Em70,
Dank en complimenten voor de snelle samenvatting.
Hieonder een voorbeeld wat er gebeurt bij gebrek aan regionale concurentie in de regio Zuid-Kennemerland:
200 scholieren door loting naar 2e keus
Gepubliceerd op 19 maart 2008, 10:15 (Haarlems Dagblad
Laatst bijgewerkt op 19 maart 2008, 15:30
haarlem – Circa 200 scholieren uit Haarlem en directe omgeving komen na de zomer niet terecht op de middelbare school waar ze het liefst naar toe willen. Zij vallen buiten de boot als gevolg van de lotingen die dit jaar op zeker zes scholen worden gehouden.
De lotingen, dit jaar voor het eerst in Haarlem, zijn bedoeld om de aanwas van brugklassers onder controle te krijgen. Tot nu tot nu schommelden de cijfers per school hevig, waardoor het gebruik van noodlokalen schering en inslag is. Bij andere scholen staat juist lesruimte leeg.
Zo’n 1500 scholieren schreven zich de afgelopen dagen in op een van de zeven scholen die dit jaar gaan selecteren bij de poort, zo blijkt uit een rondgang. De cijfers zijn onder voorbehoud, omdat de formele inschrijving pas eind maart eindigt.
Koploper is het Mendelcollege in Haarlem-Noord dat 388 aanmeldingen heeft en maar plek voor 310 leerlingen -78 kinderen moeten dus omzien naar een andere school, zoals het Ichthus College in Driehuis of de Schoter Scholengemeenschap. De loting onder de nieuwe Mendeliers is overigens tot woede van de andere schoolbesturen vervroegd naar 27 maart.
Ook op het Lyceum Sancta Maria, Atheneum College Hageveld (Heemstede), het Stedelijk Gymnasium, de Rudolf Steinerschool en het Eerste Christelijk Lyceum is of wordt geloot. Het Coornhert blijft met ruim 300 leerlingen onder het maximum daar (320 plekken).
De scholen die te veel inschrijvingen krijgen vallen allemaal buiten de Dumamare-scholengroep waarin al het VMBO beneden t-niveau is verenigd en al het overige neutrale en openbaar onderwijs. Dat is dus geen tweede keuze maar laatste keuze in deze regio. En daar is plaats over. De bankjes moeten daar vol want ieder leerling levert immers geld op. En de voorzitter van het bestuur en de wethouder in Haarlem hebben grootse plannen t.w. 2 mammoet-VMBO’s i.p.v. het huidige VMBO aanbod. Die moeten wel betaald worden en daar ga de uitgelote HV’ers voor bloeden.
Fusies
Nog maar een fusie. In Lelystad heeft de gemeente de twee openbare middelbare scholen geschonken aan het intercoffesionele schoolbestuur. Nu vallen alle drie de middelbare scholen in deze stad onder 1 bestuur. Geen enkele keuze in deze gemeente dus.