Intelligentie lang niet altijd voordelig

Een artikeltje in Elsevier over een onderzoek met fruitvliegjes. Slimme fruitvliegjes leven aanzienlijk korter dan domme fruitvliegjes.

Elke overeenkomst met het onderwijs berust op louter toeval.

4 Reacties

  1. Slim of dom?
    De vliegjes die het snelst reageerden op de geur, werden apart gehouden. uit hun nakomelingen werden opnieuw de ‘slimsten’ geselecteerd. Na dertig tot veertig generaties vergeleken de wetenschappers de slimme vliegjes met een normale groep vliegjes.

    Misschien waren dat juist wel de domste vliegjes.

    • Dom!
      Als je zoveel generaties gaat selecteren op de eigenschap reukgevoeligheid dan is het dom om te denken dat die eigenschap nog iets met intelligentie heeft te maken. Intelligentie is strijdig met impulsief gedrag; eerst nadenken en dan pas doen.

    • wetenschap & dom & slim
      Dat onderzoek-project is toch wel 33,29 euro waard uit de subsidiepot, mag ik hopen ? Dat zijn toch verrassend-schitterende resultaten ? En goedkoper dan mannetjes naar mars.

      maarten

  2. Natuurlijke selectie
    Conclusies voor de mens willen de onderzoekers niet trekken: ‘het zou honderden jaren duren dit experiment bij mensen te herhalen – bovendien zou het onmogelijk zijn dezelfde selectie door te voeren.’

    Bij de mens is de natuurlijke selectie al *miljoenen jaren bezig*.

Reacties zijn gesloten.