Lobby sector voor lagere kosten
Rotterdam, 18 maart. De misstanden bij vee- en vleeskeuringen die eerder dit jaar aan het licht kwamen, zijn het gevolg van bezuinigingen op de kosten die werden doorgevoerd na een felle lobby van de vleessector.
Dit blijkt uit interne rapporten van de Voedsel en Warenautoriteit, de instantie verantwoordelijk voor de keuringen, en een rondgang door de sector. Vleesbedrijven, die de keuringen zelf moeten betalen, pleitten met succes voor verlaging van de kosten van keuringen.
Hierdoor kampen keuringsinstanties nu permanent met financiële en uitvoeringsproblemen. Zo is onder druk van het bedrijfsleven het ambt van keurmeester in overheidsdienst in 2006 afgeschaft.
Ruim 500 keurmeesters verdwenen van de ene op de andere dag uit de Nederlandse slachthuizen.
Keuringen worden nu verricht door ‘assistenten’ in dienst van het bedrijfsleven zelf.
Reacties zijn gesloten.
Wat zou dit nou met onderwijs te maken hebben;-)
In het onderwijs hebben de ondernemers helemaal niet gepleit voor kostenverlaging.
De onderwijsondernemers pleiten juist voor beter onderwijs, dat past bij de moderne tijd, voor flexibele docenten die niet vastgeroest zijn aan de klassieken, aan Pythagoras en Newton, maar vloeibaar als kennis meebewegen met de leerling die zichzelf stuurt. En het belangrijkste. Ze pleiten, samen met de leerlingen, voor kostenverhoging. Meer geld naar het onderwijs.
vleeskeuring
Helaas heeft het veel met het onderwijs te maken, nl. op een totaal verkeerde manier omgaan met privatisering en marktwerking. Ook hier zijn bevoegde keurmeesters vervangen door assistenten, ook hier keurt – in dit geval letterlijk – de slager zijn eigen vlees. Ook hier heeft de overheid zich teruggetrokken en kan niet meer op verantwoordelijkheid worden aangesproken. Ook hier is niet duidelijk wat met overheidsgeld gebeurt. Hetzelfde zien we trouwens ook bij bv. de bouw, er zijn nog nooit zoveel incidenten geweest en ongelukken gebeurt als de laatste jaren. Nederland was het braafste jongentje van de klas in Europa en heeft de marktwerking op een aantal punten verkeerd ingevoerd. Controle moet in handen blijven van onafhankelijke instanties, de markt – en dat is een volkomen normaal proces – streeft naar optimale winst, zelfs als dat ten koste van kwaliteit gaat.
(Lees trouwens eens het boek “Vergiftigd” van Robin Cook: dan eet je echt nooit meer een hamburger!!!! Amerika loopt altijd zo’n 20 jaar voor op ons, als ons dat te wachten staat!)