The empire strikes back (wiskundeonderwijs)

Zoals eerder vermeld op de BONsite heeft de staatssecretaris de examenprogramma’s voor wiskunde (ingangsdatum waarschijnlijk 2013) vastgesteld. Het voorstel van de commissie toekomst wiskundeonderwijs (cTWO) is gedeeltijk aangepast naar aanleiding van commentaar van o.a. de resonansgroep wiskunde. Deze aanpassingen zijn mijns inziens grosso modo een verbetering. De beslissing van de staatssecretaris is hier te downloaden.

Een drietal leden van cTWO (van de 12) is nu een petitie gestart met als doel de staatssecretaris haar besluit terug te laten draaien en de voorstellen van cWTO te volgen (en de resonansgroep dus te negeren). Zij krijgen hierin steun van het Freudenthal Instituut en een stoet didactici. Ik heb overigens vernomen dat 2 van de hoogleraren wiskunde die aanvankelijk tot de eerste 26 ondertekenaars van de petitie (zoals hieronder vermeld) behoorden hun handtekening inmiddels teruggetrokken hebben.

De vernieuwlers van het wiskundeonderwijs pogen weer toe te slaan.


De petitie

open brief STOP KAALSLAG WISKUNDEONDERWIJS

Geachte mevrouw van Bijsterveldt,

In overgrote meerderheid neemt de Tweede Kamer zich voor om in de toekomst niet meer eenzijdig politieke beslissingen te nemen waar in het onderwijsveld geen draagvlak voor is. Tegelijkertijd besluit u, Staatssecretaris van Bijsterveldt, om de voorgestelde examenprogramma’s wiskunde havo-vwo zo sterk eenzijdig te amenderen dat van de nagestreefde evenwichtige balans tussen de verschillende dimensies van de wiskunde en het wiskundeonderwijs niets meer is overgebleven.
Onbegrijpelijk omdat de voorstellen zijn opgesteld door de vernieuwingscommissie wiskunde cTWO, die door minister Van der Hoeven is samengesteld en met deze taak is belast. Onbegrijpelijk omdat deze commissie breed is samengesteld met onder andere vijf hoogleraren, vertegenwoordigers van het hbo, en een vertegenwoordiging van de leraren in havo-vwo door de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren. Onder leiding van cTWO hebben tientallen wiskundeleraren, vertegenwoordigers van hbo/wo en diverse medewerkers van de verschillende onderwijsinstituten in een tweetal jaren evenwichtige examenprogramma’s ontwikkeld voor de vakken wiskunde A, B, D (havo en vwo) en C (vwo). Evenwichtig niet alleen ten aanzien van de doorstroomrelevantie maar daarnaast ook meewegend de diverse algemeen vormende en culturele aspecten van wiskunde en wiskundeonderwijs.
Verbijsterend is de didactische toelichting bij uw besluit. Een toelichting die een internationaal volstrekt unieke beschouwing bevat over wat de kern van de wiskunde in het algemeen vormend wiskundeonderwijs behoort te zijn. Die kern is volgens die toelichting het algebraïsch en analytisch rekenwerk, de rest van de wiskunde is franje. Consistent wordt vervolgens het statistiekdeel van Wiskunde A en C sterk gereduceerd, de cultuur-historische en algemeen vormende aspecten van wiskunde C geschrapt en de meetkundige onderbouwing van wiskunde B verwijderd. Wat doorstroomrelevantie betreft, wordt daarbij geheel voorbijgegaan aan het feit dat de statistiek in wiskunde A en C in een groot aantal vervolgopleidingen voor hbo en wo verreweg het belangrijkste wiskundevak in de propedeuse is. Ook de beschouwing over de onderbouw havo-vwo bevat aperte onjuistheden, bijvoorbeeld de constatering dat daar de abc-formule mogelijk niet (meer) wordt onderwezen, en dat beschrijft de huidige situatie niet.

Ondergetekenden willen u, Staatssecretaris van Bijsterveldt, en de overheid en politiek duidelijk maken dat deze reductie van de inhoud van het wiskundeonderwijs ernstige schade zal toebrengen aan het beeld van de wiskunde en aan de relevante aansluiting op hbo en wo. Deze afwijking van internationale standaarden voor algemeen vormend wiskundeonderwijs plaatst Nederland in een negatieve uitzonderingspositie. De door u vastgestelde examenprogramma ’s zullen door hun volstrekt eenzijdige en voor een deel van de leerlingen onhaalbare inhoud tot een onaanvaardbare demotivatie van leerlingen en leraren leiden. Wij roepen u op dit besluit terug te draaien en de pilotfase volgens de door cTWO voorgestelde examenprogramma’s te laten uitvoeren.

