Volkskrant brief van de dag over haarlems gymnasium

De Volkskrant brief van de dag komt vandaag van een leerling die is uitgeloot bij het Stedelijk Gymnasium in Haarlem.

Voor de volledigheid: het is een reactie op onderstaande ingezonden brief uit de Volkskrant (ook geplaatst door NRC-next):


Vrindjes

De groep ouders die via de rechter toelating van hun intelligente kroost op het Stedelijk Gymnasium te Haarlem wilde afdwingen, zal vast niet uit arbeiders hebben bestaan. Als ex-gymnasiast en arbeiderskind ben ik vreselijk blij dat de rechter het verzoek van deze ouders inmiddels heeft afgewezen. Hun zoontjes en dochtertjes komen er toch wel in het leven, dankzij de kruiwagens en ‘vrindjes’ van pa en ma.

H. Siers


7 Reacties

  1. Vaarwel school….
    Vaarwel school met kinderen die interesses in mythologie en oude taal hebben.

  2. Wij zijn echt geen rijkeluitjes…
    Wij zijn echt geen rijkeluitjes, er staan geen vrindjes en kruiwagens voor ons klaar.

    Van de tot nu toe zes reacties leggen de meeste zich erbij neer. De rechter heeft immers gesproken.
    Zet nu een allochtoontje voor de naam, dan waren de zaken anders gelopen.

    • haarlem – gymnasium – de reacties
      (cit.) – – de rechter heeft immers gesproken – – –

      Is het juist wat die man gezegd heeft ? Is zijn betoog aanvechtbaar ? Heeft hij mssch gekozen voor de kant van de institutie ? Hoe snel is dat gegaan ?

      Allemaal na te lezen in het protocol van de zitting :
      zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BD2997&u_ljn=BD2997

      Voorlopige conclusie :
      Evenwichtig overwogen ? Nee. “Voor tweeërlei uitleg vatbaar” (cit.). Het ging snel. De verwijzing naar “praktische logistiek” is, als juridische grond, op zijn minst aanvechtbaar. Een belangrijke overweging in de uitspraak is daarmee prullemand-rijp, d.i. dubieus, mssch een blunder.

      Definitief resultaat :
      Het is inmiddels juni. Geen andere keus voor de ouders en kinderen, dan om maar elders te gaan kijken wat er kan. In beroep gaan is een theoretische excercitie : goed als waarschuwing tegen het (nu weer eens) ontspoorde * rechtssysteem, niet handig als je kinderen over twee maand ergens in klas 1 VO moeten zitten.
      De klok laat zich niet stil zetten, ook al doet iemand ergens iets twijfelachtigs, rechter of niet. Maar :: de klok bepaalt niet of het recht het juiste recht is (vrij naar Bertold Brecht – – – ).

      maarten

      * zomaar een voorbeeld, random :
      [1] schiedamse parkmoord, veel tijd voor genomen en toch te snel ;
      [2] de officier van justitie, in deze, is benoemd tot rechter in Dordrecht ; heeft de rechtbank in Dordrecht zojuist bevestigd ; blijkbaar goed over nagedacht.

  3. sorry hoor
    Deze meneer Siers is een hufter. Wat maakt het voor verschil of een kind dat naar het gymnasium wil rijke ouders heeft of niet? Het zegt iets over zijn eigen opvatting van onderwijs. Het gaat niet om het plezier van iets leren, maar om ‘er te komen’. Onbegrijpelijke redenering als je zelf gymnasiaal onderwijs hebt genoten (toch het bewijs dat iedereen daar terecht kan komen, gezien zijn rancune heeft hijzelf een eenvoudige achtergrond) Ik begrijp het al: gezakt of te vaak blijven zitten, daarom zo boos.

  4. De arbeider leeft nog!
    Ik dacht dat de laatste arbeider in 1985 was overleden (verdrongen door de werknemer) maar nu gaat het plotseling weer over arbeiders, tenminste, over hun kinderen.
    Wat een nonsens bij elkaar! Die Siers roept iets over mensen die hij totaal niet kent; een kind van 12 schrijft een brief waarin ze zichzelf afficheert als ‘arbeiderskind’ (jammer dat de AJC niet meer bestaat) en vervolgens slaagt geen van de Volkskrantlezers erin om een reactie zonder spel- of syntaxfouten te schrijven.
    Ik vind het eigenlijk wel mooi dat die rechtszaak er is geweest; dat schept duidelijkheid in vergelijkbare zaken.

  5. Rancuneus
    Rancuneus. “Als ik iets niet heb moet een ander ook maar iets inleveren, liefst iets waardevols.” En: “Als een ander succesvol is dan ligt dat aan kruiwagens en vrindjes.”

    Dat er ouders zijn die niet voor hun kinderen opkomen is nog geen reden de ouders die dat wel doen weg te zetten als een kliek van ‘vrindjes’. Ik ben blij dat deze ouders zo door het vuur zijn gegaan, en teleurgesteld dat de rechter dit vonnis heeft gewezen.

    Overigens ben ik ook van mening dat het onderwijs aan niet-categoriale gymnasia sterk verbeterd moet worden, opdat kinderen die geen ‘klassieke impulsen’ gevoelen niet langer op de gymnasia zijn aangewezen.

  6. Nieuwe brief van de dag
    De nieuwe Volkskrant brief-van-de-dag gaat ook weer over het onderwijs. Het leraarschap staat centraal. Via dezelfde link als hierboven kun je het lezen en jezelf laten horen.

    Overigens: de reacties worden samengevat en geredigeerd door de Volkskrantredactie (over stel- en spelfouten gesproken)

Reacties zijn gesloten.