VWO leerlingen winnen kort geding tegen school

Een voor mij nog wat verwarrend bericht: leerlingen hebben een kort geding aangespannen tegen hun overplaatsing naar een andere lokatie, 14 km verderop.
Ze hebben dat gewonnen.

Argument tegen het open houden van de bovenbouw was dat anders er bij andere scholen teveel leerlingverlies zou zijn opgetreden.

Als ik heb goed begrijp is er sprake van verschillende scholen die samen afspraken maken over hoeveel en welke leerlingen waar worden geaccepteerd.

Fijn die concurrentie tussen scholen. Het gaat om allemaal OMO scholen. Vreemd natuurlijk dat er dan niet geconcurreerd wordt. Wat zei de staatssecretaresse daar ook al weer over? Omo was een goed voorbeeld van ene grott bestuur met veel sholen?

4 Reacties

  1. Sterker
    Je mag geen school beginnen in een plaats als dat zou leiden tot groot leerlingenverlies bij andere scholen. Stel dat BON een school in Brabant zou willen openen. Dan kan OMO naar de rechter stappen met het argument dat een BON school veel te goed onderwijs zou geven, daarom veel leerlingen weg zal trekken van de OMO scholen en daarom niet gesticht zou mogen worden. En dat winnen ze voor de rechter.

    Dat heet ‘leerlingenverlies’, google er maar op.

    We leven in een idioot land (nou ja, jullie leven in een idioot land, ik leef in Engeland…).

    • middeleeuwen
      De onderwijskaart van Nederland lijkt op een middeleeuwse kaart waarop de stukken grond van graven, hertogen, aartsbisschoppen en baronnen te zien zijn als een lappendeken. Alles door elkaar, grote stukken en kleine stukken die soms wel en soms niet bij elkaar hoorden. Historisch gegroeid. De leenheer zorgde ervoor dat alle leenmannen aan wie die stukken en stukjes toebehoorden niet te veel ruzie met elkaar maakten want de keerlen moesten zich niet laten horen en zich geen god uitzoeken. De grond was niet van de lijfeigenen die er woonden en werkten. De bestaande orde was heilig en door de echte God gewild. Hoe lang nog kan Nederland zich permitteren met zijn onderwijssysteem weer in de middeleeuwen te zijn teruggekeerd?
      Seger Weehuizen

  2. Meer informatie: rechtszaak was aangespannen door ouders
    De rechtszaak was aangespannen door ouders van de 64 getroffen leerlingen. Zij waren het niet eens met de beslissing van schoolbestuur OMO om de bovenbouw-afdeling van het vwo in Grave (klassen vier, vijf en zes) met onmiddellijke ingang te sluiten.

    Dat deed OMO, kort na aanvang van het nieuwe schooljaar, omdat na controle van de Onderwijsinspectie bleek dat de vestiging van Merlet in Grave niet de juiste papieren had om vwo-onderwijs in de bovenbouw te doceren. Na overleg met het ministerie van Onderwijs besloot OMO de Graafse vestiging op slot te gooien. Scholieren moesten, na de herfstvakantie, naar de vestiging van Merlet in Cuijk.
    *Lees verder…*

    *Lees ook dit…*

  3. De klant is koning
    geldt ook voor het onderwijs. De (juridische) macht van ouders, leerlingen en schoolbesturen is groot geworden door de verzelfstandiging van het onderwijs. Leraren zijn hierin (juridisch) een ondergeschikte partij. De klant vraagt en de school heeft maar te leveren. Geen wonder dat er verderfelijke waar wordt gepresenteerd.

Reacties zijn gesloten.