TNT gebruikt HOS-methode

Lever je geen 25% van je salaris in? Dan staan straks nog meer mensen op straat dan nu al geval zal zijn. Met dat argument probeert TNT in 2009 een nieuwe CAO in te voeren. Het lijken wel HOS-tijden!

—————————
NRC 23042008
—————————
‘Alsof één wiel van je auto wordt afgepakt’
Door onze redacteur Lolke van der Heide

Post Estafettestaking van personeel TNT Post tegen een loonsverlaging van 25 procent

Bij TNT Post in Den Haag is vannacht de eerste van een reeks 24-uursstakingen begonnen tegen een nieuwe cao, waarin het personeel in 2009 een kwart van zijn salaris moet inleveren.

Den Haag, 23 april. Hij werkt al 38 jaar als postbode voor TNT, verdient een klein 1.400 euro schoon in de maand. En nu staakt hij, want als het aan „de bazen” ligt moet het personeel van TNT Post flink inleveren, ongeveer 25 procent. Zijn naam wil hij niet noemen, uit angst voor represailles.

Het sorteercentrum van TNT Post in het Haagse Forepark, ligt sinds middernacht ‘plat’. Volgens Sander Martins, bestuurder van AbvaKabo, doet 75 procent van de 800 personeelsleden mee aan de actie. In de hele regio Den Haag wordt vandaag geen post bezorgd, uitgezonderd rouwbrieven en post met een medische noodzaak.
Inzet van de bonden is te komen tot een nieuwe caowaarin de inkomens van de zittende personeelsleden worden gewaarborgd. De directie van TNT heeft tot nu toe in de onderhandelingen een salarisverhoging van 1,5 procent geboden, met terugwerkende kracht vanaf 1 april. En een uitkering van nog eens 1,5 procent (van het brutoloon) over de periode april tot januari 2009, uit te betalen in 2009.

Maar daarna wil TNT een nieuwe cao opstellen waarin de salarissen geleidelijk worden afgebouwd tot 75 procent van het huidige niveau. De onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden liepen begin deze maand vast. „Het personeel moet 25 procent inleveren, terwijl de aandeelhouders meer winst opstrijken, dat klopt niet”, zegt Toon van Dun, bestuurder van de categorale bond BVPP. De bonden eisen een onmiddellijke loonsverhoging van 3,5 procent en behoud van loon in een nieuwe cao.

Een woordvoerster van TNT post in Den Haag zegt dat haar bedrijf niet anders kan. „De lonen in ons bedrijf liggen simpelweg te hoog. De bezorgers bij onze concurrenten Sandd en Selekt Mail verdienen aanzienlijk minder. Wij zullen marktconform moeten betalen.” Het gaat niet alleen om de lonen, maar ook om andere arbeidsvoorwaarden, zoals de pensioenen, zegt ze. TNT Post betaalt nu de pensioenpremie voor zijn werknemers. De directie wil dat, zoals in de meeste bedrijven, het personeel gaat meebetalen.

De directie van TNT Post – een van de twee divisies van TNT – stuurde begin deze week een ‘uitlegbrief’ naar alle personeelsleden. Directeur Harry Koorstra van het postbedrijf spreekt daarin over „een ingewikkeld probleem”. Koorstra wijst op de toegenomen concurrentie en raadt de werknemers af om het werk neer te leggen. „Acties spelen de concurrenten alleen maar in de kaart. Zo krijgen ze nog meer marktaandeel.” In de brief staan ook instructies aan het personeel over mediacontacten. „Wij willen u vragen niet zelf de pers te woord te staan.”

Sander Martins neemt dit dreigement serieus. „Werknemers die bekend staan als lastig worden naderhand ‘gezocht ’ door hun managers. Ze kunnen worden opgezadeld met lastige klussen of een ander rooster krijgen. Hiermee ga je zestig jaar terug in de arbeidsverhoudingen. Dit is de lulligheid ten top. ”

De woordvoerster van TNT zegt niets van een mediaverbod door Koorstra te weten. „Wat mij betreft mag iedereen bij TNT zeggen wat hij wil.” De staking in Den Haag loopt komende nacht om 12 uur af, maar zal worden gevolgd door soortgelijke acties in andere sorteercentra. Als TNT Post niet bereid is de bonden tegemoet te komen, zal op 27 mei in alle vestigingen van TNT het werk worden neergelegd.

Sander Martins heeft „best begrip” hebben voor de veranderende marktomstandigheden. Voor nieuwe arbeidscontracten accepteren de bonden daarom lagere loonschalen. Maar voor het zittende personeel is een lager salaris „o naanvaardbaar”, zegt Martins. „Een kwart van je inkomen weg. Dat is als een auto waarvan je een wiel moet afstaan.”

Behalve de loonsverlaging die TNT Post wil doorvoeren, heeft er ook een grote sanering plaats. Ten minste 7.000 arbeidsplaatsen worden de komende jaren opgeheven. En als het personeel niet bereid is in te leveren zullen er 11.000 banen verdwijnen, heeft de directie gezegd. De vakbonden noemen dit een „misplaatste solidariteit”.
—————————

1 Reactie

  1. En de bonden spelen dezelfde rol
    De vakbonden willen best de salarissen van nieuwkomers verlagen, maar voor het het zittende personeel willen ze het oude salaris behouden. Inderdaad: een kopie van HOS.

    Het zal er wel op uitdraaien dat de oudgedienden de dans ontlopen en de nieuwkomers 60% van het oudgedienden loon gaan verdienen om dit mogelijk te maken.

Reacties zijn gesloten.