Jongens scoren slecht op HBO

Een aardig artikel in de Volkskrant: jongens scoren over de hele linie in het HBO slechter dan meisjes. Een enkele technische opleiding daargelaten.

De meest man onvriendelijke school is de Marnix Academie, een pabo in Utrecht.

Maar daar proberen ze wat aan te doen:

Op de Marnix Academie komen de studenten nauwelijks mannen tegen. De school probeert de slecht scorende jongens te helpen. ‘We zetten de jongens zo veel mogelijk bij elkaar, en we zorgen dat ze ook wel eens een mannelijke mentor op een stageplek krijgen’, zegt opleidingsdirecteur Johan Spronk. ‘En we laten ze meer mannelijke leerstijlen toe: minder eindeloos reflecteren en gewoon doen.’

Misschien is de formulering niet geheel en al letterlijk van deze directeur zelf, maar de portee zegt heel veel. Kennelijk is dat toelaten van mannelijke leerstijlen bijzonder. Heeft die directeur niet door dat 50% van de kinderen in het PO een jongetje is? Weet die meneer dan niet dat het ook voor de meisjes op de pabo slecht is om alleen met een “vrouwelijke leerstijl” te worden geconfronteerd?

Is “eindeloos” reflecteren niet sowieso slecht?

15 Reacties

  1. Op het VO ook…
    Leerling:’Meester, U trekt de meisjes voor….’
    Leraar:’De meisjes werken gewoon beter, maar wees geduldig, straks slaan de hormonen toe en zijn jullie aan de beurt.’
    Hoewel, dat laatste geloofden ze niet en ikzelf evenmin.
    Zowel in het VO als in het hoger onderwijs scoren de meisjes op dit moment beter.
    We leven in een gefeminiseerde maatschappij met veel gekakel en veel geklets. Daarin doen de meisjes het nu eenmaal beter.
    De jongens zijn meer van zwijgen, kennis en kort door de bocht, maar dat is nu eenmaal uit de mode.
    Waarmee ik niet wil zeggen dat de meisjes dom zijn of dat het hen aan kennis zou ontbreken.

    • denken is uit de mode
      uitvoeren en doen is erg in. Een medewerker van willekeurig welk bedrijf wordt vooral afgerekend op de voorspelbaarheid van zijn gedrag. Volgens de geldende procedures nauwkeurig uitvoeren van de opgegeven taken. En het aantal procedures stijgt harder dan het aantal wetten in onze democratie. Het vaststellen van nieuwe procedures is namelijk de output van het werk van managers. Managers produceren procedures zoals een bakker brood.

      Hoe meer procedures hoe eerder je bij zelf nadenken een procedure dreigt te overschrijden. Hoe minder voorspelbaar je bent, hoe lastiger te managen, hoe eerder je er uit ligt.

      • Slaven en slavenhouders…
        Zeg maar gerust dat er verwoede pogingen worden gedaan de samenleving te transformeren tot een samenstel van slaven en slavenhouders. De werknemer mag zelf niet denken en beslissen. Dat wordt voor hem gedaan. Waar dat toch gebeurt, leidt dat tot frictie.
        Denk maar aan de film ‘Modern times’ van Charley Chaplin.
        In dat kader speelt ook de discussie omtrent de topsalarissen, die de mensen moeten doen geloven dat ze zelf zo dom zijn en anderen zoveel beter.
        Gelukkig gaat de menselijke natuur daartegenin.

    • Meiden doen het beter….
      Meiden doen het op vrijwel alle hogescholen beter dan jongens. Een pabo in Utrecht spant de kroon: het is de man-onvriendelijkste hogeschool.
      De Marnix Academie, een pabo in Utrecht, is de man-onvriendelijkste hogeschool van Nederland. Na acht jaar studeren heeft 82,9 procent van de meiden een bachelordiploma, maar van de jongens is dat slechts 50 procent. Op geen enkele hogeschool in Nederland is dat verschil zo groot, en op geen enkele hogeschool halen zo weinig jongens hun diploma.
      Dat blijkt uit cijfers die de hogescholenbond HBO-raad vrijdag publiceerde. Meiden doen het vrijwel op alle hogescholen veel beter dan jongens. Alleen op de HAS in Den Bosch doen jongens het beter dan meiden, maar die hogeschool biedt vooral technische opleidingen.

      (VK)

      • ACHT jaar voor een HBO
        Wie zeurt nog over al die jaren die een academicus moet investeren voor zijn titel. Die arme Pabo-leerlingen doen er 8 jaar over. Denk toch eens aan al die studieschuld, die faalervaringen.

        • veroordeeld tot acht jaar studieschuld
          En denk vooral ook aan al die bankrekeningen, en dan met name de rente-stapeling en de werkverschaffing onder bankwerkers.
          Een bankwerker is niet een technicus aan de draaibank, maar een HBO afgestudeerd functionaris met studieschuld. Gek, dat het slecht afliep met de ABN-Amro, toch een rente-bedrijf, tegen-rentelijk zeg maar.

          maarten

      • meiden & e- & im- & ex -mancipatie
        Annie MG Schmidt wist het al :

        – – o, kijk, daar is een vrouwtjes spin,
        zij is bezig haar mannetje op te eten ;

        hoe mooi is dat, hoe wijs is de natuur –
        ik krijg zo’n trek, ik heb weer niets te eten – –

        maarten

    • Meisjes en jongens….
      Hoewel in de consultancy-branche zijn de jongens weer nodig om echt te scoren en de problemen op te lossen. Als het dáárop aankomt, raken de meisjes ineens ver achterop.

    • Immancipatie
      Na de geslaagde emancipatie van de vrouw is het tijd dat de man weer aan de hand wordt genomen en meer plaats krijgt in de maatschappij. Een afstudeerrichting mannenstudies, samenwerkend met de faculteiten vrouwenstudies, kindstudies, pedagogiek en onderwijskunde lijkt nodig.

      • ανηρ = ανθρωπος
        In veel talen zijn man en mens hetzelfde. Vrouwen horen tot de deuxième sexe. Mensenstuurstudie heet andragogie Je hebt wel antropologie maar die studeie gaat over exoten.
        Seger Weehuizen

    • sexe voortrekken
      Sorry, hoor maar ik ga er allemaal niet serieus op in. Zeggen de meiden :”Juf, u trekt de jongens voor”, dan reageer ik steevast met :”Tja ik vind jongens nu eenmaal leuker” Omgekeerd reageer ik trouwens net zo. Zorgt altijd voor verwarring of ze zeggen niets meer terug of iets weinig serieus.
      Moeilijk hoor als je als individu wordt benaderd.

  2. Ik durf er niet aan te denken – –
    Ik durf er niet aan te denken, ik werp het idee verre van mij : zou de opleidingsdirecteur een eunuch * zijn ? Dan is het de kif.
    Issie natuurlijk niet. Maar wat dan wel, welke draadje zit er los ?

    maarten

    * kwamen in de achttiende eeuw nog veel voor : in opera theaters in Italie, ze zongen zo mooi. In Turkije & omstreken was het zelfs nog later wel praktijk, zo praktisch. Waren goed in oppassen, geliefd bij potentaten met harems.

    Plenty moderne varianten : partij-politiek, echo, woordvoerders, vriendjes, graai-assistenten, angsthazen.

    maarten

Reacties zijn gesloten.