Prinses Margriet over Kees Boekeschool

Margriet gruwelt nog van Kees Boeke-school
vrijdag 11 januari 2008 om 16:34

HILVERSUM (ANP) – Prinses Margriet gruwelt nu nog van haar lagere schoolopleiding aan de alternatieve Kees Boeke-school in Bilthoven. Dat zegt ze in het tv-portret ‘Margriet 65, meer dan een prinses’, dat op 18 januari door de NOS wordt uitgezonden op Nederland 1.

,,Zo’n school waar alles anders en nieuw moest en waar we dus absoluut niets leerden. Want het moest allemaal heel creatief zijn en vooral geen discipline en allemaal van dat soort dingen. Ik was eigenlijk heel erg blij dat ik van die school afmocht.”

Het was er zo ‘gewild idealistisch’, vindt de prinses. ,,Wij moesten op paardendekens liggen na de lunch en dan naar Bach luisteren. Dat was verplicht”, vertelt ze.

Prinses Margriet in het comité van aanbeveling van BON…….?

4 Reacties

  1. Kees Boeke, hofleverancier
    Aardig om dit te horen, al vermoed ik dat Margriet’s zuster Irene, die een graadje zweveriger is, zich daar juist heerlijk zal hebben gevoeld. De oude Juliana zal wel bedacht hebben dat ze naar die school moesten en Bernard zal wel tegen geweest zijn, is mijn gok. Zo zie je intussen wél, dat die hele onderwijs ‘vernieuwing’ (en misschien ook de discussies daarover) al generaties aan de gang is.
    Overigens zie je steeds vaker het woord ‘gruwelen’ opduiken terwijl men ‘gruwen’ bedoelt. 1 gruwel, 2 gruwelen. Foutje van het ANP?

    • Nee, geen foutje van het ANP.
      ‘Gruwelen’ als werkwoord bestaat, en staat als zodanig zelfs al in de eerste Van Dale uit 1864 (al zij het met een verwijzing naar ‘gruwen’):

      gruwelen

      gru·we·len

      onovergank. werkw.; gruwelde; h. gegruweld

      In de 1864 (onder ‘gruwel’):

      *-EN, ow. gel. zie GRUWEN

      (met dank aan de CDROM-versie van de Van Dale XIV :-))

      • gruwillen
        “GruweLen” dieselt door; het accentueert meer het permanente of iteratieve karakter dan “gruwen”. Het bevat ook de L van “riLLen” en wekt associaties op met het werkwoord “martelen”. Dat verklaart m.i. de voorkuur voor “gruwelen”boven “gruwen”.
        Seger Weehuizen

    • Irene
      Met een gepantserde wagen van de Nederlandse Bank wordt Irene, 8 maanden oud, in een speciaal tegen gifgasaanvallen beveiligde wieg, naar de boot in IJmuiden getransporteerd. De start van het intrigerende leven van prinses Irene….
      …Eenmaal in Nederland gaan de zusjes Beatrix en Irene naar de Kees Boekeschool, ‘de Werkplaats’, in Bilthoven, waar Irene haar belangstelling voor talen en literatuur verder ontwikkelt.
      *Lees verder…*

Reacties zijn gesloten.