Propedeuse HBO en eindexamen HAVO in één jaar

Waarom ben ik nu niet wild enthousiast over dit bericht in TRouw

Een havo-diploma halen tegelijk met een hbo-propedeuse, vanaf volgend jaar kan dat. Zo moet de overgang naar het hbo worden versoepeld.

Het kan nu nog nergens in Nederland. Leerlingen in Hoogeveen hebben volgend jaar de primeur: zij kunnen dan tegelijk met hun havo-diploma ook de propedeuse van het hbo halen. Ook Hoogeveense mbo’ers kunnen straks snel en soepel doorstromen naar een hbo-opleiding.

Dat is de kern van een plan van het Roelof van Echtencollege, een school voor voortgezet onderwijs in Hoogeveen. De school werkt samen met het Alfacollege voor middelbaar beroepsonderwijs, eveneens in Hoogeveen, en met de Stenden Hogeschool in Emmen.

Havo-scholieren en mbo’ers in Hoogeveen kunnen straks de zogeheten schakelpropedeuse volgen. Voor havisten betekent dat dat zij vanaf de vierde klas hbo-vakken krijgen; daarvoor gebruiken zij het vrije deel in hun vakkenpakket.

Stenden-docenten komen voor die lessen naar Hoogeveen; de hogeschool staat borg voor de kwaliteit van die hbo-vakken.

Als deze havisten flink doorwerken, kunnen zij de hbo-propedeuse tegelijk met hun havo-diploma halen, denken de scholen. Lukt dat niet, dan doen zij er gewoon langer over. Iets soortgelijks geldt voor mbo-scholieren: ook zij kunnen tijdwinst boeken door alvast hbo-vakken te volgen.

Maar tijdwinst is niet het belangrijkste doel van de schakelpropedeuse. Het gaat er vooral om dat de overgang naar het hbo soepel verloopt. „Havo-, mbo- en hbo-docenten werken nauw samen rond de schakelpropedeuse; ze weten dus beter wat hun leerlingen kunnen en wat ze nog moeten leren”, legt Lineke de Vries van het Roelof van Echtencollege uit. „En havisten maken de overstap naar het hbo in hun vertrouwde omgeving.”

De propedeuse wordt bovendien breed opgezet. In het eerste deel oriënteren leerlingen zich op verschillende beroepen, door stages bij Drentse recreatiebedrijven. Pas daarna kiezen zij de hbo-opleiding waarin zij hun propedeuse willen halen. „Veel hbo’ers vallen uit of switchen van studie omdat ze van tevoren niet goed wisten wat ze wilden”, legt De Vries uit. „Dat willen we zo voorkomen.”

De betrokken scholen willen ook het vmbo en het mbo voor een deel in elkaar schuiven. Zo moet een route naar het hbo-diploma ontstaan met alleen maar vloeiende overgangen. De schakelpropedeuse begint in 2009. De Vries hoopt dat grofweg een kwart van de havisten deze route kiest.

16 Reacties

  1. Moet kunnen
    Een “masters” in voedselverwerking, in communicatiekunde en in vrijetijdskunde moet ongezien worden toegekend aan elke nieuwgeborene.

  2. chimaeren
    Vele jaren geleden bestonden er zo geheten Analistenscholen die zowel MBO- als HBO-opleidingen verzorgden. Bij één van de vele vernieuwinglen werd dit type gemengde scholen verboden, werden de scholen opgesplitst en werden de brokstukken ondergebracht bij bestaande MBO- en HBO-instellingen. Toentertijd gingen de veranderingen de andere kant op.
    Als je aan docenten vroeg wat het verschil was tussen de MBO-opleiding en de HBO-A oplleiding antwoordden sommigen: “één hoofdstuk meer”.
    Op de THE (nu TUE) moest je voor sommige studierichtingen het tentamen Complexe Functie Theorie halen. Sommige studenten lukte dat niet en die konden daarom het onderwijsinstituut niet als ingenieur verlaten.
    Als Nederland niet wil dat tussen HBO en MBO niet slechts een verschil in studieduur bestaat maar ook een niveauverschil dan zal dat moeten worden vastgelegd en worden gecontroleerd. Daar lijken we helemaal niet naar toe te gaan.
    Als er wel een betrouwbare controle op het eindniveau zou plaats vinden en mogelijk blijft en de vakken die de algemene ontwikkeling moeten waarborgen niet gemarginaliseerd worden is er geen reden om de chimaeren koppen af te slaan.
    Seger Weehuizen

  3. En kun je tegenwoordig ook
    En kun je tegenwoordig ook nog met een HBO-propedeuse naar de universiteit? Dan verklaar ik bij deze iedereen voor gek die nog zes jaar op het VWO ploetert.