Ondergetekenden

Naam
(Functie(s))

Prof. dr. A. van Streun
(Emeritus hoogleraar Education of Mathematics and Natural Sciences University of Groningen, Voorzitter rekenwerkgroep Expertgroep Doorgaande Leerlijnen Taal en Rekenen, lid cTWO; lid accreditatiecommissie Universitaire Lerarenopleiding)

Drs. M.P. Kollenveld
(Voorzitter Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, wiskundeleraar.
Lid van: cTWO, NOCW)

Drs. M.G.W. Bos
(Hoofdredacteur van het tijdschrift Euclides, wiskundeleraar en schooldecaan)

Prof. dr. H. van der Vorst
(Hoogleraar Wiskunde UU. Lid van: sectie wiskunde KNAW en voorzitter, syllabuscommissie Wiskunde B en voorzitter, bestuur NWO-E, bestuur NCF)

Drs. S. Garst
(Wiskundeleraar. Lid van: Bestuur NVvW, cTWO)

Prof. dr. J.A. van Maanen
(Hoogleraar didactiek van het wiskundeonderwijs aan de UU en directeur van het Freudenthal Instituut)

Drs. A. Verweij
(Docent wiskunde en wiskundedidactiek TU Delft. Lid van: Ontwikkelteam wiskunde C)

Prof. dr. B. Zwaneveld
(Hoogleraar Open Universiteit, met als leerstoel de “Professionalisering van de leraar in het bijzonder in het onderwijs in de wiskunde en de informatica”)

Drs. J. Daemen
(Wiskundedidacticus, lerarenopleider en docent wiskunde UU, Voorzitter VADIWULO. Lid van ontwikkelteam wiskunde C, voorzitter syllabuscommissie wiskunde C)

Prof. dr. F. Takens
(Emeritus hoogleraar wiskunde RUG, lid van de KNAW)

H.J. Peters
(Docent wiskunde tweede fase, Master of Education in Mathematics, medewerker aansluitingsproject vo-wo Studiestijgers)

Drs. K. Hoogland
(Adviseur Rekenen, Wiskunde, Gecijferdheid, APS, Utrecht)

Dr. F.P. Vos
(Onderzoeker wiskundeonderwijs, docent Educatie&Communicatie in de wiskunde en natuurwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen, wiskundeleraar)

Drs. G. Koolstra
(Redactie WiskundE-brief, wiskundeleraar)

Drs. J.L.J. Tolboom
(Docent Masteropleiding Educatie&Communicatie in de wiskunde en natuurwetenschappen aan de RuG, wiskundeleraar)

Ir. N. Alink
(Docent wiskunde havo-vwo)

Prof. dr. H. Trentelman
(Hoogleraar Wiskunde RuG)

Ir. S. Schaap
(Dudoc-onderzoeker, wiskundeleraar, lid werkgroep wiskunde D TU Delft)

Drs. H.G.J. Rozenhart
(Wiskundeleraar, lid van bestuur NVvW)

Dr. N.C. Verhoef
(Docent vakdidactiek wiskunde Universiteit Twente, onderzoeker wiskundeonderwijs)

Mw. M.A. Lambriex,
(MA; Wiskundeleraar. Lid van: Bestuur NVvW, syllabuscommissie WA, ontwikkelteam WA en WC)

Drs. L. Wesker
(Wiskundeleraar VO, Jac P Thijsse College. Vakdidacticus en lerarenopleider wiskunde ILO-UvA en EhvA. Redacteur Nieuwe Wiskrant)

Drs. P.M.G.M. Kop
(Wiskundedocent GSG LeoVroman in Gouda, vakdidacticus ULO Leiden, lid syllabuscommissie wiskundeA/C, lid van Havo/Vwo werkgroep van NVvW)

Drs. G. Roorda
(Vakdidacticus wiskunde en lerarenopleider aan de Rijksuniversiteit Groningen)

Drs. G.A.J. Limpens
(Toetsdeskundige wiskunde)

Dr. S.L. Kemme
(Wiskundedidacticus, projectleider cTWO team)