2 Reacties

  1. Goed opgemaakt document
    *Dit document* is tenminste goed opgemaakt: pdf met bladwijzers en actieve inhoudsopgave (je kunt op de bladzijdenummers klikken). Hulde!

    In een voetnoot (nr. 11) is te vinden: *AANBEVELING* VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 18 december 2006 inzake sleutelcompetenties voor een leven lang leren.
    Zal velen aanspreken:
    Competenties worden gedefinieerd als een combinatie van kennis, vaardigheden en attitudes die in een bepaalde context adequaat zijn. Sleutelcompetenties zijn die competenties die elk individu nodig heeft voor zijn zelfontplooiing en ontwikkeling, actief burgerschap, sociale integratie en zijn werk.

    Het Europees referentiekader kent acht sleutelcompetenties:
    1. Communicatie in de moedertaal;
    2. Communicatie in vreemde talen;
    3. Wiskundige competentie en basiscompetentie op het gebied van exacte wetenschappen en technologie;
    4. Digitale competenties;
    5. Leercompetenties;
    6. Sociale en civieke competenties;
    7. Ontwikkeling van initiatief en ondernemerschap; en
    8. Cultureel bewustzijn en culturele expressie.
    De sleutelcompetenties zijn allemaal even belangrijk, omdat al deze competenties kunnen bijdragen tot een succesvol leven in een kennismaatschappij. Veel competenties overlappen elkaar en grijpen in elkaar: aspecten die voor één bepaald gebied essentieel zijn, zullen de competentie op een ander gebied ondersteunen. Competentie in de fundamentele basisvaardigheden taal, lezen en schrijven, rekenen en informatie- en communicatietechnologie (ICT) is een essentiële basis voor leren, en de leercompetentie ondersteunt alle leeractiviteiten.

  2. Iets voor BON ?
    Deze openbare raadpleging is bestemd voor al wie belang stelt in de ontwikkeling van het onderwijs in Europa. In het discussiedocument van de Europese Commissie worden een reeks kwesties behandeld die van cruciaal belang worden geacht voor scholen in Europa (zoals basisvaardigheden, sociale insluiting, de rol van leerkrachten, enz.). Over die kwesties wil de Commissie ook uw mening horen.

    De lidstaten zijn verantwoordelijk voor de organisatie en de inhoud van hun onderwijs- en opleidingssystemen. Het is de taak van de Europese Unie deze te ondersteunen, bijvoorbeeld door het nieuwe programma voor levenslang leren of het werkprogramma “Onderwijs en opleiding 2010”, dat iedereen helpt van elkaar te leren door de uitwisseling van informatie, data en goede praktijken.

    Goed onderwijs is noodzakelijk om het concurrentievermogen en de sociale cohesie in de EU te verbeteren. Het welzijn van mensen en de harmonie in de samenleving zijn voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van onderwijs en opleiding.

    Daarom wil de EU de bevolking raadplegen om beter te kunnen beslissen hoe zij de lidstaten het best kan bijstaan in de modernisering van onderwijs en opleiding.
    Lees verder…

Reacties zijn gesloten.