Minister niet present bij lerarenactie

BRON NRC 25 MAART 2007

Gepubliceerd: 25 maart 2008 17:16 | Gewijzigd: 25 maart 2008 17:16

ANP

Den Haag, 25 maart.

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) zal morgen niet aanwezig zijn bij een manifestatie van leraren op het Plein in Den Haag. Wel zal Plasterk na afloop van de actie op het departement de klachten van de leraren in ontvangst nemen.

Dat heeft de woordvoerder van Plasterk vandaag laten weten. De actievoerende leraren maakten eerder bekend dat de bewindsman zou twijfelen om de manifestatie te bezoeken. Volgens de zegsman van de minister wil Plasterk het reguliere overleg met de bonden over de toekomst van het leraarschap niet doorkruisen.

Leraren van 63 scholen voor voortgezet onderwijs in Den Haag en omgeving doen aan de actie mee. Ze eisen een loonsverhoging van 15 procent, minder werkdruk en meer mogelijkheden voor bijscholing. De leraren zijn van plan Plasterk een sigarendoos te overhandigen, omdat de maatregelen die hij heeft aangekondigd een sigaar uit eigen doos zouden zijn.

Plasterk ontkent dat. De salarisstijging van 10 procent waarin zijn Actieplan Leerkracht voorziet, is grotendeels ”nieuw geld”, zoals Plasterk vandaag schreef op de opiniepagina van De Volkskrant. De minister verweet SP en D66 verkeerde informatie te verspreiden door te stellen dat oudere leraren moeten opdraaien voor de salarisverbetering van hun jonge collega’s.

De Algemene Onderwijsbond (AOb), die niet meedoet aan de actie, twijfelt of het echt tot een verhoging van 10 procent zal komen. ,,Aan de onderhandelingstafel horen wij van de ambtenaren niet anders dan dat er geen sprake van een algemene loonsverhoging kan zijn”, liet de bond dinsdag weten. ,,Plasterk versnippert budgetten. Wat meer in de vier grote steden, extra’s alleen op basis van prestatiecontracten, maar waar het onderwijs op zit te wachten is een salarissysteem dat de concurrentie aankan met andere beroepsgroepen. Alleen dan kan een lerarentekort voorkomen worden.”

9 Reacties

  1. Alleen al hierom ben ik blij
    Alleen al hierom ben ik blij dat ik vandaag naar Den Haag ga: een bond die bij voorbaat al de schouders laat hangen en er vanuit gaat dat de oh zo broodnodige fikse salarisverhoging er niet in zit, zal niet met de vuist op tafel gaan slaan bij de onderhandelingen, maar net als in het verleden kwispelend genoegen nemen met een kruimel. En daarmee het onderwijs nog verder naar de verdommenis helpen.

    • bezwaar
      ,,Aan de onderhandelingstafel horen wij van de ambtenaren niet anders dan dat er geen sprake van een algemene loonsverhoging kan zijn”, liet de bond dinsdag weten” zegt op zichzelf niet dat het AOB “niet met de vuist op tafel zal gaan slaan bij de onderhandelingen” Het niet direct afbreken van de onderhandelingen maakt het wel waarschijnlijk. Seger Weehuizen

      • Als je 15% wil hebben…
        …moet je inzetten op 20%.
        Ze hadden naar Robin Linschoten moeten luisteren: ‘…onderhandelen is een soort poker, dat je hard moet spelen en een kwestie van tactiek’.
        Al bij voorbaat de schouders laten hangen, duidt op incompetentie.
        Natuurlijk zeggen de ambtenaren dat er niet meer inzit.
        Dat zegt de koopman op de markt ook.

        • Daarom
          “Natuurlijk zeggen de ambtenaren dat er niet meer inzit” is dus geen reden om te zeggen dat de AOB het fout doet
          Seger Weehuizen

          • adjudanten of informanten
            Ik zag de betreffend ambtenaren als helpers van Plasterk in het “pokerspel”tussen hem en de bonden en niet als neutrale informanten.
            Seger Weehuizen

        • Ik maak me ernstige zorgen.
          Ik maak me ernstige zorgen. De situatie is zo acuut, de nood is zo hoog…in die omstandigheden verbaast het me al hogelijk dat politiek en bonden dat kennelijk nog steeds onderschatten, en tegelijkertijd begrijp ik ook wel weer dat ze het onderschatten, want de actiebereidheid is ook vandaag weer dramatisch laag (3 mensen op pad van mijn school met 110 docenten). Ook bij acties die wel vanuit de bonden komen, schiet het niet op: afgelopen november waren er hooguit 20 actiebereid, de rest ‘wilde eerst het debat afwachten’, ‘was geen lid van de bond’, ‘kon geen oppas krijgen’, ‘vond dat ze niet hoog genoeg inzetten’.

          Kortom politiek doet het niet, bonden doen het niet, leraren (en besturen, en ouders) doen het ook niet.
          Natuurlijk ben ik er vanmiddag bij in Den Haag, maar realiteitszin vertelt mij dat er geen structurele significante verbeteringen gaan komen. Ook voor 200 netto meer per maand wil ik niet in deze omstandigheden werken. En zo denken veel jonge collega’s erover.

          Is een ludieke website waarop leraren zich aanbieden met al hun kwaliteiten (intelligent, sociaal en communicatief vaardig, in staat tot hard werken en presteren onder druk) voor een baan buiten het onderwijs geen idee? Niet bedoeld om daadwerkelijk werk te vinden, daar zijn andere kanalen voor, maar wel om te laten zien hoeveel talent er noodgedwongen weg wil uit een baan die zij eigenlijk ontzettend leuk en interessant vonden.

          • Ik deel je zorgen, echter
            Ik deel je zorgen, echter een groot probleem vormt het docentencorps zelf. Veel docenten zijn onverschillig of zijn murw. Het vertrouwen in de politiek is weg. Ieder vaart zijn eigen koers en van cohesie is op veel scholen geen sprake meer. Veel voorhossers hopen snel het onderwijs te mogen verlaten, die krijg je alleen nog de straat op vanwege het (mogelijke) inperken van de bapo. Veel jonge docenten zijn te onwetend of laten zich intimideren. Veel parttimers interesseert het ook niets, de overige on(der)bevoegden vinden LB een prima beloning en praten geplichtstrouw met het management mee. Kritische geluiden en betrokkenheid ontbreken in grote mate.

  2. Dylan Plasterk
    BIj zo’n overigens erg leuke foto vraag je je af wat Plasterk daar zingt. Ik denk:

    “The answer, my friend, is blowing’ in the wind
    The answer is blowin’ in de wind”.

Reacties zijn gesloten.