, vindt jubilaris Hauwert. ‘We beseffen te weinig dat de export goed is voor zo’n 70% van ons bruto nationaal product.'”.

Oftewel: hier ligt een kans voor het onderwijs om weer vakmensen op te leiden die wél hun talen spreken.

1 Reactie

  1. Gauw miljarden gaan verdienen
    Je mag toch aannemen dat de Vereniging van Exporterende Bedrijven machtig genoeg is om bij de overheid te bereiken dat zij het onderwijs dat moet bijdragen aan onze export sterk verbetert. Zou de overheid kunnen weigeren als deze vereniging een kwaliteits-MBO (voorafgegaan door een voorbereidend en selecterend eigen VMBO) en een kwaliteits-HBO wil oprichten voor zowel innovatie van exportprodukten als voor handel? Dat de overheid deze scholen financiert is vanzelfsprekend want alleen al door verbetering van het handelsonderwijs kan onze economie 2 miljard extra verdienen. Hoe zouden de politici dat kunnen weigeren? (Frank Hauwert moet de regering natuurlijk wel duidelijk te verstaan geven dat de scholen door zijn VEB moeten worden opgericht en niet in de klauwen van bestaande onderwijsorganisaties terecht mogen komen).
    Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.