Een spelletje Risk met te weinig legers

De VO raad staat tegenover het Aob in het conflict over de salarissen en de 1,1 miljoen. Zie Trouw

Doet me erg denken aan de spelletjes risk in mn studententijd. Met wie moet je nu weer een bondje sluiten.

Jammer alleen dat het nu gaat om de toekomst van onze kinderen

7 Reacties

  1. Sjoerd Slagter
    Het bericht uit Trouw waar 1945 naar verwijst noemt een artikel van Sjoerd Slagter over de salarisplannen van Plasterk. Dit artikel van Sjoerd Slagter in Trouw is te downloaden van de site van de VO-raad. Het is het gebruikelijke ge…

    • Gedankenansätze zu Sätzen
      #Onze onderwijsinister wil voor de beloning van docenten niet uitsluitend naar het opleidingsniveau kijken (zoals Rinnooy Kan adviseert), maar ook naar ervaring en schoolsoort#
      —˃ Een BON-lid heeft al eerder opgemerkt dat een onvoldoende functionerende leraar niet gestraft moet worden met een laag salaris maar in het belang van de leerlingen moet verdwijnen. Een voldoende functionerende eerstegrader die op de juiste schoolsoort en/of voor de juiste leeftijdsklasse lesgeeft doet dat net als zijn studiegenoten buiten het onderwijs mede omdat hij hoog in zijn leervak is opgeleid. En daarom moet hun (gemiddelde) salaris het referentiepunt zijn.
      #Niet al die hoog opgeleide docenten van vroeger waren de bevlogen en enthousiaste leraren die JONGEREN zeker TEGENWOORDIG nodig hebben#
      —˃ De beschreven leraren zijn van een zeer gewenst type. Vroeger waren ze onzeker nodig en nu zeker nodig. Waarom? Zijn ze nodiger geworden?
      #Het vak van leraar leer je grotendeels in de praktijk#
      —˃ Dat kan volgens mij niet op het vak dat de docent onderwijst slaan. Al die didaktische poespas is blijkbaar tamelijk onbelangrijk. Hier wordt het belang van het leervak geaccentueerd.
      #Je wordt als docent steeds beter in je vak#
      —˃ Je hebt als leerling dus wel pech als je als leerling op een school met veel jonge leraren zit.
      #Daarom hebben wij voorgesteld docenten met een masterstitel en gepromoveerde docenten extra te belonen#
      —˃ Wordt een universitaire meester (master) de laagste eerstegrader of blijft een eerstgraads HBO-diploma bestaan? Wordt de indeling in graden opgeheven of verfijnd?
      # Dat betekent: een extra salarisschaal voor topdocenten (LE) en meer docenten in de hogere salarisschalen (LC, LD en LE)#
      —˃ Topdocenten zij niet gedefinieerd. Zijn dat de gepromoveerden en krijgen zij dan naar schaal LE betaald?
      #De schoolbesturen zijn bereid hierover harde resultaatafspraken te maken#
      —˃ Waarover dan precies?

      Seger Weehuizen

  2. Slagter solliciteert naar een positie hogerop.
    Trouw: ‘Slagter staat positief tegen het plan van Plasterk om de beloning van docenten niet alleen op opleidingsniveau te baseren. Ook ervaring en schooltype zijn volgens de voorzitter belangrijk. “Ook hoog opgeleide docenten kunnen uitgeblust en inspiratieloos voor de klas staan.” Bovendien stelt Slagter dat het vak van leraar vooral in de praktijk wordt geleerd.’

    De laatste zinsnede snijdt al geen hout.
    Lesgeven kun je inderdaad een beetje leren, hoewel sommigen leren het nooit, maar de talenten van de meeste onderwijzers zijn aangeboren. Goed lesgeven is een natuurlijke aanleg en een talent

    Slagter is niet bezig met verbetering van het onderwijs, maar met zijn eigen carrière.
    Want ook hoog opgeleide docenten kunnen vol inspiratie voor de klas staan.
    Sterker nog, ze zijn zeer waardevol voor Beter Onderwijs in Nederland.

    Bovendien, wat niet betalen naar opleidingsniveau?
    Halen we dan het laatste beetje motivatie om verder te studeren ook nog weg?
    Of hebben we een scenario in de agenda om het onderwijsniveau met opzet laag te houden?

    • Leraren onderwijzen én leren
      Mag ik nog aanvullen dat je lesgeven *in een vak* wel degelijk kunt en moet leren? Voordat je aan 6vwo Latijn, Nederlands, geschiedenis, wiskunde of natuurkunde kunt doceren moet je eerst *heel veel * hebben geleerd. Het idee dat iemand een ‘geboren leraar’ moet zijn of anders een ander beroep moet kiezen, miskent deze essentiële, en langdurige, fase in de opleiding tot leraar.

      Bovendien miskent het idee van ‘je kunt het vak niet leren, je moet het in je hebben’ het simpele feit dat leraren na vijf, tien of twintig jaar heel behoorlijk kunnen aangeven wat ze allemaal hebben geleerd in die praktijk. Kennelijk valt er *in* de praktijk heel veel te leren. En ik sluit niet uit dat je *over* de praktijk ook nuttige dingen kunt leren.

    • Re:Couzijn
      Ik werd bij mijn start direct voor de leeuwen gegooid.
      Gymnasium, alle klassen van de HBS en HBO.
      Je was iets ouder dan je leerlingen en moest het direct maar kunnen.
      Maar ja, we hadden natuurlijk ook een gedegen MO-opleiding en stond qua inhoud wel ver boven hen.
      Dat is tegenwoordig natuurlijk wel anders.
      Ik wil ook niet beweren dat je in het vak ook veel moet en kunt leren, maar een zekere mate van aanleg – de een meer, de ander minder – is onontbeerlijk.

      • Tegen al mijn leerlingen
        zeg ik dat ze niet elke zin op een nieuwe regel moeten zetten. Het leest erg onprettig; een beetje alsof iemand stottert.
        Voor zéér laag niveau leerlingen kan het nog dienstig zijn om de informatie in korte zinnen en per zin één regel te presenteren. Verder niet!
        Alleen bij poëzie, of dat wat poëzie pretendeert te zijn, is dit gebruikelijk.

Reacties zijn gesloten.