    • utilitair, utilitairder
      Zeker zo lang een VWO-opleiding geen echte VWO-opleiding is.
      Seger Weehuizen

    • Toelating
      Klopt het dat je nu al naar het HBO kunt zonder havo- of mbo-diploma?
      Je hebt al wel havo 5 gedaan, maar je bent niet geslaagd. Dan wordt je wel toegelaten en moet je in het eerste hbo-jaar wat tekorten wegwerken.
      Ik weet niet of dit klopt, maar het kwam wel van een bron die in het verleden het bij het rechte eind had, als het over aansluiting havo-hbo ging.
      Klaas Wilms

      • verschillende mogelijkheden
        Ik meen dat er vorig jaar een HBO was die inderdaad nog niet geslaagde Havisten al vast toeliet. Het HAVO diploma moest op een gegeven moment wel gehaald worden, anders is iemand niet toelaatbaar.

        Voor mensen van 21 jaar en ouder bestaat de (wettelijke) 21+ regeling. Dat is een toelatingsexamen dat geheel door de HBO opleiding wordt bepaald en waarin de kandidaten moeten aantonen bepaalde zaken te beheersen. Zo kan bv een toelatingstoets voor HAVO wiskunde A of voor economie worden gegeven. Hoe makkelijk of moeilijk dat is, wordt volledig bepaald door de opleiding. De niveaus verschillen nogal.

        Overigens is mijn ervaring dat via de 21+ regeling binnengekomen studenten niet minder weten/kunnen dan de huidige HAVO kandidaat. Dat zegt voldoende over de huidige havo overigens.

        • Zegt voldoende
          Overigens is mijn ervaring dat via de 21+ regeling binnengekomen studenten niet minder weten/kunnen dan de huidige HAVO kandidaat. Dat zegt voldoende over de huidige havo overigens.
          Of over de 21+ser.

      • Ik ken van nabij een geval
        Ik ken van nabij een geval van iemand die zonder HAVO-diploma voorwaardelijk werd toegelaten tot een HBO-instelling; de voorwaarde was dat ze binnen een jaar het vak waarop ze was gezakt, zou repareren. Dat is eenvoudig en zonder lessen gelukt aan een privé school. Ik heb geen idee hoe wijd verbreid dit verschijnsel is.

        • Elk jaar wel een paar
          Voor wat het waard is: bij ons (IVA Driebergen) hebben we elk jaar wel een paar nieuwe studenten die nog hun havo moeten afronden. Overigens is het – volgens mij – zo dat je iemand met een havo-diploma moet toelaten op het hbo, maar dat je iemand die dat niet heeft wel mag toelaten op grond van je eigen waarneming en bijvoorbeeld een toelatingstest. Of heb ik het nu mis?

          • Experimentenwet
            Sinds mei 2005 is de Experimentenwet wet van toepassing. Onderdeel van deze wet vormen experimenten met flexibele toelating, waarbij kandidaten in de leeftijdsgroep van 16 tot 21 jaar zonder diploma via een selectieve test toch toegelaten kunnen worden tot het hbo. Deze experimenten lopen bij Fontys Hogescholen en de Christelijke Hogeschool Windesheim. De Eerste Kamer ging akkoord met de verlenging van de Experimentenwet tot een tijdstip waarop het parlement de mogelijkheid van flexibele toelating al dan niet definitief via nieuwe wetgeving regelt. *Lees verder…*

            Zie ook *hier*.

  4. Stenden hogeschool
    Ik had nog nooit gehoord van die Stenden Hogeschool. Het blijkt de naam van het fusiegedrocht van de Christelijke Hogeschool Nederland en de Hogeschool Drenthe. Het fusiegedrocht heeft vestigingen in Leeuwarden, Emmen, Groningen, Meppel, Assen, Doha (Qatar), Bangkok (Thailand) en Port Alfred (Zuid-Afrika). Je kunt er ook een masterdiploma halen en ze hebben lectoren. Zie hier.

    En o ja, in het buitenland noemen ze zichzelf `university’.

    Dit is typisch een geval van drek pushen richting kinderen. Het zou verboden moeten worden.

    • Hoezee!
      Op deze manier is wel lekker het grootste deel van de maatschappij ‘hoog’opgeleid..
      Dat willen we toch met zijn allen? Iedereen krijgt een wit papiertje met daarop ‘hoogopgeleid’. Weliswaar zonder inhoud, maar een kniesoor die daarom maalt.

      Historia vitae magistra

        • Nu is de vraag:
          In welke context moet je hoogopgeleid zien? Tegenwoordig is de helft hoogopgeleid. Ik denk dat het zwaartepunt gaat liggen in goedopgeleid.

          Historia vitae magistra

          • Goed opgeleid
            Ik ben best goed opgeleid. Iedereen was altijd heel blij en enthousiast, dat vond ik goed. Wat ik minder goed vond was dat er altijd een docent bij zat die altijd moeilijke vragen bleeft stellen. Die hebben we met ze allen weggepest. Dat was ook goed. Jaja, die opleiding was goed en dus ben ik goedopgeleid.

          • hoog opgeleid
            Ik ken iemand die de sneeuw & gletscher cursus van de knbv (de Koninklijke Nederlandse Bergsport vereniging) heeft gedaan. Ze heeft het hoogtepunt van de tour glansrijk gehaald : de Gran Paradiso, met 4062 m hoogte.
            Voorwaar een hoog opgeleide deskundige : www.bergsportreizen.nl/trip.asp?id=111

            maarten

Reacties zijn gesloten.