Zo, mijn invalbaan zit er weer op. Eindelijk vakantie. Tenminste, ik krijg hem niet doorbetaald. Is dat dan wel vakantie? Ach, het UWV verzorgt de uitkering, zolang ik maar 1 sollicitatie-activiteit per week verricht. In de vakantie zijn er traditioneel minder vacatures, of deze zijn alle reeds ingevuld. En dat betekent gewoon even een paar willekeurige werkgevers bellen of mailen, om de uitkering veilig te stellen. Belachelijk, maar waar. En niet te vergeten even aan het UWV doorgeven dat ik op vakantie ga. Zelfs al ga ik niet. Dan hoef je immers weer NIET te sollicteren. Deze tips kreeg ik trouwens van andere BON-ners.
De afgelopen maanden heb ik beurtelings de goepen 3/4 en 7/8 begeleid, met succes, getuige de cadeautjes en tekeningen die ik kreeg. En niet te vergeten: ik kreeg van de directie een schoolagenda voor het komende jaar. Zie daar als invaller maar eens aan te komen……
Ook dus even tijd om wat berichten van mijn “BON-collega’s” wat kritischer te bekijken. De aangekondigde moderatie viel me op. Berichten worden pas geplaatst als ze door een forum zijn bekeken. Veel reacties hierop. Scheldwoorden en te bijtende opmerkingen komen dan niet meer voor. Ook het spontane gaat er een beetje af. Voor beiden valt wat te zeggen. Ik sluit me aan bij degenen die zeggen dat slechts een paar scheldende BON-ners dit leed veroorzaken, en dat berichten spontaan geplaatst moeten kunnen worden. Dat is immers ook de kracht van dit gebeuren. En zeg nou zelf, de meesten onder ons die in eerste instantie fel reageerden, binden na wat reacties toch in. Misschien kan zo’n forum de tijd beter gebruiken door sommigen van ons wat bij te staan en advies te geven………of hooguit de berichten op taalfouten te corrigeren…..
Wat mijn eigen zaak betreft, na de gerechtelijke uitspraak heb ik deze laten “decoderen” door mijn jurist. Het lijkt erop dat de werkgever MIJ de gemaakte griffiekosten moet gaan vergoeden, groot 141 euro. Ik hoop dat ze dat echter NIET doen, want dat geeft mij weer een aanknopingspunt voor de volgende rechtzaak: het aanvechten van de ontslagwijze. Er gaat dus over een week of wat een brief richting ex-werkgever, dat ik dat geld niet ontvangen heb, en ook dat het forum van de hoorziting van destijds (februari) ingebreke is gebleven, omdat gezegd werd dat er binnen 6 weken een uitspraak zou zijn.
Het valt me ineens op dat alles wat we doen te maken heeft met een termijn van 6 weken. Zou de schoolvakantie DAAROM ook 6 weken duren?
Solliciteren en vakantiedagen
Ik weet niet of het een goed idee is om bij het UWV vakantiedagen op te nemen als je niet weggaat. Het zijn er immers niet veel, iets van twintig per jaar of zo en wie weet het je ze later in het jaar écht nodig.
Iets anders, en misschien maak ik een denkfout en dan hoor ik het graag, maar eigenlijk is het voor docenten absurd dat ze na het aflopen van een invalbaan bij de aanvang van een vakantie moeten solliciteren. Dat je in je eigen levensonderhoud moet voorzien: logisch. Maar als je je keurig aan de regels en ook de intentie daarvan houdt, dan moet je dus, terwijl je collega’s van hun welverdiende vakantie gaan genieten, gewoon op zoek naar werk, naar wat voor werk dan ook, dus ook werk buiten het onderwijs. Vind je dat meteen, dan werk je dus die zes á zeven weken gewoon door en heb je hooguit recht op een paar vakantiedagen binnen díe tijdelijke baan. Hoeveel zullen dat er zijn voor zes weken? Drie? Val je daarna weer in bij een school, nadat de vakantie is afgelopen, dan heb je dus drie dagen zomervakantie gehad.
Die zogenaamd vele vakantiedagen in het onderwijs waren er toch juist ter compensatie van het gegeven dat je de rest van het jaar extra veel uren maakt? Hoe meer dagen je invalt en hoe meer je tijdens de schoolvakanties moet werken (officieel volgens de UWV-regels), hoe meer je onredelijk weinig vakantiedagen hebt. Eigenlijk zou je dus vakantiedagen moeten kunnen opsparen naar rato van het aantal schooldagen dat je maakt.