Ajax

Ajax krijgt een nieuwe leiding. Samengevat: er komen nu capabele mensen met verstand van zaken aan de macht. “Logisch, toch?”

Als we nou ook zo “logisch” gaan handelen in het onderwijs kan het allemaal weer goed komen. Weg met de incapable managers die zich enkel bezighouden met leraartje pesten!

Want het is toch waar: Je kunt in abstracto beschouwingen houden over de kwalijke gevolgen van autonomie van scholen, maar als er goede, capabele, bevlogen en integere mensen in de schoolleiding zitten is er niets aan de hand.

4 Reacties

  1. Bedrijfsleven: functioneringsgesprekken afschaffen
    Aanvullend hier op: ik hoorde vanmorgen iop de radio dat er geluiden opgaan om de functioneringsgesprekken af te schaffen. Voor leidinggevenden vervelend en voor de medewerker “als naar de tandarts gaan”

    Moraal:
    het onderwijs loopt weer eens achter en is nog met de bedrijfskundige visie vnan 20 jaar gleden bezig terwijl bedijven al hebben gemerkt dat dat een verkeerde keuze was. Albert Heyn is ook terug naar core business na van der Hoeven. Maar de koepels blijven koepelen en de bestuurders blijven schaalvergrotet en buitenlandse avonturen aangaan.

    Cruijff terug. leraar terug. Voetbal centraal, les centraal.

    Het leven kan soms zo simpel zijn.

    Alleen nog de equivalenten van Jaakes c.s uit de onderwijswereld net zo integer laten reageren als hun equivalenten in de voetbalwereld: vertrekken dus.

    • ach..
      Het idee dat mensen kunnen communiceren over elkaars functioneren was op zich okay. Je kunt van elkaar leren.
      Hiervan een verplichting maken en instrument in handen van managers die dit moeten en ermee “sturen”maakt het al een doodgeboren kindje.

      De beoordelingsgesprekken, dat is echt erg! Het idee dat je meerderen het recht hebben en dit zouden kunnen is “ziek”. Gebaseerd op machtsdenken en niet op gezag en vertrouwen.

      Gisteren beweerde zo een machts-manager nog bij hoog en laag dat de CAO VO daartoe zou verplichten. Heb het er even op nageslagen: hoeft niets….maar maak dat maar eens duidelijk. Het ideale middel om van ieder personeelslid allerlei ïndrukken te verzamelen, waarmee je hem om de oren kunt slaan en kunt kneden, precies waar je hem wil hebben, geef je niet zo maar uit handen. En die heerlijke dagvulling: leerlingen, collega’s, anderen “vriendelijk spreken”om dat dossier te vullen zou wegvallen. Wat moet je dan nog doen, voordat je om half 5 naar huis gaat?

    • Gesprekken worden niet afgeschaft
      Het bericht dat functioneringsgesprekken worden afgeschaft, zou wel eens kunnen betekenen dat ze worden vervangen door pop-gesprekken. In het geval een schoolleiding twijfels heeft over een docent volgt er een “beoordelingsgesprek”.
      Bij een popgesprek heeft de leraar zelf het voorbereidende werk gedaan en geeft hij aan wat hij gaat verbeteren. De schoolleider kan dan met minder tijd toe.

  2. Zak met geld
    eind jaren ’90 ging AJAX naar de beurs en werd het BV AJAX, ze kregen een zak met geld daardoor.

    Cruyff schreef in De Telegraaf van zaterdag:

    “Toen ik voetbalde waren en 5 !! man in vaste dienst nu 100 !!”

    toen won AJAX wel 3 x de Europa CUP op rij.

    In het onderwijs is het hetzelfde, de LUMPSUM regel zorgt voor een zak met geld en wat gaat er plaatsvinden:

    auto van de zaak voor de schoolbestuurder

    reisjes naar oorden waar ze niet te zoeken hebben (Japan, Mekka, Marokko, Zweden, etc.)

    managers krijgen mooie kantoren en dito apparatuur

    er worden schoolbussen van gekocht

    kritische leraren ontslaan met afkoopsommen van rond de 40.000 Euro, soms meer soms minder

    de directeur van het schoolbestuur krijgt 100.000 Euro salaris (markt-conform noemen ze dat)

    Ook het onderwijs moet terug naar haar “core business”:

    LESGEVEN EN GOED OOK !!

Reacties zijn gesloten.