Ik plukte net het volgende bericht uit de nieuwsgroep nl.onderwijs.algemeen (jaja, ik weet dat ’t hier geen vakbond is – maar toch):
Cao primair onderwijs: 6,9 procent erbij
03 oktober 2007, 22:08
DEN HAAG (ANP) – Minister Ronald Plasterk van Onderwijs en de centrales van overheids- en onderwijspersoneel zijn het woensdagavond eens geworden over een nieuwe cao voor het primair onderwijs (basis- en speciaal onderwijs). In totaal krijgen de 175.000 werknemers er 6,9 procent bij.
De cao gaat in (met terugwerkende kracht) per 1 juli 2007 en loopt tot
augustus 2009. Alle betrokken partijen zijn zeer tevreden over het
resultaat. Volgens de vertegenwoordigers van de werknemers is het resultaat een eerste stap in verbetering van de positie van de leerkrachten en het aanzien van het vak.
Plasterk zal binnen enkele weken een actieplan presenteren om, naar
aanleiding van de bevindingen van de commissie-Rinnooy Kan, de situatie in het onderwijs verder te verbeteren.
Het cao-akkoord voor het primair onderwijs is te vergelijken met dat van de rijksambtenaren, melden de diverse onderhandelaars. De werknemers krijgen met terugwerkende kracht per 1 augustus van dit jaar een salarisverhoging van 2,3 procent. De eindejaarsuitkering stijgt dit jaar structureel met 1,2 procent tot 5,3 procent. Per augustus volgend jaar krijgt het personeel een loonsverhoging van 2,2 procent. In 2008 gaat de structurele eindejaarsuitkering omhoog met 1 procent naar 6,3 procent.
Daarbij krijgen de leerkrachten met ingang van dit jaar jaarlijks een vaste uitkering van 110 euro ter gelegenheid van de Dag van de Leraar.
Loonachterstand docenten blijft dus hetzelfde
Even voor de duidelijkheid: dat is een loonsverhoging van ongeveer 3,4% per jaar. Ter vergelijking: minister Ter Horst *bood* afgelopen april de rijksambtenaren een driejarige CAO van 10,5 procent (ongeveer hetzelfde dus). En het FNV zet in op 3,5 procent loonsverhoging plus 1 procent scholing en betere voorwaarden voor verlof en herplaatsing (ook ongeveer hetzelfde dus, zelfs iets meer). In de bouwsector werd een loonsverhoging van 7.25 voor twee jaar afgesproken.De politiebond eist 200 euro per maand extra (zo’n 7% per jaar).
Kortom: die 3,4% per jaar zorgt niet voor inhalen van de loonachterstand. Het betekent het in stand houden van bestaande loonverschillen. Ik breng ze nog even in herinnering: volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken (rapport 2005) hebben tweedegraders een loonachterstand van 8% op de markt en eerstegradrers een loonachterstand van 23%. Het primair onderwijs weet ik niet uit mijn hoofd, maar dat ligt in de ordegrootte van de tweedegraders.
Nee, het gaat mij in het onderwijs niet om geld. Maar wel om het aantrekkelijk maken van de beroepssector, zodat voldoende getalenteerde hbo-ers en academici het onderwijs zien zitten. Dat is nu niet het geval. De nieuwe CAO draagt er weinig aan bij.
waarom 23%?
Waarom elke keer die 23%? Als je toch wilt laten zien dat het erg is (en dat willen we op dit soort momenten 🙂 gebruik dan het percentage 48% – voor academisch opgeleide mannen van 45 jaar. 48% minder salaris dan in ‘de marktsector’. Met andere woorden, ‘in de marktsector’ verdien je het dubbele. Zie het rapport voor de details.
Nota ‘Werken in het onderwijs 2007″
Dank voor de verwijzing, Mark. Hoe kan ik dit hebben gemist? Nou ja, het rapport is minder dan twee weken geleden uittgekomen. Ik zal me er met verve op storten. Wie nog meer?
BON heeft dit al ….
…een jaar geleden gemeld: *zie hier*.
3,4?
6,9% in 25 maanden is net iets meer dan 3,2 % per jaar en niet 3,4%. Niet het belangrijkste verschil, maar toch.
