KNAW – nieuwe president

Nieuwe president KNAW ziet verschraling wetenschap
persbericht, uitgegeven op maandag 19 mei 2008 om 19:57:27

(Novum) – Nederland moet waken voor een vrije val op de economische hitparade als gevolg van een terugval in de kwaliteit van de wetenschap. Zo veel mogelijk partijen moeten bijeengebracht worden om geld in het laatje te brengen en dit te voorkomen. De sterke positie van de Nederlandse wetenschap is namelijk grotendeels te danken aan investeringen uit het verleden. Dat heeft de nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) Robbert Dijkgraaf maandag gezegd in zijn inaugurele rede in het Trippenhuis in Amsterdam.

Dijkgraaf nam het stokje over van Frits van Oostrom, die na drie jaar presidentschap is afgezwaaid. Ook Van Oostrom waarschuwde in afscheidsinterviews voor een verschraling van het wetenschappelijk klimaat in Nederland.

Nederlandse onderzoekers zouden wat impact van hun publicaties betreft nu nog nummer drie in de wereld zijn. “Nergens werken, relatief gesproken, zó weinig onderzoekers, zó hard, met zó veel effect, en met zó weinig middelen”, zei Dijkgraaf.

Maar vooral op het gebied van concurrentiekracht en innovatie ligt een terugval op de loer. Met name het bedrijfsleven zou het laten afweten wat betreft innovatieprojecten. De zogenoemde ‘research & development’-inspanningen behoren tot de laagste in Europa en nemen zelfs nog verder af, zo betoogde Dijkgraaf. Hij spreekt van een uitputtingsslag die niet lang meer kan worden volgehouden.

8 Reacties

  1. Goed dat Robbert Dijkgraaf
    Goed dat Robbert Dijkgraaf dit weer eens zegt. Onze ‘kenniseconomie’ is een economie van niks. Onze grote bedrijven halen hun neus op voor hoogwaardige wetenschappelijke kennis en investeren in marketing en een juridisch apparaat. DSM nam tot voor kort consequent geen gepromoveerden aan omdat die, volgens de vigerende bedrijfscultuur aldaar, “enkel maar kostbare jaren achter een bureau verspild hadden”. Als onze JP het over ‘kennis’ heeft bedoelt hij het soort kennis dat nodig is om met een spreadsheet van Excel te werken… Er is alom totale onwetendheid, soms doorschietend naar minachting, voor wetenschap, zowel wat betreft aanzien als wat betreft salarissen. In ons land kun je met een eenvoudige studie rechten manager worden van een natuurwetenschapper met een taaie, inhoudelijk hoogwaardige studie achter zijn naam. Waar zijn de aloude tijden van het NatLab van Philips, waar niet-natuurwetenschappers gewoon genegeerd werden?

    • kennisseneconomie
      Het gaat niet on je kennis, maar om wie er in je gsm staan. Waarom is Diekle Terpstra (anti intellectueel, met moeite Havo en sosjale academie, geen enkele inhoudelijke baan gehad) voorzitter van de HBO raad?
      Door zijn kennissen.

      En het stomme is: ik kan het nog begrijpen ook Het HBO wil geen wijsheid, het HBO wil macht. En macht staat in je mobiel, niet in je boekenkast.

      Vanuit dat gezichtspunt hebben alle vernieuwlers gelijk. Doel is niet iets weten of kunnen, doel is de juiste namen in je mobiel.

      Die kennis halen de jongens en meisjes van de macht niet van internet, die kennis halen ze uit Azie, of ze sturen hun vragen naar Azie en krijgen de antwoorden per e-mail retour. Hun secretaresse print dat dan elke ochtend braaf uit en legt het op het bureau.

      Uiteindelijk is het een soort piramidespel. De top is de enige die wint

      • Macht is geen kennis
        In die kennisseneconomie zitten twee kernproblemen:
        1. Snappen die jongens en meisjes ook welke vragen ze moeten stellen?
        2. Snappen ze de antwoorden uit Azië eigenlijk wel?

        • Lange termijn
          Het grootste probleem is dat die Aziaten de antwoorden niet op blijven sturen. Azie is bezig haar kennisachterstand op Europa in te halen, wanneer ze dat gedaan hebben zijn wij waardeloos geworden voor hen.

          • de volgende
            en nabije fase zal dan blijken te zijn, dat de mensen in Nederland met zo veel namen in hun GSM, een naampje blijken te zijn onderaan in de GSM’s van de Aziatische pyramides en met een meewarige glimlach – *afvalbakgeluid* – gewist kunnen worden.

        • daarom is het ook een piramidespel
          Bij een piramidespel wordt er ook niets werkelijk geproduceerd of bedacht en wordt geen enkele dienst verleend. Toch kun je aan de top bergen geld verdienen

          Het gaat zelfs niet over de vragen en de antwoorden. Het gaat alleen over de kennissen.

          Azie is wellicht alleen een afleiding, voor de vorm, je moet toch ergens iets laten resurtjen eb dievelloppen?

        • Torens van Babel
          In Den Haag zitten ook allerlei jongens en meisjes die hun gebrek aan kennis of kunde camoufleren met onderzoeken en adviezen door allerlei kennis- en kunde- instituten en hun marketeers.
          Dat gaat toch ook al jaren goed???

    • Wat als de top omlaag valt?
      Als verzachtende omstandigheid voor de ommezwaai bij Philips van research naar commercie geldt wel dat Philips de beeldband uitgevonden heeft maar de zijn concurrenten daarvan geprofiteerd hebben. Soortgelijke gevallen zouden meerdere malen voorgekomen zijn. Voor zover Philips nog geld in research wil steken maakt het voor de aandeelhouders emotioneel niet uit of dat in Nederland gebeurt of in Asia Ultedrior. En nu voor die aandeelhouders maar hopen dat daar geen geen leider Mu Ga Be aan de macht komt komt die de laboratoria zonder vergoeding laat overnemen door ethnische verwanten. Het is maar de vraag of de verre Aziaten onze nieuwe wereldorde willen overnemen of ons willen straffen voor de koloniale periode.
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.