Reactie Vakwerk december

Net de Vakwerk van december 2007 gelezen. Op 2 artikelen heb ik enig commentaar (de meeste andere artikelen waren voortreffelijk).

Pleidooi voor vakinspecteurs
Dit pleidooi van drs. D Woudhuysen komt op mij vreemd over (het zou overigens fijn zijn als vermeld was de relatie van deze persoon met het onderwijs is). Woudhuysen wil ‘vakinspecteurs’ instellen die
1) fungeren als steunpilaar voor (jonge) docenten; o.a. bij het maken van proefwerken en het gebruik maken van didactische hulpmiddelen,
2) toezicht houden op de voorgeschreven lesstof per leerjaar,
3) zeggenschap hebben over de samenstelling van de eindexamenopgaven.

Dit grijpt diep in op de autonomie van de docent en de school en het pleidooi moet mijns inziens dan ook verworpen worden. Zo een vakinspectie zou feitelijk de vrijwel totale controle over het Nederlandse onderwijs krijgen.

De mijns inziens wenselijke invulling van de 3 bovenstaande taken is als volgt.
1) Het begeleiden van (jonge) docenten zou moeten gebeuren door het hoofd van de vaksectie van de school of vanuit de opleiding waar de docent vandaan komt.
2) Toezicht op de lesstof per leerjaar (als dit al nodig is) kan beter via landelijke schriftelijke examens dan op basis van door een vakinspecteur bekeken papieren plannen.
3) Zeggenschap over de samenstelling van de eindexamenopgaven zou moeten liggen bij docenten van de opleiding waarvan dit het examen is (in het VO dus VO docenten) en de vervolgopleidingen (voor VWO dus de universiteiten) of bij een beroepsopleiding de beroepsgroep (voor de geneeskunde opleiding dus praktiserende artsen).

Leraren verdienen beter
In dit artikel mag Peter Langerak weer eens herhalen dat volgens de Hay Group leraren niet slecht betaald worden in vergelijking met andere ‘vergelijkbare’ functies. Maar alweer blijft achterwege wat die volgens de Hay Group vergelijkbare functies zijn. Door dit gebrek aan transparantie is dit een volkomen waardeloze vergelijking. Wel onthullend: volgens Langerak zijn vakbondsbestuurders het met de Hay Group eens dat de lerarensalarissen niet laag zijn. Dit verklaart veel over de CAO onderhandelingen van de afgelopen decennia. (Overigens: hoeveel verdienen Walter Dresscher en Marleen Barth eigenlijk?).

4 Reacties

  1. Dickens?
    Moet Mark op deze mooie eerste Kerstdag niet eens een mooi boek lezen in plaats van zijn saaie vakliteratuur?

  2. Dickens.
    Liep dat niet goed af?
    Ach, ieder zijn keuze.
    Toch heeft Mark een goed punt hier.

    Historia vitae magistra

  3. Peter Langerak heeft heeft
    Peter Langerak heeft heeft het afgelopen jaar door de acties van BON veel geleerd. Nooit eerder sprak de Hay-groep over passie voor een vak: de beste en enige manier volgens hun om naar een volgende schaal te gaan, was via de vlucht uit de klas. Hetgeen massaal is gebeurd. Het Fuwa-systeem hebben we o.a. aan hun te danken. Overigens had ik een manager, zoals Langerak deze beschreef: interessse in de werkvloer, gaf zelf nog enige lessen, wars van HNL. Hij werd echter dermate gedwarsboomd door de managers boven hem, mede door de idioot grote ROC-organisatie met heel veel management, dat hij juist de klas is ingevlucht: hij koos weer voor een lesgevende functie bij een andere onderwijsinstelling. De Hay-groep heeft belang bij veel management – zie het artikel dat Langerak vorig jaar in het NRC schreef: “het onderwijs heeft meer managers nodig”. Dus als een vos de passie preekt…..

Reacties zijn gesloten.