F kwadraat
Ik had heel simpel gerekend. Neem salaris juni 2007 = s, salaris augustus 2009 = 1,069 s, en de jaarlijkse verhogingsfactor = f, dan geldt:
s * f2 = 1,069 s
oftewel f2 = 1,069, waaruit volgt dat f = 1,034
oftewel een tweejarige loonsverhoging van 6,9 procent komt qua eindresultaat overeen met een jaarlijkse loonsverhoging van 3,4 procent. Je krijgt alleen in 2007-2008 meer salaris dan wanneer er van een jaarlijkse verhoging sprake zou zijn.
Wiskundigen in dit forum, laat weten waar ik mistast!
3,25% of 3,4%?
Simpele herberekening, uitgaande van 25 maanden:
1.069^(12/25) = 1.0325 ofwel 3,25%.
Rente op rente
De maandelijkse groeifactor is (1,069)^(1/25) = 1,00267.
De jaarlijkse groeifactor is (1,069)^(12/25) = 1,00267^12 = 1,0325.
6,9% in 25 maanden komt overeen met jaarlijks 3,25%
Als niet wiskundige,
kan ik toch haarfijn uitleggen waarom er misgetast wordt.
Basisschoolleerkrachten vinden loonsverhoging leuk, in heel veel gevallen niet echt noodzakelijk. Meestal werken ze 2 of 3 dagen en is er ’n echtgenoot met ’n vol salaris. Ze hebben liever minder werkdruk.
Na deze fooi, kunnen bestuurders en managers er lustig ’n extra schepje werkdruk opgooien. Ze verdienen nu toch meer, toch!?
Vandaag was er taart van het bestuur. De dag van de leraar. Wat euro’s en ’n stuk taart.
That’s it, voor het basisonderwijs.
Nederland is inderdaad ’n land van boekhouders en handel, pruttelen en polderen.
Ben benieuwd, wanneer op welke basisschool de eerste leerling ’n andere overhoop steekt.
Dierendag/ dag van de leraar
Volgens mijn agenda loopt nu Dierendag af en begint morgen de Dag van de Ler(a)ar(es).
“Op deze dag wordt u door de schoolleiding bij de koffie een kleinigheidje aangeboden” stond er wervend in het informatiebulletin aangekondigd.
Standaard verhoging lijkt
Standaard verhoging lijkt mij, inflatiecorrectie dus. Ik snap de ophef niet over het ‘fantastische resultaat’, wellicht ziet men dat in het PO anders. Als dit een voorbode is voor het VO lijkt mij dat wederom veelzeggend.
Hier staan ze…
…*allemaal*. Kijk bij CAO ACTUEEL.
taart
Ik kreeg niks, nada, nakes. Niet eens een kleffe taart.
Taart(je)
Het ‘kleinigheidje’ was inderdaad waar: een petit fourtje.
Maar het smaakte wel!
sorry-type
Toch heb ik altijd een beetje het gevoel dat je een sorry-type bent als je een speciale dag nodig het. Zoals zielige moeders, dieren en AIDS-patienten.
Maar ik weet, ook die soort gekkigheid komt uit de VS.
met slagroom
ik heb mezelf getrakteerd op een lekker stuk appeltaart en voor deze speciale gelegenheid heb ik er zelfs slagroom op gehad!
Mag ik niet
hebben van Sonja Bakker. Zowel de appeltaart als de slagroom is voor een aantal weken taboe.
zondigen
Heb je Sonja niet gevraagd of je op deze ene dag even mocht zondigen? Zij heeft al zoveel gezondigdf met al haar plagiaat!
25 maanden
25 maanden is meer dan 2 jaar
s*f^(2+1/12)=s*1,069 levert f = 1,0325 dus 3,25 % per jaar.
Overigens tellen de onderhandelaars niet zo. Ze tellen gewoon alles op. Het geeft niet wanneer het ingaat.
De 110 euro op de dag van de leraar wordt dan als 0,2% meegeteld. Een beetje gemeen is dat dit bedrag vorige jaren ook al werd uitgekeerd. Toen was het incidenteel nu structureel. Maar ook toen werd het al keurig bij de salarisverhoging meegeteld. Twee keer meetellen voor de prijs van 1.
Tel je die 0,2% nu niet mee, dan is f = 1,0316 dus 3,16 % per jaar.