Master natuurkunde bij Fontys

Waarde mede-BONners,

Een tijdje terug heb ik het programma van de master natuurkunde bij Fontys opgevraagd, en men was zo vriendelijk mij iets op te sturen. Zie bijgaand.

Het is een soort prestatiecontract. Uit een begeleidend schrijven blijkt dat er vrijstellingen kunnen worden opgevoerd en dat de studie nominaal 3 jaar duurt en in de praktijk 4 jaar.

Het is uiteraard lastig in te schatten wat er schuilgaat achter labels als ‘Quantummechanica B’, maar laat ik niettemin proberen een aantal opmerkingen te maken en aanvullende vragen te stellen.

1) Met slechts één onderdeel (‘Wiskunde’) is het vak wiskunde zeer karig bedeeld in dit programma. Is deze wiskunde toereikend voor bijvoorbeeld de behandelde kwantummechanica? Komt de complexe functietheorie aan bod?

2) Er wordt tweemaal een vak ‘Moderne natuurkunde’ opgevoerd. Wat houdt dit vak in? Bestaat zoiets als ‘moderne natuurkunde’ of is slechts de didaktische benadering van de stof ‘modern’?

3) Is er bij ‘Electronica’ ook aandacht voor informatica?

4) Er wordt tweemaal een vak ‘Electrodynamica’ opgevoerd. Worden hierbij de Maxwell vergelijkingen als uitgangspunt genomen? Dan zal zeker de covariante formulering ontbreken gezien het ontbreken van relativiteitstheorie.

5) Er wordt tweemaal een vak ‘Quantummechanica’ opgevoerd. Wat houdt dit vak in? Is er bijvoorbeeld aandacht voor het belang van al dan niet commuteren van operatoren? Voor de Hamiltoniaan van een geladen deeltje in een E.M. veld, met kanonieke i.p.v. klassieke impuls? Bij het ontbreken van lineaire analyse is dit moeilijk.

6) Er is een vak ‘klassieke mechanica’. Wat houdt dit vak in? Zijn er bijvoorbeeld de vergelijkingen van Hamilton, de Lagrangiaan, (niet-)kanonieke transformaties? Allemaal van groot belang voor het voorbereiden van kwantummechanica.

7) Stromingsleer ontbreekt. Geen potentiaalstromingen, geen paradox van d’Alembert, geen tensorrekening, geen vortexdynamica, geen enstrofie etc. Het vak lijkt te zijn geïntegreerd in ‘Biofysica’.

8) Kernfysica ontbreekt. Geen aangeslagen kerntoestanden, geen werkzame doorsneden etc. Is dit vak geïntegreerd in ‘Moderne natuurkunde’?

9) Vaste-stoffysica ontbreekt. Geen fononen, geen Bose-Einsteinstatistiek en Fermi-Diracstatistiek, geen Brillouin zone, geen Bloch theorema, geen halfgeleiders, geen supergeleiding.

10) Relativiteitstheorie ontbreekt, zowel speciaal als algemeen. Geen Lorentztransformaties, geen Einstein veldvergelijking, geen eigentijd, geen covariante formulering van het E.M. veld. Geen toepassingen zoals de perihelium beweging van Mercurius, de Schwarzschild straal.

Ik zal proberen wat tentamens te achterhalen om een inschatting van het niveau te kunnen maken.

Met vriendelijke groet,

Bram Roth

6 Reacties

  1. Witte raven
    Bereid je maar voor op een veelvoudige teleurstelling.
    Een slimme Havo-leerling die natuurkunde aankan en geen overstap naar de universiteit maakt?
    Een slimme HBO’er die zijn tweedegraads natuurkunde haalt en doorgaat voor zijn eerstegraads?
    Een onderwijsinstelling die wordt gestraft voor kleine groepen en beloond voor uitgereikte diploma’s?
    Een beroepsveld dat nauwelijks waarde toekent aan vakmatige vooropleiding?
    Een beroep dat is verkommerd door onderwijskundige en pedagogische frutsels?
    Als je in staat bent om de teksten in de schoolboeken zonder hulp te lezen en na te vertellen; als je de uitleg van de uitwerkingen van de opgaven na kunt maken; als je een klas bezig kunt houden tijdens een prakticum, ben je meer dan voldoende geschoold. En de tweedegraads kan dat op Havo-niveau, de eerstegraads op VWO-niveau. En voor moeilijke vragen en opmerkingen moet je niet bij van Stoffelen zijn.

  2. Dit is het?
    Begrijp ik nu goed dat je informatie opvraagt over het volgen van de master natuurkunde bij Fontys en dat je dan uitsluitend één A4-tje inclusief schrijffout (!) ontvangt?

    • Ja, Marten, dit is wat ik
      Ja, Marten, dit is wat ik kreeg opgestuurd op mijn vraag naar informatie over de master natuurkunde. (Die schrijffout staat trouwens ook op mijn cijferlijst van de TU. Ik ben zo kies voor me te houden welke van de drie ;-))

  3. niveau
    als ik mijn eigen 2e graads opleiding vergelijk met de opleiding die mijn stagiair krijgt nu… dan kan het ook niet anders zijn dan dat de 1e graads opleiding ook in niveau daalt.

    onze 2e graders krijgen het vak relativiteitstheorie ook al 4 jr niet meer aangeboden.

    • Nergens voor nodig
      Als het maar niet te hard gaat. Dus natuurkunde op het HBO zal zeker niet hard gaan.

  4. niveau 1e graads natuurkunde?
    Aan welke hogescholen kun je nog meer je 1e graads na halen? En hoe zit het met het niveau van die 1e graads-opleidingen? Is dat vergelijkbaar met Fontys?

Reacties zijn gesloten.