“Vaardigheden volstaan niet”

Theo van der Nat, de schrijver van DIT STUK, kunnen we met een gerust hart bij de volgende ALV uitnodigen. Het begint dus ook bij “professionals” door te dringen dat studenten die competentiegericht zijn onderwezen een grondige theoretische basis ontberen.

Een paar citaten:

Met competentiegericht leren is niets mis, maar als een heel onderwijsprogramma ermee wordt ingericht, dreigt het inzicht in complexe problemen te verdwijnen. Competentiegericht leren klink aantrekkelijk, maar het volstaat niet om tijdens een kredietcrisis als de huidige voldoende te kunnen inschatten of een complexe financiële positie verantwoord is.
[…]
[OVER CGL, red.]Het lijkt modern, maar op zich is er niets nieuws onder de zon. De gewone rijles is niets anders dan competentiegericht onderwijs. Ook in de beroepswereld is het niets nieuws. Denk aan de standaard Engelse zinnen die verkeersvliegers en luchtverkeersleiders moeten leren voor hun onderlinge communicatie. Iedereen zal het erover eens zijn dat praktijktraining in radiotelefonie ongelukken voorkomt.
[…]
Ten slotte nog wat anders: enig idee of u uw hypotheekrente moet fixeren? Inderdaad, als u alleen de competentie heeft tarieven op een vergelijkingswebsite te raadplegen, komt u er niet uit. Enige achtergrondkennis van economie en financiële wereld kan geen kwaad.
[…]
Over de auteur:
Prof. dr. M. van der Nat is directeur van Riskmatrix bv te Driebergen. Daarnaast is hij hoogleraar aan het postgraduate program treasury management (RT) van de Vrije Universiteit te Amsterdam.